Μεγάλη ανατροπή παίζει την υστάτη για την προεδρία της Βουλής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Προβάδισμα έδειχνε χθες να αποκτά ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ωστόσο ο ΔΗΣΥ φαίνεται πως θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης για την προεδρία της Βουλής.

 

Στην παράταση, πολύ πιθανόν και στα πέναλτι φαίνεται ότι θα κριθεί σήμερα η προεδρία της Βουλής. Καθώς φαίνεται οι παρασκηνιακές διεργασίες που δυνατόν να ανατρέψουν πλήρως το σκηνικό θα συνεχιστούν μέχρι και τη δωδεκάτη.

Ενδιάμεσος ή ανατροπή; 

Καθοριστική για την τροπή που θα πάρει η σημερινή μέρα είναι η πρωινή συνάντηση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Δημήτρη Συλλούρη. Ο κ. Συλλούρης έχει προσκληθεί να παρακαθίσει στις δώδεκα το μεσημέρι και στη συνάντηση των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Το μεσημέρι θα συνέλθει εκ νέου και το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για τη λήψη τελικής απόφασης. 

Χθες βράδυ κλείδωσαν 15 ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας Σιζόπουλου. Ομόφωνα το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ επικύρωσε την υποψηφιότητα του προέδρου του Κινήματος για την προεδρία της Βουλής, ενώ η Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών με 21 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή αποφάσισε στήριξη της υποψηφιότητας του Μαρίνου Σιζόπουλου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, βάζοντας οριστικά τέλος στα όποια όνειρα από πλευράς ΑΚΕΛ για στήριξη Λιλλήκα. 

Αντίθετα, η Πολιτική Επιτροπή των Οικολόγων προτίμησε να δώσει περιθώριο ελιγμών στον Γιώργο Περδίκη μέχρι την τελευταία στιγμή, με πιθανότερο σενάριο βεβαίως την υποστήριξη της υποψηφιότητας Σιζόπουλου. Η Πολιτική Επιτροπή των Οικολόγων αποφάσισε συγκεκριμένα να επιμείνει στην υποψηφιότητα του Γιώργου Περδίκη για την προεδρία της Βουλής, αλλά την ίδια στιγμή άναψε το πράσινο φως για να συμμετέχει το Κίνημα στη σημερινή συνάντηση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών και Αλληλεγγύης με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής. Οι Οικολόγοι έχουν θέσει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου. Θέτουν θέμα οριζόντιας ψηφοφορίας, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής. Έχει μάλιστα ετοιμαστεί ένα έγγραφο 12 σημείων από τη Συμμαχία που θα επεξεργαστούν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου στη σημερινή συνάντηση, αν και χθες βράδυ η Συμμαχία αποφάσισε στήριξη Σιζόπουλου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκκινεί με τις 15 ψήφους ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχίας, με περιθώριο να ανέβει στις 17 με την υποστήριξη των Οικολόγων και όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον Δημήτρη Συλλούρη και τις τρεις ψήφους της Αλληλεγγύης. 

Καθοριστική συνάντηση 

Ο ΔΗΣΥ αποφάσισε σε επίπεδο ΠΓ κατ’ αρχήν την περασμένη Τρίτη υποστήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Τελική απόφαση θα ληφθεί το μεσημέρι από το σώμα που θα συνέλθει εκ νέου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να προτιμούν εκλογή Συλλούρη, αντί Σιζόπουλου, παρά την προσπάθεια του προέδρου της ΕΔΕΚ να μεταφέρει το μήνυμα ότι θα λειτουργεί συναινετικά ως πρόεδρος της Βουλής. Και ο ίδιος ο Δ. Συλλούρης φαίνεται αποφασισμένος να εξαντλήσει τις δικές του πιθανότητες. Στην Πινδάρου δεν διαγράφουν εντελώς το σενάριο Συλλούρη, όμως υπάρχει έντονα η άποψη ότι θα δημιουργήσει πολύ σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις μια τέτοια επιλογή. Ο ΔΗΣΥ ελπίζει, αντίθετα, σε στήριξη των βουλευτών της Αλληλεγγύης στη δική του υποψηφιότητα και αυτό το σενάριο θα διερευνήσει στην πρωινή του συνάντηση με τον Δημήτρη Συλλούρη ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Με τις τρεις ψήφους της Αλληλεγγύης ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανεβαίνει από τις 18 ψήφους στις 21 και εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ακόμα και αν το ΕΛΑΜ στηρίξει Μαρίνο Σιζόπουλο. Ο ΔΗΣΥ βολεύεται και από το σενάριο να επιμείνει μέχρι τέλους σε δική του υποψηφιότητα και να μην ακολουθήσει τον ενδιάμεσο ο Δημήτρης Συλλούρης, νοουμένου ότι σε αυτό το σενάριο θα τηρήσει αποχή το ΕΛΑΜ ή δεν θα στηρίξει Σιζόπουλο. Εκτός αν το ΠΓ του ΔΗΣΥ τα ανατρέψει όλα το μεσημέρι και δώσει σύνθημα υπέρβασης. Το σενάριο στήριξης Άντρου Κυπριανού με επίκληση του Κυπριακού επανήλθε στις σκέψεις πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών. 

Μήνυμα υπευθυνότητας 

Υπό το φως της αρχικής απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου για την προεδρία της Βουλής ανηφόρισε χθες το πρωί στην Πινδάρου ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε μια συνάντηση που ο ίδιος ζήτησε. 

Παρόλο που η αρχική απόφαση του ΔΗΣΥ για υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου μέχρι τέλους έδινε τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής από όλους τους υποψήφιους στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο ίδιος κ. Σιζόπουλος εμφανίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης προσγειωμένος και ταπεινός, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι είχε τις λιγότερες πιθανότητες εκλογής από όλους τους υποψήφιους. Σκοπός της επίσκεψης του προέδρου της ΕΔΕΚ στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος δεν ήταν ασφαλώς να ζητήσει και να εξασφαλίσει υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. 

Περισσότερο ο Μαρίνος Σιζόπουλος ήθελε να στείλει το μήνυμα στη διάρκεια της επίσκεψης στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα λειτουργήσει συναινετικά ως πρόεδρος της Βουλής και ότι δεν έχει λόγο να ανησυχούν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ με πιθανή εκλογή του. Το επιθυμητό σενάριο για την ΕΔΕΚ θα είναι να επιμένει μέχρι τέλους ο Αβέρωφ Νεοφύτου στη δική του υποψηφιότητα, αφού έτσι θεωρεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες συσπείρωσης των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου γύρω από την υποψηφιότητα του προέδρου της. 

Όροι Οικολόγων

Χθες το πρωί ο κ. Σιζόπουλος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, από τον οποίο ζήτησε υποστήριξη της δικής του υποψηφιότητας. Ο κ. Περδίκης όμως έβαλε στο τραπέζι συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ζήτησε συγκεκριμένα να δεσμευτεί η ΕΔΕΚ στην προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών ζητημάτων (όπως την οριζόντια ψηφοφορία και όχι μόνον). Ακόμη κάλεσε τον κ. Σιζόπουλο να δεσμευτεί για προώθηση μιας πιο διαφανούς λειτουργίας του νομοθετικού σώματος. Οι πολιτικοί όροι πονοκεφάλιαζαν την ΕΔΕΚ, αλλά και τα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που δεν είναι σε θέση να καθορίσουν από τώρα τη στάση τους επί ζητημάτων όπως η οριζόντια ψηφοφορία. Όλα αυτά ασφαλώς θα συζητηθούν στη σημερινή νέα κοινή συνάντηση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στις δώδεκα το μεσημέρι. 

Δημοσίως ο Γιώργος Περδίκης ανέδειξε ότι για τους Οικολόγους είναι πολύ σημαντικό στη νέα Βουλή να γίνει συγκροτημένη και συντεταγμένη προσπάθεια αλλαγής της εικόνας και της ουσίας του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας. «Θέλουμε μια νέα Βουλή, η οποία να είναι κοντά στον πολίτη, στα προβλήματά του, να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, μια Βουλή διεκδικητική και αγωνιστική. Αυτό το όραμά μας θα το διεκδικήσουμε και στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή. Μέσα στη Βουλή με την παρουσία των δύο βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών και έξω από τη Βουλή με συγκέντρωση πολιτών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Βουλής», υπογράμμισε. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα εξήγησε ότι η ΕΔΕΚ θα διεκδικήσει μέσα από τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Βουλής την υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων των Οικολόγων όπως τέθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας «και νομιμοποιήθηκαν από τη συμπαράσταση του 5% σχεδόν του κυπριακού λαού, δίνοντας το δικαίωμα της ολικής πανηγυρικής επαναφοράς των Οικολόγων μέσα στη νέα Βουλή».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται για 9η μέρα η έρευνες για εντοπισμό της Ελένης Πλακίδη

Πολίτης News, 20:09 (τελευταία ενημέρωση 20:09)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται νομοσχέδια για την Δικαιοσύνη δηλώνει ο Πρόεδρος

Πολίτης News, 19:59 (τελευταία ενημέρωση 19:59)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πονοκέφαλος» για Μόσχα η νέα στρατηγική των ΗΠΑ

Πολίτης News, 19:54 (τελευταία ενημέρωση 19:54)

Επιστροφή
στην αρχή