Μέχρι τέλους θα το τραβήξουν οι Τούρκοι - Στενεύουν τα περιθώρια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ανεβάζει και άλλο τους τόνους ο Τούρκος ΠρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πολύ λέει η ΕΝΙ.

 

Στην 6η μέρα περνά σήμερα η κρίση που συντηρεί η Τουρκία στο τεμάχιο 3 και πλέον μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες για επιτυχία του διπλωματικού παρασκηνίου στο οποίο εναπόθεσε από το βράδυ της Παρασκευής τις ελπίδες της η κυβέρνηση. Για την ώρα τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και οι δημόσιες αποδοκιμασίες ξένων οργανισμών και κυβερνήσεων για τον αποκλεισμό του τεμαχίου 3 από τουρκικά πολεμικά είναι από χλιαρές έως ανύπαρκτες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Η πληροφορία που «έπαιξε» χθες το απόγευμα για ιταλική φρεγάδα που κατευθυνόταν προς τα ανατολικά όρια της κυπριακής ΑΟΖ δεν επιβεβαιώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση.
Η Τουρκία δεν δείχνει καμία διάθεση να σταματήσει την καθήλωση του Saipem 12000 και να επιτρέψει, σε αυτό το στάδιο, την πραγματοποίηση της γεώτρησης. Αντίθετα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε στα ύψη τους τόνους χθες (σελ. 4) και προέβη σε απειλές κατά της Κύπρου αν συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Θέμα αποχώρησης

 

Ο χρόνος και το συνεπαγόμενο κόστος από την αδρανοποίηση του πλωτού γεωτρύπανου εξακολουθούν να πιέζουν την ΕΝΙ και χθες ο ισχυρός άντρας της ιταλικής εταιρείας φέρεται να έκανε την πρώτη ανησυχητική για τα κυπριακά συμφέροντα δήλωση. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας ο πρόεδρος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διαφορά αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο, την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί».


Η κυβέρνηση θεωρεί λογική και αναμενόμενη την τοποθέτηση της ΕΝΙ και γίνεται κατανοητό ότι το πλοίο δεν μπορεί να παραμείνει για πολλές μέρες ακόμα εγκλωβισμένο στην αρνητική στάση της Τουρκίας. Πάντως, η χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΝΙ με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και συνεργάτες του πληροφορούμαστε ότι εξελίχθηκε πολύ καλά. Η εταιρεία, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα πάρει για αποχώρηση κάποια στιγμή του πλοίου από το τεμάχιο 3, δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που προσπαθεί να «κτίσει» η Τουρκία. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η ΕΝΙ φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι αν η Τουρκία καταφέρει να «γκριζάρει» τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε κινδυνεύει να ανατραπεί ο σχεδιασμός της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για τον οποίο έχει ήδη δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ίδια ανησυχία διακατέχει και τη γαλλική Total, εξ ου, μας ελέχθη, και η συμμετοχή της γαλλικής κυβέρνησης, σε ανώτατο επίπεδο, στο διπλωματικό παρασκήνιο για να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 3.


Όπως γράψαμε και στη χθεσινή έκδοση, η ΕΝΙ έχει δέσμευση για αξιοποίηση του Saipem 12000 αρχές Μαρτίου στο Μαρόκο και, αν παρέλθουν ακόμα λίγες μέρες χωρίς να ξεκινήσει η γεώτρηση στον στόχο Σουπιά, θα είναι αδύνατο να εκτελεστεί το πρόγραμμα στο τεμάχιο 3 χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση στις εργασίες στο Μαρόκο. Και αν η ΕΝΙ αποφασίσει να μην στήσει τους Μαροκινούς ούτε για δύο-τρία 24ωρα, τότε είναι πρακτικά αδύνατο να τρυπήσει στο μεσοδιάστημα στη Σουπιά, εκτός αν τα τουρκικά εμπόδια αρθούν πολύ σύντομα. Ο χρόνος που απαιτείται για τη θεωρητικά «εύκολη» γεώτρηση στη Σουπιά είναι περίπου 25 μέρες. Εφόσον μέχρι στιγμής η τουρκική θέση προς την ΕΝΙ και την ιταλική κυβέρνηση είναι πως ο αποκλεισμός του τεμαχίου 3 σχετίζεται με στρατιωτική άσκηση στην περιοχή (στις δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις γίνεται αναφορά σε προάσπιση δικαιωμάτων των Τ/Κ και της Τουρκίας), παρέχεται περιθώριο στην εταιρεία να μην ακυρώσει, αλλά να αναβάλει τη γεώτρηση για εβδομάδες ή μήνες και να επαναφέρει το γεωτρύπανο σε περίοδο που δεν θα υπάρχει προγραμματισμένη άσκηση.

Ελπίζει ακόμα

Παρά την απογοήτευση για την ανταπόκριση που είχαν οι εκκλήσεις της προς κάποια κέντρα αποφάσεων για στήριξη των δικαιωμάτων της Κ. Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί κάποιες ελπίδες να καρποφορήσουν οι πιέσεις, που ασκούνται πλέον κυρίως από τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Γαλλίας, «σε ανώτατο επίπεδο», όπως μας ελέχθη. Κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες βράδυ ότι ήταν σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια να καμφθεί η άρνηση της Τουρκίας να αποδεσμεύσει το τεμάχιο 3, «χωρίς θετικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, αλλά και χωρίς να σημειωθεί αδιέξοδο».

Προειδοποίηση από τον γαμπρό του Ερντογάν

Πιο σκληροί στα ενεργειακά

Η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντζελίνο Αλφάνο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε χθες στο Κουβέιτ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από πλευράς του, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ και της Τουρκίας εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τα αποθέματα φυσικού αερίου με τους Τ/Κ. Σε δηλώσεις του από το Κουβέιτ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ε/κ πλευρά μέχρι σήμερα δεν πλησίασε σε λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «και ο τ/κ λαός έχει δικαιώματα στα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο. Εάν και αυτό δεν θέλετε να το μοιραστείτε, τότε θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ, της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε πως «μέχρι σήμερα τηρήσαμε την ψυχραιμία μας και κρατήσαμε μια ήρεμη στάση» και προειδοποίησε πως «ιδιαίτερα στο πεδίο της ενέργειας στη χώρα μας και την περιοχή μας θα επιδείξουμε μια πιο αποτελεσματική διπλωματία».

Χθες, από πλευράς ΕΕ, ήρθε μια δήλωση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στον δρόμο προς τη Βάρνα» (όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 26 Μαρτίου).
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρώην «υπουργός οικονομικών και ενέργειας» των κατεχομένων Σουνάτ Ατούν εκτίμησε χθες ότι σύντομα η πλατφόρμα γεωτρήσεων που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία θα έρθει στα ανοιχτά του κόλπου Τρικώμου – Μπογαζίου και θα προχωρήσει σε γεώτρηση.

Έκπληξη από Ντεσκάλτσι, αλλά η χαρά κράτησε λίγο

Άλλα είπε ο Λακκοτρύπης στους βουλευτές για το Καλυψώ και άλλα δήλωσε ο ηγέτης της ΕΝΙ στο Κάιρο

Λίγα λεπτά μετά που ενημέρωσε -κεκλεισμένων των θυρών- τους βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας ότι το κοίτασμα Καλυψώ είναι υπό τα σημερινά δεδομένα μάλλον μικρό και ίσως μικρότερο από την Αφροδίτη (4,2 tcf), ο Γιώργος Λακκοτρύπης ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του ότι ο ισχυρός άνδρας της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι είχε δηλώσει από την Αίγυπτο ότι οι μίνιμουμ ποσότητες της Καλυψούς είναι 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με καλές πιθανότητες να είναι μεγαλύτερο! Ο υπουργός Ενέργειας δοκίμασε έκπληξη και, αφού χαμογέλασε αμήχανα, ενημέρωσε τους βουλευτές για τις αισιόδοξες προβλέψεις του CEO της ENI και ευχήθηκε να επιβεβαιωθούν. Οι βουλευτές έμειναν με την απορία πώς γίνεται η κυπριακή πλευρά να δηλώνει ότι η ενημέρωση από την ΕΝΙ παραπέμπει σε μικρό κοίτασμα και η ίδια η εταιρεία να ανακοινώνει διά του ηγέτη της ότι το κοίτασμα είναι έως και διπλάσιο της Αφροδίτης, με πιθανότητες για ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες.


Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του υπουργού Ενέργειας διατηρούν την άποψη ότι με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της γεώτρησης είναι παρακινδυνευμένη η πρόβλεψη για κοίτασμα 6-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Υποστηρίζουν ακόμα ότι οι ιδιομορφίες του κοιτάσματος (πολύ διαφορετικά μεταξύ τους πετρώματα, ως προς την απορροφητικότητά τους σε φυσικό αέριο) δεν επιτρέπουν μια τόσο συγκεκριμένη πρόβλεψη και επικαλούνται πρόσφατες διαπιστώσεις εμπειρογνωμόνων της ΕΝΙ ότι λόγω ακριβώς της ιδιομορφίας του κοιτάσματος το εύρος της δυναμικότητάς του είναι μεγάλο και θα μείνει μεγάλο μέχρι να ολοκληρωθούν νέες αναλύσεις ή ακόμα και μέχρι να πραγματοποιηθεί επιβεβαιωτική γεώτρηση.


Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, ο κ. Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε συνέδριο στο Κάιρο, δήλωσε, μετά από ερώτηση κατά πόσον το κοίτασμα Καλυψώ περιέχει 6-8 tcf, ότι «θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος» και πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν μπορεί να είναι μικρότερο»! Είπε ακόμα ότι θα συζητήσουν με την Total (διαθέτουν από 50% των δικαιωμάτων για το τεμάχιο 6) για τον χρόνο πραγματοποίησης μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης.


Πληροφορούμαστε ότι αργότερα η ΕΝΙ διευκρίνισε παρασκηνιακά ότι η δήλωση Ντεσκάλτσι, που θεωρήθηκε επιβεβαίωση για 6-8 tcf, οφειλόταν σε παρανόηση της ερώτησης που του τέθηκε. Η θέση της ΕΝΙ παραμένει ότι οι ιδιομορφίες του κοιτάσματος δεν επιτρέπουν συγκεκριμενοποίηση του εύρους της ποσότητας και για την ώρα οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε ένα κοίτασμα μικρότερο ή ισοδύναμο της Αφροδίτης.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Η Κύπρος στοχοποιείται από ΕΕ για παραχώρηση υπηκοοτήτων

Πολίτης News, 13:32 (τελευταία ενημέρωση 13:32)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τροχαίο στο Κίτι - Νεκρός 73χρονος, τρεις τραυματίες

Πολίτης News, 12:41 (τελευταία ενημέρωση 12:41)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανικές εταιρείες παίρνουν μέτρα λόγων φόβων για «no-deal»

Πολίτης News, 12:39 (τελευταία ενημέρωση 12:39)

Επιστροφή
στην αρχή