Μέσω Κύπρου ρωσικό lobbying...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Κυπριακή εταιρεία του Π. Μάναφορτ εμπλέκεται στην απόκρυψη δαπανών μεταξύ 2012-14 για ρωσικό lobbying στις ΗΠΑ αναφορικά με την Ουκρανία.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κυπριακές εποπτικές αρχές μετά τη δημοσιοποίηση στις ΗΠΑ του νέου κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζει ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου Πολ Μάναφορτ για φοροαποφυγή, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και lobbying υπέρ ξένου κράτους χωρίς να το είχε δηλώσει ως όφειλε στις αμερικανικές αρχές. Μέχρι και τη δημοσιοποίηση του νέου κατηγορητηρίου εναντίον του Π. Μάναφορτ, η κυπριακή άμυνα στηριζόταν στη θέση ότι ο Π. Μάναφορτ εκμεταλλεύθηκε τα κενά που υπήρχαν στο κυπριακό σύστημα μέχρι και το 2013.

Και πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των δεκάδων φερόμενων ως παράνομων πράξεων του Π. Μάναφορτ (για εμβάσματα, πληρωμές και δάνεια) που καταγράφει ο Αμερικανός εισαγγελέας καλύπτουν τη περίοδο 2008 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013. Ωστόσο, στα ευρήματα του εισαγγελέα Ρ. Μιούλλερ, περιλαμβάνονται και ύποπτες πράξεις κυπριακών εταιρειών του Π. Μάναφορτ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την άνοιξη του 2013. Συνολικά, ο Αμερικανός εισαγγελέας καταγράφει 14 πράξεις πληρωμών/εμβασμάτων από Κύπρο σε εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ μετά τον Απρίλιο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014. Για τις 14 πράξεις, συνολικής αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. δολαρίων, υπεύθυνος ήταν ο συνεργάτης του Π. Μάναφορτ, Ρ. Γκέιτς. Οι πληρωμές με εντολές του Ρ. Γκέιτς έγιναν από πέντε κυπριακές εταιρείες (Bletilla Ventures, Olivenia, Actinet, Lucicle Consultants, και Marziola Holdings) και ακόμα ένα φυσικό πρόσωπο κυπριακής καταγωγής, το οποίο δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο. Σε αντίθεση με τον συνέταιρό του Ρ. Γκέιτς, ο ίδιος ο Π. Μάναφορτ διακόπτει οποιαδήποτε δοσοληψία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2013, ωστόσο, το 2014 και το 2015 αμερικανικές εταιρείες που ελέγχει φέρονται να λαμβάνουν δάνεια ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων από αγγλική εταιρεία (Telmar Investments), με τον εισαγγελέα Μιούλλερ να παρατηρεί ότι το ποσό προήλθε από κυπριακά κεφάλαια.


Συνολικά, τα κεφάλαια που μετέφερε στις ΗΠΑ ο Π. Μάναφορτ μέσω 12 κυπριακών εταιρειών, την περίοδο 2008-2015 ξεπερνούν τα 32 εκατ. δολάρια. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και ποσά που προήλθαν από μία αγγλική εταιρεία (Pompolo) και μία εταιρεία εγγεγραμμένη στον Άγιο Βικέντιο-Γρεναδίνες (Global Endeavour). Τα ποσά για τα οποία κατηγορείται ο Π. Μάναφορτ και τα οποία δεν διακινήθηκαν μέσω Κύπρου ανέρχονται σε 2,1 εκατ. δολάρια, έναντι 32 εκατ. δολαρίων που διακινήθηκαν μέσω Κύπρου. Το μεγαλύτερο μέρος των 2,1 εκατ. δολαρίων που δεν διακινήθηκαν μέσω Κύπρου, πληρώθηκε μετά την άνοιξη του 2013. Παρά το γεγονός ότι μετά το 2013, ο ρόλος της Κύπρου στις φερόμενες ως παράνομες δοσοληψίες του Π. Μάναφορτ περιορίζεται, ο εισαγγελέας Ρ. Μιούλλερ αποφαίνεται αναφορικά με το παράνομο ρωσικό lobbying από εταιρείες του Π. Μάναφορτ στις ΗΠΑ, ότι μεταξύ 2012-14, πληρώθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια μέσω δύο εταιρειών του Αγ. Βικέντιου-Γρεναδίνων και μίας κυπριακής εταιρείας, προκειμένου να μην φανεί στις αμερικανικές αρχές ότι τα 2 εκατ. δόθηκαν για το παράνομο ρωσικό lobbying.

Δώδεκα πλην έξι


Οι εταιρείες του Π. Μάναφορτ στην Κύπρο είναι δώδεκα, εκ των οποίων οι έξι έχουν διαγραφεί από το αρχείο του εφόρου Εταιρειών. Οι εταιρείες με τις οποίες διακίνησε τα περισσότερα ύποπτα κεφάλαια προς ΗΠΑ ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντ. Τραμπ, έχουν ήδη διαγραφεί. Μέσω της Yiakora Ventures μεταξύ 2008-10 μετακινήθηκαν από Κύπρο προς ΗΠΑ 3,1 εκατ. δολάρια προς επτά οντότητες συμφερόντων του Π. Μάναφορτ. Η ίδια Yiakora Ventures δάνεισε σε εταιρείες του Π. Μάναφορτ 9,8 εκατ. δολάρια μεταξύ 2008-09. Μέσω της Global Highway μεταξύ 2009-12 πληρώθηκαν 2,3 εκατ. δολάρια σε 14 οντότητες συμφερόντων του Π. Μάναφορτ. Μέσω της Leviathan Advisors πληρώθηκαν περίπου 900.000 δολάρια και μέσω της Peranova περίπου 185.000 δολάρια, με την ίδια εταιρεία ωστόσο να δανείζει το 2012 σε εταιρεία του Π. Μάναφορτ 1,5 εκατ. δολάρια (τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτου στη Νέα Υόρκη). Μέσω τέλος, της Serangon Holdings εμβάσθηκαν 460.000 δολάρια το 2010 σε τρεις λογαριασμούς συμφερόντων του Π. Μάναφορτ σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες έχουν διαγραφεί στην Κύπρο. Από τις ενεργές κυπριακές εταιρείες του Π. Μάναφορτ, η Bletilla Ventures μετέφερε 818.685 ευρώ από Κύπρο σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στο Ην. Βασίλειο, η Lucicle Consultants 3,5 εκατ. δολάρια μεταξύ 2012-13, και η LOAV Advisors 202.500 δολάρια το 2008.

Εγώ εν τζιαι...

Με καθυστέρηση αντέδρασε η Κυπριακή Δημοκρατία, στην εμπλοκή της στην ποινική έρευνα των ΗΠΑ εναντίον του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού Προέδρου. Με δήλωσή του χθες στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διεμήνυσε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει μέτρα και μηχανισμούς για να υπάρξει ασφάλεια και έλεγχος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Ο κ. Προδρόμου είπε στο ΡΙΚ ότι «οι κυπριακές αρχές έχουν πλήρη συνεργασία με τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αρχές για όλα τα θέματα που αφορούν τις συναλλαγές». Επίσης, σημείωσε ότι το διεθνές σύστημα ασφάλειας θα γίνει πιο διαφανές με την προγραμματιζόμενη αυτόματη ενημέρωση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι «δεν πρέπει να θεωρείται ότι η Κύπρος διευκολύνει άτομα ή συμφέροντα, τα οποία κινούνται σε μη νόμιμους δρόμους του διεθνούς συστήματος». Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση επιλέγει να μην μελετήσει το κατηγορητήριο εναντίον του Π. Μάναφορτ, το οποίο παρουσιάζει ύποπτες πληρωμές μέσω Κύπρου υπέρ εταιρειών του Π. Μάναφορτ, ακόμα και μετά την υιοθέτηση μέτρων και μηχανισμών από το κράτος για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Το γεγονός ότι οι πληρωμές αυτές αφορούν σε μια γεωπολιτική διαμάχη, στην οποία, η Κύπρος φαίνεται να εξυπηρετεί αδιαλείπτως τα συμφέροντα του ενός μέρους (δηλαδή της Ρωσίας) καθιστά τις κυπριακές εξηγήσεις ελλιπείς, ειδικά υπό το βάρος της κατηγορίας ότι οι αδιαφανείς δαπάνες του Π. Μάναφορτ στις ΗΠΑ μέσω Κύπρου χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτης χώρας. Σημειώνεται πάντως, ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο εναντίον του Π. Μάναφορτ, όλες οι δοσοληψίες του μέσω Κύπρου, Αγ. Βικέντιου και Ην. Βασιλείου διακόπτονται όταν ο ρωσόφιλος Βίκτορ Γιανούκοβιτς χάνει την εξουσία στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό εισαγγελέα, ο Π. Μάναφορτ ενεπλάκη ενεργά στο lobbying υπέρ των ρωσικών θέσεων για την Ουκρανία στις ΗΠΑ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ για απειλές Τουρκίας: Το ενεργειακό πρόγραμμα της ΚΔ συνεχίζεται

Πολίτης News, 18.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ:Η γεώτρηση μπορεί να αλλάξει ισορροπίες επίλυσης

Πολίτης News, 18.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βγάλτε το φίμωτρο από τους στρατιωτικούς

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή