Η Λουτ ήρθε μόνο να ακούσει και να δώσει τα μαντάτα στον ΓΓ των ΗΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Μόνο για να ακούσει θέσεις και προθέσεις και να τις μεταφέρει στον ΓΓ των ΗΕ ήρθε η Λουτ στην Κύπρο. Δεν μετέφερε κανένα μήνυμα.

Δύο ώρες και 45 λεπτά, η απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ κυρίως άκουγε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό, μετρώντας προθέσεις, τις οποίες θα μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες.

Μόνο ακούει η Λουτ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κ. Λουτ τόνισε ότι βρίσκεται στην Κύπρο μόνο για να ακούσει πώς οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές καταγράφουν τα δεδομένα και τι σκέψεις έχουν για τα επόμενα βήματα. Δεν μετέφερε κανένα μήνυμα από τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ δεν δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει και οποιοδήποτε μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, θα γίνει στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν του ΠτΔ.

Έτοιμοι από εκεί που μείναμε

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, κάνοντας εκτενή αναφορά στο Κραν Μοντανά και ιδιαίτερα στο κρίσιμο δείπνο της 6ης Ιουλίου. Προέβη επίσης σε ανάλυση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων, τονίζοντας τη θέση ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Εξηγώντας γιατί θεωρεί σημαντικό να ξεκινήσει η διαδικασία από εκεί που έμεινε στον Κραν Μοντανά, σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το πλαίσιο Γκουντέρες, που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου και διευκρινίστηκε στις 4 Ιουλίου. 

Ήρθε καλά προετοιμασμένη

Η εντύπωση που έδωσε η Τζέιν Χολ Λουτ είνα πως ήρθε καλά διαβασμένη και προετοιμασμένη, με πολύ καλές γνώσεις στο Κυπριακό. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, θα επιστρέψει στη βάση της στα ΗΕ, και θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο οι συναντήσεις της σε Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία και Βρυξέλλες.

Τρεις ώρες μιλούσε ο Πρόεδρος

Η συνάντηση ήταν πολύωρη. Στις σχεδόν τρεις ώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν μόνος με την κυρία Λουτ. Μέρος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του διαπραγματευτή της Ε/κ πλευράς στις συνομιλίες Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Η κυρία Λουτ, τήρησε αυτό που διαμήνυσε πριν την άφιξή της στην Κύπρο, ότι δηλαδή δεν θα προέβαινε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, έτσι έφυγε από το Προεδρικό χωρίς να μιλήσει. 

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σύσκεψη με τους συνεργάτες του Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου και διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Χωρίς την Σπεχαρ 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Λουτ έφτασε μόνη της στο Προεδρικό, χωρίς να συνοδεύεται από ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, ούτε και από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Στόχος της κ. Λουτ είναι να μετρήσει προθέσεις από πλευράς ηγετών στην Κύπρο για το ενδεχόμενο αναθέρμανσης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Διαβάστε επίσης: Σύγκρυο στη Λευκωσία λόγω Λουτ

 

Παίρνει σειρά ο Ακιντζί 

Η κ. Λουτ θα συναντηθεί το απόγευμα (15:30) στα κατεχόμενα και με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ απόψε φτάνει στα κατεχόμενα για παράνομη διήμερη επίσκεψη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με στόχο να αξιολογηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και με εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Διαβάστε επίσης: Ξεκαθάρισμα για το πλαίσιο Γκουτέρες

Η κ. Λουτ είχε χθες συναντήσεις με τόσο με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όσο και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για ενημέρωση. Η ειδική αντιπρόσωπος θα ακούσει με προσοχή τις θέσεις όλων των πλευρών και δεν τοποθετηθεί δημοσίως. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο το πρωί.

Σημειώνεται πως πριν η κ. Λουτ καταθέσει την έκθεση συμπερασμάτων στον Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

* Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης


Επιστροφή
στην αρχή