Οι μέλισσες εναντίον του καρκίνου...

BUZZLIFE

Ποιο ρόλο μπορεί να έχει το μέλι, ο βασιλικός πολτός, το δηλητήριο της μέλισσας και η πρόπολη, για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου;

Η δράση των πιο πάνω προϊόντων της μέλισσας, διερευνήθηκε σε καρκίνους μαστού και ινοσαρκώματος που προκλήθηκαν τεχνητά σε πειραματόζωα. Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν ενδιαφέρουσες και σημαντικές δράσεις των προϊόντων της μέλισσας, που μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

Το καφεϊκό οξύ (WSDP) που περιέχεται στην πρόπολη, όταν δινόταν από το στόμα, μπορούσε να καταστέλλει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη καρκίνων και να παρατείνει την επιβίωση των πειραματόζωων. Το μέλι είχε μια ισχυρή δράση εναντίον των μεταστάσεων, όταν δινόταν πριν από την εμφύτευση καρκινικών κυττάρων στα πειραματόζωα.

Ο βασιλικός πολτός όταν δινόταν ενδοφλέβια ταυτόχρονα με τη χορήγηση των καρκινικών κυττάρων, κατέστελλε σε σημαντικό βαθμό, το σχηματισμό μεταστάσεων.

Το δηλητήριο της μέλισσας όταν δινόταν με ένεση εντός των όγκων, το μέγεθος τους, μειωνόταν σημαντικά. 

Η πρόπολη είναι ουσία με πολλές ιδιότητες που κατασκευάζει η μέλισσα. Τη χρησιμοποιεί για τη συντήρηση, προστασία, καθαρισμό και απολύμανση της κυψέλης. Είναι κολλώδης και έχει χρώμα σκούρο καφέ. Η πρόπολη δεν χρησιμοποιείται ως τροφή από τη μέλισσα.

Η πρόπολη είναι βασικό στοιχείο για την άμυνα και την επιβίωση της μέλισσας. Τη χρησιμοποιεί επίσης ως επίχρισμα για το εσωτερικό της κυψέλης. Χάρις στην πρόπολη, η μέλισσα καταφέρνει να επιτυγχάνει μια αποστείρωση της κυψέλης με αποτέλεσμα να διατηρείται η υγεία των δεκάδων χιλιάδων μελισσών που κατοικούν σε αυτήν.

Ο βασιλικός πολτός είναι ουσία που εκκρίνεται από τις νεαρές εργάτριες μέλισσες. Είναι εξαιρετικά θρεπτικός, με υπόπικρη γεύση, πολύ όξινος, χρώματος άσπρου και κρεμώδης. Αποτελεί τη διατροφή των προνυμφών και των ενηλίκων βασιλισσών.

Οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό. Δεν υπάρχει γενετική διαφορά μεταξύ προνυμφών και βασιλισσών. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό.

Η διαφορετική διατροφή της βασίλισσας, αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, της επιτρέπει να αποκτά διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, ζωηρά χρώματα, να ζει 30 φορές περισσότερο από τις εργάτριες (2 έως 4 χρόνια), να γεννά μέχρι 3 χιλιάδες αυγά κάθε μέρα.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα προϊόντα της μέλισσας, τουλάχιστο σε πειραματικό επίπεδο, όταν λαμβάνονται από το στόμα ή ενδοφλέβια, πιθανόν να συμβάλλουν στον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκίνων και των μεταστάσεων τους.

 

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή