«Μην πεις να μην πω»... (Του Γιώργου Κασκάνη)

ΑΠΟΨΗ /ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Χρόνια πριν, καναλάρχης είχε αποφασίσει να «θάψει» υπουργό, αφαιρώντας την εικόνα του πλήρως από τα πλάνα που πρόβαλλε ο τηλεοπτικός σταθμός.

Ετσι ζούσε πάντα το πολιτικό σύστημα της Κύπρου. Και η συγκεκριμένη τακτική δεν είχε ιδεολογικές αποχρώσεις. Οι πάντες λειτουργούσαν, και ακόμα λειτουργούν φυσικά, στη βάση μιας μόνιμης τακτικής αλληλοεκβιασμού. Δύο περιστατικά στη δημοσιογραφική μου διαδρομή επιβεβαίωσαν τη συγκεκριμένη διαδικασία.


Χρόνια πριν, καναλάρχης είχε αποφασίσει να «θάψει» υπουργό, αφαιρώντας την εικόνα του πλήρως από τα πλάνα που πρόβαλλε ο τηλεοπτικός σταθμός. Δηλαδή, ακόμα κι όταν το θέμα αφορούσε τον ίδιο τον υπουργό ή το υπουργείο του, εκείνος ήταν άφαντος από τα τηλεοπτικά πλάνα. Κάποια χάρη του αρνήθηκε και η κατάληξη ήταν αυτή. Όταν έσπασε το εμπάργκο, ο εν λόγω υπουργός διαλαλούσε παντού ότι έβγαλε και αυτός από το συρτάρι κάποια ζητήματα που αφορούσαν τον καναλάρχη και... όλα επανήλθαν στην ομαλότητα. Με απλά λόγια, ο υπουργός «έπαιζε» ξανά στα πλάνα και οι δυο τους αποκατέστησαν πλήρως τις σχέσεις τους. Μπορεί να του έκανε και τη χάρη που ζητούσε ο καναλάρχης και το θέμα έληξε μέσα από την τακτική του αλληλοεκβιασμού.


Αργότερα, μέσα στο βαρύ κλίμα που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2004, πολιτικό πρόσωπο με το οποίο συζητούσαμε τις διαφορετικές μας απόψεις και την κριτική που ασκούσαμε τότε στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν δίστασε να το πει ξεκάθαρα: «Οι υπηρεσίες του κράτους έχουν πάντα τον τρόπο να ξέρουν πράγματα για τον καθένα, γι’ αυτό ρίξτε κι εσείς λίγο τους τόνους». Δηλαδή; Δηλαδή θα μας έβγαζαν στη φόρα καμιά γκόμενα, καμιά παρασπονδία που έκανε ο καθένας στην προσωπική του ζωή για να μαζευτούμε και να μειώσουμε την κριτική μας. Σε κάποιες περιπτώσεις το έκαναν αλλά δεν είχαν και σοβαρά αποτελέσματα. Μεγαλύτερη πίεση προσπαθούσαν να ασκήσουν μέσω του φόβου και του εκβιασμού αντί με τις δήθεν αποκαλύψεις που μπορούσαν να κάνουν.

Αυτή λοιπόν η τακτική έχει μακρά ιστορία στον τόπο μας. Ο καθένας κρατά τον άλλο με κάποια σε βάρος του στοιχεία. Στη λογική πάντα του «μην πεις για να μην πω». Και κάπως έτσι εξασφαλίζεται η ισορροπία ενός συστήματος που παρά τις υποτιθέμενες αντιθέσεις του, επιβιώνει προς όφελος όλων. Μια προσεκτική ματιά να ρίξει κανείς στα θέματα της επικαιρότητας (μερικά εκ των οποίων είναι παλιά και απλώς ανακυκλώνονται) θα αντιληφθεί πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η πρακτική ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα. Γι’ αυτό ας μην μας ξεγελούν ορισμένες «αποκαλύψεις» του ενός έναντι του άλλου. Είναι απλές προειδοποιήσεις για όσους προς στιγμήν ξεχνούν τη μεταξύ τους συμφωνία...

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το Κυπριακό και ο μαζόχας ο Άιντε

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 14:13 (τελευταία ενημέρωση 14:13)

ΑΠΟΨΗ

Γιατί δεν φτάνουμε στη Γενεύη...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 14:10 (τελευταία ενημέρωση 14:10)

ΑΠΟΨΗ

Ασχολίες καθηγητών... Ενός καταϊδρωμένου καθηγητή

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 13:44 (τελευταία ενημέρωση 13:44)

Επιστροφή
στην αρχή