Μέχρι που να συμμορφώνονταν και οι ίδιοι

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Κάπνισμα σε κλειστό χώρο αναψυχής; Φυλακή, λέει η Βουλή, παραβιάζοντας η ίδια το Νόμο. Ναι, ένα μπουρδέλο δεν είναι χώρος αναψυχής. Εϊναι κλειστό όμως

Μέχρι και στη φυλακή θα οδηγούνται όσοι τσακώνονται να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους, με βάση τη νέα αυστηρή νομοθεσία. Μάλιστα, λέει, μαζί με τον παραβάτη μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή και ο ιδιοκτήτης του κέντρου αναψυχής.

Η νομοθεσία αυτή θα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί όπου βουλευτές παραβιάζουν οι ίδιοι τη νομοθεσία (ακόμα βέβαια!) καπνίζοντας όχι μόνο στα γραφεία τους αλλά και σε αίθουσες συνεδριάσεων, όπως και στα σκαλιά της ολομέλειας και σε άλλους χώρους.

Οι επιστολές της διεύθυνσης πέφτουν βροχή, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ουρλιάζει, οι μη καπνιστές υπάλληλοι και βουλευτές επίσης, αλλά οι πλείστοι καπνιστές βουλευτές τούς γράφουν στα αποτέτοια τους και, φυσικά, τίποτα δεν συμβαίνει.

Αυτή η Βουλή, αυτής της χώρας η οποία δεν κατάφερε να επιβάλει καν (διότι δεν ήθελε…) τον προηγούμενο αντικαπνιστικό νόμο, αυτή λοιπόν η Βουλή θα βάλει και πρόνοια (μιλάμε για θράσος όχι αστεία…) να συλλαμβάνονται οι παρανομούντες και ο ιδιοκτήτης του χώρου αναψυχής.

Καλά, στη Βουλή την ίδια δεν θα ισχύσει αυτό; Θα ισχύει παντού εκτός από τη Βουλή δηλαδή; Σύμφωνοι, δεν είναι ακριβώς χώρος αναψυχής ένα μπουρδέλο, αυτό είναι γεγονός. Αλλά όπως και στα κανονικά, έτσι και σε αυτό, αυτοί το γλεντάνε μαζί μας. Μια χαρά αναψυχή είναι για αυτούς, μην νομίζετε.

Και… γλεντάνε και πληρώνονται. Και με την κατάσταση όπως τη βλέπουμε και την ανεχόμαστε, καλά να μας κάνουν. Και λίγα μας κάνουν ακόμα.

Ε, μα σόρι κιόλας. Τον Θεμιστοκλέους ο οποίος απεκάλεσε τον νόμο «κουτό» (sic) τον έστειλαν σπίτι του οι ψηφοφόροι. Όχι γι’ αυτό, αλλά τον έστειλαν. Τον Αντρέα Κυπριανού, όμως, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον συναδέλφου του επειδή εκείνη… τόλμησε να τον φωτογραφίσει μέσα σε αίθουσα της Βουλής να καπνίζει…

… και ο οποίος Κυπριανού την επομένη πήρε κιόλας όλους όσοι είχαμε γράψει και τον κράξαμε για την αθλιότητά του και μας έλεγε ψέματα ότι δεν κάπνιζε και βγήκαμε και εμείς και το γράψαμε -αυτό για τα ψέματα όταν μάθαμε ότι μας δούλεψε κι από πάνω- αυτόν τον έστειλαν μια χαρά πίσω στη Βουλή να νομοθετεί.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να έχουμε και πολλές απαιτήσεις ή έστω αντιρρήσεις για τα όσα μας κάνουν. Εμείς τους εκλέγουμε.

Διότι, για να είμαι και δίκαιος, δεν είναι μόνο ο Κυπριανού, έτσι; Χειρότερους δεν ξέρω εάν έχει στο επίπεδο αυτό που περιέγραψα πιο πάνω αλλά έχει κι άλλους. Και είναι και εκείνοι… καπνιστές μάγκες. Αρτσιάτοι, που λέμε στα κυπριακά.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι ενάντια στον νόμο. Είμαι απλώς αλλεργικός σε όλη αυτή την υποκρισία. Ε, μα ναι, υποκρισία. Τι άλλο; Με τα τέρατα να συμβαίνουν εντός της ίδιας της Βουλής προκλητικά και φανερά μάλιστα στο θέμα αυτό και τον υφιστάμενο νόμο να εφαρμόζεται αναλόγως προσβάσεων ή σε κάποιες περιοχές και σε άλλες όχι...

… ή με τον υπουργό Εμπορίου να δηλώνει τις προάλλες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση πως το καζίνο θα πρέπει να εξαιρεθεί με κριτήριο το ότι όταν ο άλλος χάνει ένα εκατομμύριο δεν μπορείς να του πεις να μην καπνίσει…

… βλέπω το δίκαιο στον ιδιοκτήτη ενός τέτοιου χώρου ο οποίος είδε τον τζίρο του να μειώνεται δραματικά αλλά επιμένει να εφαρμόζει τον νόμο.

Αυτόν είναι που δεν βλέπει κανείς. Κι αυτόν είναι που δεν θα καταλάβει κανείς όταν αύριο θα αρχίσει να τον παραβιάζει και εκείνος. Και θα κληθούμε εμείς να απαντήσουμε εάν καλώς κάνουν και τον βάζουν στη φυλακή.

Όσο οι νόμοι ψηφίζονται και αφορούν μόνο μερικούς, όχι μόνο καλά δεν κάνουν αλλά θα πρέπει να ντρέπονται. Πόσω μάλλον να ψηφίζουν και ακόμη αυστηρότερους νόμους τους οποίους οι ίδιοι δεν θα τηρήσουν!

Εάν ήμουν εγώ νομοταγής ιδιοκτήτης χώρου αναψυχής; Θα έκανα λ.χ. το εξής: Θα μάζευα και τους άλλους ιδιοκτήτες αλλά αυτούς που τηρούν τον νόμο, μαζί και όλα τα αποτσίγαρα των εξωτερικών χώρων και μια φορά τη βδομάδα θα φώναζα τα ΜΜΕ. Και θα αδειάζαμε ολόκληρα σακούλια με αποτσίγαρα, μπροστά στη Βουλή.

Μέχρι που όλοι αυτοί να μάθουν πως ο πολιτικός και ο αξιωματούχος οφείλει να λειτουργεί ως πρότυπο για τους άλλους αντί να θεωρεί τους άλλους -αυτούς που τον πληρώνουν- κορόιδα και μαλάκες. Αυτό θα έκανα ως νομοταγής πολίτης που εμπαίζεται.

Μέχρι να μάθω ότι επιβλήθηκε, τόσα χρόνια μετά, η απαγόρευση και μέσα στην ίδια τη Βουλή. Και τότε θα σταματούσα. Μόνο έτσι. Αλλιώς και όσο κανείς δεν αντιδρά, τίποτα δεν αλλάζει. Και καλά μας κάνουν.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 18:05 (τελευταία ενημέρωση 18:05)

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 16:47 (τελευταία ενημέρωση 16:47)

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 14:53 (τελευταία ενημέρωση 14:53)

Επιστροφή
στην αρχή