Μηλόξυδο: 6 λάθη στη χρήση του που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας

BUZZLIFE /HEALTH

Το μηλόξυδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, πρέπει όμως να το χρησιμοποιειούμε με τον σωστό τρόπο, αλλιώς υπάρχουν κίνδυνοι

Μπορεί να σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα, ωφελεί το πετπικό και την υγεία της καρδιάς. Τα λάθη στη χρήση του όμως, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία σας.

Δείτε τι κάνετε λάθος και πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε το μηλόξυδο για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του.

Το πίνετε σκέτο: Το μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά και να ωφελήσετε την υγεία της καρδιάς σας. Η γεύση του όμως δεν είναι και η πιο ευχάριστη, γι’ αυτό οι περισσότεροι το πίνουν σκέτο και αμέσως μετά πίνουν ή τρώνε κάτι για να καλύψουν την όξινη γεύση του. Λόγω της οξύτητάς του όμως, το σκέτο μηλόξιδο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο και στο στομάχι. Πάντα να αραιώνετε το μηλόξυδο με νερό για να προστατεύετε το λαιμό και το στομάχι σας από το οξύ. Ιδανικά, διαλύστε ένα μέρος μηλόξυδου σε 10 μέρη νερού.

Το πίνετε χωρίς καλαμάκι: Ακόμη και όταν είναι αραιωμένο, το μηλόξυδο είναι πολύ όξινο και μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας. Μην το πίνετε λοιπόν γουλιά-γουλιά από ποτήρι αλλά χρησιμοποιείτε πάντα ένα καλαμάκι, ώστε να έρχεται όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή με τα δόντια σας. Αποφεύγετε επίσης να βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση μηλόξυδου.

Πίνετε μεγάλη ποσότητα: Ο κανόνας όσο περισσότερο τόσο καλύτερα δεν ισχύει για το μηλόξυδο, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα στο στομάχι ή καούρα. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε τις σταδιακά, για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας. Ακόμη και αν δεν έχετε πρόβλημα, μην πίνετε πάνω από δύο κουταλιές της σούπας αραιωμένες σε νερό κάθε φορά.

Το πίνετε πριν τον ύπνο: Η κατάποση μηλόξυδου πριν κοιμηθείτε μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα στον οισοφάγο. Μείνετε τουλάχιστον μισή ώρα σε όρθια θέση μετά την κατανάλωσή του, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο παλινδρόμησης και ερεθισμού του οισοφάγου.

Έχετε ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Ενώ το μηλόξυδο ωφελεί σε γενικές γραμμές το πεπτικό, στην περίπτωση που έχετε ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η οξύτητά του μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το πάρετε.

Το βάζετε απευθείας στο δέρμα: Τα οφέλη του μηλόξυδου για την επιδερμίδα είναι πολλά: μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής και της πιτυρίδας, αλλά και των ηλιακών εγκαυμάτων. Μην το χρησιμοποιείτε όμως ποτέ αδιάλυτο απευθείας στο δέρμα, καθώς μπορεί να καταστρέψει τα δερματικά κύτταρα, να διαβρώσει την επιδερμίδα και να προκαλέσει ακόμη και χημικά εγκαύματα.

 


Επιστροφή
στην αρχή