Μετέτρεψαν σε γιο-γιο τον «εξορθολογισμό»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Κυβερνητικές παλινδρομήσεις και μονομερής εφαρμογή της πρότασης της 30ης Αυγούστου - Στις κάλπες ο εκπαιδευτικός κόσμος ψηφίζει σήμερα για μέτρα

Το τελευταίο της χαρτί έπαιξε χθες η κυβέρνηση στα όσα τραγικά τεκταίνονται στην Παιδεία, λίγα 24ωρα πριν το πρώτο κουδούνι κτυπήσει για τον μαθητόκοσμο. Εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο χθες εξέτασε την κρίση στην εκπαίδευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ο «Π» πληροφορείται, να παρουσιάζεται εξοργισμένος από την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Επί της ουσίας όμως, η επαναφορά της πρότασης της 30ής Αυγούστου δεν αλλάζει το σκηνικό. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν ήδη απορρίψει την εν λόγω πρόταση θεωρώντας την επανάληψη των αποφάσεων της σύσκεψης της 23ης Αυγούστου στο Προεδρικό, που επίσης είχαν απορριφθεί. Η σύγκρουση πλέον των δύο πλευρών είναι ολομέτωπη με την κυβέρνηση να θέτει μονομερώς σε εφαρμογή την πρότασή της αμέσως μετά τη δημοσίευσή της (την Παρασκευή) στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους.


Σήμερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης με επιστολή του στις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ θα ζητήσει τη γνωστοποίηση των ονομάτων των συνδικαλιστών για την παραχώρηση των απαλλαγών, στο πλαίσιο του συνδικαλιστικού χρόνου. Χάος όμως αναμένεται να δημιουργηθεί στα σχολεία αφού σήμερα θα ανακοινωθούν νέες τοποθετήσεις, στη βάση της νέας πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών έγιναν στη βάση της πρότασης της 4ης Ιουλίου.


Στο μεταξύ, ο εκπαιδευτικός κόσμος καλείται σήμερα να ψηφίσει υπέρ της εξουσιοδότησης ή όχι της συντεχνίας του για λήψη μέτρων, μη αποκλειομένης και της επ’ αόριστον απεργίας. Χθες, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, το Υπουργικό αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να παραπέμψουν στη ΜΕΠΕΥ τυχόν εργασιακά θέματα, ενώ για τα μέτρα που άπτονται του εξορθολογισμού του συστήματος των απαλλαγών, ο διάλογος θα γίνει από τριμελή υπουργική επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει ο υπουργός Παιδείας και θα συμμετέχουν η υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Γεωργίας. Με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναθεωρείται βασικά η απόφαση της 4ης Ιουλίου ως εξής:

  • Έναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρούνταν στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα παραχωρηθεί από τώρα χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε οργάνωση, για τους αξιωματούχους της οργάνωσης, ενώ συμπληρωματικά θα δοθεί αντίστοιχος συνδικαλιστικός χρόνος που να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για την ΟΛΤΕΚ, 175.000 ευρώ για την ΟΕΛΜΕΚ και 175.000 ευρώ για την ΠΟΕΔ, που να αφορά το κόστος μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στους οποίους θα παραχωρηθεί συνδικαλιστικός χρόνος.
  • Βιολογικός παράγοντας: Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο από δύο σε μία διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί στη συνέχεια είτε με «μοριοδότηση», κίνητρα ή άλλα ωφελήματα, όπως αυτό θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
  • Παράγοντας αρχαιότητας: Όσον αφορά τους βοηθούς διευθυντές περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο. Δηλαδή θα επιστραφούν στη φετινή σχολική χρονιά είτε μία είτε δύο περίοδοι απαλλαγών, αναλόγως.
  • Υπεύθυνος τμήματος: Η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο από δύο σε μία διδακτική περίοδο που είχε αποφασιστεί στις 4 Ιουλίου θα αντισταθμιστεί από «μοριοδότηση» της μίας περιόδου των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιολόγησης
  • Νεοεισερχόμενοι: Αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τους νεοεισερχόμενους όσον αφορά τον βιολογικό παράγοντα.
  • Στην πρόταση αναφέρεται τέλος ότι εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου προκύψουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τότε θα γίνουν διορθώσεις, δηλαδή θα αποκατασταθούν σταδιακά όσοι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει από την αρχή της χρονιάς κάποιες απαλλαγές.

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία

Στο κενό έπεσε η πρόταση των οργανωμένων γονέων προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη για παράταση στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς «ώστε να μην βρεθούν εντός της διαμάχης τα παιδιά». Το κουδούνι στα γυμνάσια και τα λύκεια της Κύπρου θα κτυπήσει την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ Δευτέρα αρχίζει επίσημα η σχολική χρονικά για τους μαθητές του δημοτικού. Οι οργανωμένοι γονείς, με όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα της παιδείας, διά ανακοινώσεώς τους εκφράζουν σοβαρότατες ανησυχίες. «Τα μέτρα και τα αντίμετρα που πρόκειται να παρθούν, με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ομαλή έναρξη των μαθημάτων», αναφέρουν, και επικαλούμενοι πληροφόρηση που τυγχάνουν σημειώνουν ότι «ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα με την κατανομή των τμημάτων στους διδάσκοντες, αφού στο ίδιο τμήμα υπάρχει ενδεχόμενο να διδάσκουν δύο καθηγητές το ίδιο μάθημα. Επίσης, δεν έχουν διευκρινιστεί και επιλυθεί τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την εφαρμογή των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων κατά την παρελθούσα σχολική χρονιά και εκκρεμούν διασαφηνίσεις για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο». «Με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας έχει ζητηθεί από τον υπουργό Παιδείας να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος, μέσα από τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων μέσης εκπαίδευσης, να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων ώστε τα παιδιά να μην βρεθούν στη μέση της διαμάχης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους, εκφράζοντας την ελπίδα να «πρυτανεύσει η λογική και οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις με εκατέρωθεν υποχωρήσεις να σταματήσουν κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη μάθηση και το μέλλον των μαθητών».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Boυδαπέστη χορήγησε άσυλο στον Γκρούεφσκι

Πολίτης News, 15:49 (τελευταία ενημέρωση 15:49)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδικά έργα ανακοινώνει ο Δήμος Στροβόλου

Πολίτης News, 15:43 (τελευταία ενημέρωση 15:43)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο γεν. εισαγγελέας κρίνει Σάβια και άλλους τρεις

Πολίτης News, 15:32 (τελευταία ενημέρωση 15:32)

Επιστροφή
στην αρχή