Με βούληση για συνολική συμφωνία… (Του Λούη Ηγουμενίδη)

ΑΠΟΨΗ /ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
Κλειδί για να επιτευχθεί συμφωνία είναι νομίζω η αλληλοκατανόηση για τα ζητήματα που για την κάθε πλευρά θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ.

Κλείδωσε η απόφαση για μετάβαση στο Κρας Μοντάνα και απομένει η ολοκλήρωση του εγγράφου Άϊντα που θα ρυθμίζει τη διαδικασία της διάσκεψης και θα θέτει τις βάσεις διαπραγμάτευσης του συνόλου των κεφαλαίων και των πτυχών του κυπριακού. Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η ΕΕ ως παρατηρητής αλλά με ουσιαστικό ρόλο, υπό την εποπτεία του ΓΓ του ΟΗΕ και του ειδικού του συμβούλου, καλούνται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο συνδιαλλαγής για να φτάσουν σε συμφωνία λύσης που θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον του λαού των δυο κοινοτήτων σε χωριστά δημοψηφίσματα. Ετοιμαζόμαστε όλοι οι άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουμε, με την αγωνία στο κατακόρυφο, τη μεγάλη και ίσως ύστατη αυτή προσπάθεια που θα καθορίσει το μέλλον της Κύπρου και του λαού της. Οι ψευδαισθήσεις έχουν τερματιστεί, αφού οι συνομιλίες πέρασαν από τόσες συμπληγάδες και τώρα βρίσκονται μπροστά μας όλα τα δεδομένα που αφορούν τη διαδικασία και την ουσία της μεγάλης προσπάθειας. Στο Κρας Μοντάνα θα λειτουργήσουν εξ αρχής δύο παράλληλες ομάδες συζήτησης, η μια που θα διαπραγματεύεται το μέγα ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και θα την αποτελούν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας-Τουρκίας-Αγγλίας, οι παρατηρητές της ΕΕ και ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον ειδικό του σύμβουλο και η άλλη που θα αποτελείται από τους διαπραγματευτές με τις ομάδες τους και θα διαπραγματεύεται τις εκκρεμότητες των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού, υπό την καθοδήγηση των δυο ηγετών και σε συνάρτηση προς την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Στο τραπέζι της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα τοποθετηθούν εξ αρχής οι εισηγήσεις των μερών όπως καταγράφηκαν στο Μον Πελεράντ και θα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες των συμμετεχόντων για να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή συμφωνία, ενώ στο τραπέζι των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής με επίκεντρο το εδαφικό. το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση, χωρίς να παραβλέπονται τα υπόλοιπα, θα διεξαχθεί ένα έντιμο πάρε-δώσε που, σε συνάρτηση προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα γίνει  προσπάθεια να οδηγήσει σε τελική συμφωνία.

 

Με αυτά τα δεδομένα η δική μας πλευρά μεταβαίνει στη διάσκεψη με το βαρύ πατριωτικό καθήκον να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να καταλήξουμε σε συμφωνία λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των κοινοτήτων όπως την υιοθέτησαν σύσσωμες οι δυνάμεις της λύσης-επανένωσης της Κύπρου στο εσωτερικό και διεθνώς. Και προς τούτο είναι αναγκαία η πολιτική βούληση σε ύψιστο βαθμό και με τη συναίσθηση ότι αυτή ίσως να είναι η ύστατη προσπάθεια για να φτάσουμε σε λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη,  όπως την επιβάλλουν οι περιστάσεις και την καθορίζει το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και βέβαια για να φτάσουμε στην πολυπόθητη συμφωνία της λύσης θα πρέπει ανάλογη βούληση να επιδείξει και η άλλη πλευρά, οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες και ο διεθνής παράγοντας που τάσσεται υπέρ της λύσης.

 

Οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί τούτο είναι πολλές και σοβαρές για όλους. Οι εκπρόσωποι της ελληνοκυπριακής κοινότητας θα πρέπει να πάνε στη διάσκεψη απαλλαγμένοι από τα εθνικιστικά σύνδρομα του απορριπτισμού και τις σκοπιμότητες της προεκλογικής μάχης για την προεδρία της Δημοκρατίας, με πνεύμα συνδιαλλαγής και πολιτική βούληση να έχουμε συμφωνία λύσης, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να πάει το ίδιο απαλλαγμένη από εθνικιστικά σύνδρομα και από φοβίες, καθώς και από καταθλιπτικές εξαρτήσεις από την Άγκυρα, η Τουρκία να πάει εγκαταλείποντας ακραίες επικυριαρχικές της βλέψεις, η Ελλάδα χωρίς διαθέσεις και εκδηλώσεις αφελών παλικαρισμών και ο διεθνής παράγοντας, με προεξάρχουσα την ΕΕ έτοιμος να ασκήσει αποτελεσματική επιρροή για την επίτευξη συμφωνίας, με προοπτικές αποδοχής της από τον κυπριακό λαό.

 

Κλειδί για να επιτευχθεί συμφωνία είναι νομίζω η αλληλοκατανόηση για τα ζητήματα που για την κάθε πλευρά θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ. Όχι με υποχωρήσεις εξουθενωτικές, που ο χρόνος θα τις καταστήσει υποσκαπτικές των ελπιδοφόρων εξελίξεων αλλά με έντιμους συμβιβασμούς που θα αποτελέσουν και το υπόβαθρο του κοινού ειρηνικού μέλλοντος συμβίωσης των δυο κοινοτήτων. Η μεγάλη εικόνα έχει κυρίαρχη σημασία και όχι οι περιστασιακά μικρές παραφωνίες που εμποδίζουν πρόσκαιρα την καθαρή οπτική του μέλλοντος. Καλούνται όλοι να δείξουν την αναγκαία γενναιότητα που απαιτούν οι δραματικές περιστάσεις που βιώνουμε…

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Χειροπέδες στα χέρια που αρνούνται να πιάσουν όπλο

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 14:57 (τελευταία ενημέρωση 14:57)

ΑΠΟΨΗ

Συντελεστές Τάσσου από Αναστασιάδη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 12:24 (τελευταία ενημέρωση 12:24)

ΑΠΟΨΗ

Σειρά: #Pellotopos. Σήμερα, η επιτομή!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

Επιστροφή
στην αρχή