Με το βλέμμα στις προεδρικές οι διαβουλεύσεις για πρόεδρο Βουλής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ασκήσεις με φόντο τις προεδρικές του 2018 και τις μελλοντικές συμμαχίες κάνουν τα κόμματα στο θέμα εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής

Διεργασίες, συμμαχίες και κινήσεις τακτικής με ορίζοντα προεδρικών εκλογών καταγράφονται ενόψει της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής. Όπως δηλαδή συμβαίνει σχεδόν πάντα στη διαδικασία ανάδειξης του δεύτερου τη τάξει πολιτειακού αξιωματούχου.


Στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερις υποψηφιότητες: του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, του βουλευτή της Αλληλεγγύης Δημήτρη Συλλούρη και του προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη και δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες δύο: Του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ίσως του προέδρου της Συμμαχίας Γιώργου Λιλλήκα, αν και το τελευταίο κρίνεται μάλλον απομακρυσμένο. Η Συμμαχία Πολιτών δεν πήρε ούτε χθες βράδυ αποφάσεις. Επαναβεβαίωσε όμως ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά πλην ενός: να υποστηρίξει πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Λιλλήκας σε αναμονή
Με βάση όσα διαμείφθηκαν χθες βράδυ στην Πολιτική Σύγκλητο της Συμμαχίας, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να ληφθεί τελική απόφαση πριν από την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εξουσιοδοτήθηκε η Γραμματεία να χειριστεί το θέμα. Θυμίζουμε ότι η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιουνίου και προφανώς ο Γιώργος Λιλλήκας θεωρεί ότι έχει χρόνο για να μετρήσει όλα τα δεδομένα και τα συν και πλην κάθε επιλογής.


Ο πρόεδρος της Συμμαχίας είδε την περασμένη Κυριακή μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα να εδραιώνεται η Συμμαχία στον κομματικό χάρτη, αλλά την ίδια στιγμή να ψαλιδίζονται οι πιθανότητές του για να επανέλθει με αξιώσεις ως υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεται ο Γιώργος Λιλλήκας ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος ως ο νικητής των βουλευτικών εκλογών δεν έχει κανένα λόγο πια να αναβάλλει τα σχέδιά του για διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Διέξοδος για Σιζόπουλο
Η επιλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου να μην διεκδικήσει το ΔΗΚΟ την προεδρία της Βουλής, να ανακοινώσει ότι δεν στηρίζει ούτε ΔΗΣΥ, ούτε ΑΚΕΛ και να ρίξει στο τραπέζι την υποστήριξη της υποψηφιότητας Σιζόπουλου είναι κίνηση με ορίζοντα προεδρικών εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έδωσε προοπτική εξόδου από την εσωκομματική κρίση στον Μαρίνο Σιζόπουλο προσδοκώντας ως αντάλλαγμα να εξασφαλίσει την υποστήριξή του το 2018. Την ίδια στιγμή έβαλε πίεση στον Γιώργο Λιλλήκα. Θα είναι αυτός που θα σπάσει το μέτωπο των μεγάλων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου;
Η στήριξη Σιζόπουλου είναι και η ευκαιρία για τον πρόεδρο της Συμμαχίας να ανταποδώσει την υποστήριξη της ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές και να κλείσει τους ανοικτούς λογαριασμούς με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, είναι ως να αναγνωρίζει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει τον πρώτο λόγο για το 2018.

Όχι μόνο στον ΔΗΣΥ
Όπως γράψαμε και χθες, το μοναδικό σενάριο που έχει αποκλείσει η Συμμαχία είναι την υποστήριξη πιθανής υποψηφιότητας του προέδρου του ΔΗΣΥ και αυτό επαναβεβαιώθηκε και χθες στην Πολιτική Σύγκλητο. Όλα τα άλλα σενάρια είναι ανοικτά. Ακόμη και το σενάριο να υποστηρίξει η Συμμαχία τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για πρόεδρο της Βουλής, όμως εκεί έχει άλλα προβλήματα ο κ. Λιλλήκας.


Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι δύο αρχηγοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και αντάλλαξαν απόψεις για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.


Με υποστήριξη της υποψηφιότητας Κυπριανού ο κ. Λιλλήκας… αναβαπτίζεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και κλείνει παλιούς λογαριασμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. Όμως, ίσως ανοίξει μέτωπο με τα προερχόμενα από το ΕΥΡΩΚΟ στελέχη του κόμματός του. Την ίδια στιγμή κάποιοι αμφισβητούν ότι θα πειθαρχήσουν και οι τρεις βουλευτές της Συμμαχίας σε μια τέτοια επιλογή. Μια κοινοβουλευτική ομάδα τριών ατόμων, με τους δύο βουλευτές να έχουν εκλεγεί ως αριστίνδην, δεν είναι ακριβώς εγγύηση σιδηράς κομματικής πειθαρχίας. Όπως προαναφέραμε, η Συμμαχία θα πάρει τελικές αποφάσεις κατά πάσαν πιθανότητα από βδομάδας. Κομματικές πηγές θεωρούν ως το λιγότερο πιθανό σενάριο, όπως ήρθαν τα πράγματα, να είναι υποψήφιος και ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας. Όχι ότι θα έλεγε «όχι» στην προεδρία της Βουλής. Η αλήθεια όμως είναι ότι τον πρόλαβαν οι εξελίξεις.

 

Ζυγίζουν επιλογές με τον ΠτΔ

Ξεκαθάρισμα  στον ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε χθες το απόγευμα στο νησί. Αναμένεται ότι σήμερα θα συζητήσει για πρώτη φορά κατ’ ιδίαν με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αλλά και την επιλογή που πρέπει να κάνει το κόμμα για την προεδρία της Βουλής. Στον ΔΗΣΥ από την πρώτη στιγμή προέβλεπαν πολυδιάσπαση του ενδιάμεσου χώρου και μέχρι στιγμής οι εξελίξεις τούς δικαιώνουν.
Στον ΔΗΣΥ λένε ότι η πρώτη επιλογή είναι η διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Είναι η πιο ασφαλής επιλογή, με πιθανότητες μάλιστα επιτυχίας με δεδομένη την πολυδιάσπαση του ενδιάμεσου χώρου. Στο τραπέζι όμως υπάρχουν και άλλες επιλογές:


Η στήριξη της υποψηφιότητας του βουλευτή της Αλληλεγγύης Δημήτρη Συλλούρη, εξέλιξη που θα δικαιώσει όσους έβλεπαν στην Αλληλεγγύη έναν εχθρό σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές, αλλά εν δυνάμει σύμμαχο στις μάχες της Βουλής.

Η στήριξη της υποψηφιότητας του γ.γ. του ΑΚΕΛ, που όμως προβληματίζει λόγω των αντιδράσεων που θα προκύψουν από την κομματική βάση.


Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι και οι δύο πλευρές υπαναχώρησαν από τις αρχικές τους σκέψεις για διαμοιρασμό της θητείας στο πρότυπο της συμφωνίας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Προφανώς στο Προεδρικό θα έβλεπαν πιο ζεστά την προοπτική υποστήριξης του γ.γ. του ΑΚΕΛ αν βρισκόμασταν σε ακτίνα συμφωνίας στο Κυπριακό. Τα πράγματα όμως με τη στάση της Τουρκίας είναι δύσκολα, ο Πρόεδρος δείχνει να σκληραίνει τη γραμμή του και φαίνεται πως άρχισε και ο ίδιος να σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές του 2018 και τη δεύτερη προεδρική θητεία.


Υπό αυτό το πρίσμα θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα και η επιλογή του κυβερνητικού στρατοπέδου για την προεδρία της Βουλής. Ο Δημήτρης Συλλούρης θεωρεί πάντως ότι δικαιούται να ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί στο δεύτερο πολιτειακό αξίωμα και προσβλέπει στην υποστήριξη του ΔΗΣΥ. Έτρεξε μάλιστα χθες η Αλληλεγγύη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση των Οικολόγων για πρόταξη της υποψηφιότητας Γιώργου Περδίκη. Το ερώτημα είναι αν μπορούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο να διαχειριστούν ανώδυνα μια τέτοια στροφή έναντι του Δημήτρη Συλλούρη, χωρίς να απορριφθεί ως συναλλαγή από την κοινωνία.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το κυβερνητικό στρατόπεδο διερεύνησε και την πιθανότητα να υποστηριχθεί ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, όμως, το ΔΗΚΟ έσπευσε να βάλει κατηγορηματικά τελεία σε μια τέτοια συζήτηση, ενώ ούτε ο ίδιος ο βουλευτής Λεμεσού φαίνεται να έχει διάθεση για αντάρτικο.

 

Οργανώνεται η αντιπολίτευση στην ΕΔΕΚ εναντίον Σιζόπουλου

Και αν του... κάτσει η προεδρία;

Υπό το βάρος μιας ιστορικής ήττας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο το εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ το οποίο ως γνωστόν ήταν προγραμματισμένο, αφού ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξελέγη στην προεδρία μόνο για το υπόλοιπο της θητείας τού τέως προέδρου Γιαννάκη Ομήρου. Προφανώς η εσωκομματική αντιπολίτευση άρχισε σχεδιασμούς αμφισβήτησης του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Νίκος Νικολαΐδης και Γιώργος Βαρνάβα δεν έχασαν χρόνο μετά τις εκλογές της Κυριακής και έσπευσαν να καταθέσουν τη δυσφορία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και να αποδώσουν ευθύνες στην ηγεσία του Κινήματος για την υποχώρηση των κομματικών ποσοστών.


Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, σε μια προσπάθεια να προλάβει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, έπιασε το σωσίβιο που του έριξε το ΔΗΚΟ με την προεδρία της Βουλής. Αν του βγει αυτό το χαρτί, το σκηνικό αλλάζει και καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα των εσωκομματικών του αντιπάλων να τον αμφισβητήσουν. Το σκηνικό δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τις 2 Ιουνίου, οπότε θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του νομοθετικού σώματος. Στο στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πάντως άρχισαν οι διεργασίες για την αμφισβήτηση Σιζόπουλου. Προφανώς η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει ενωμένη στο εκλογικό συνέδριο αν θέλει να έχει τύχη. Στο σενάριο της πολυδιάσπασης και της παρουσίας πολλών υποψηφίων από την αντιπολίτευση για κάθε θέση, ευνοείται η πλευρά της επίσημης ΕΔΕΚ.

Πάνε στο ΠΓ
Η απόφαση για υποψηφιότητα Σιζόπουλου για την προεδρία της Βουλής ελήφθη χθες σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας της ΕΔΕΚ και μάλιστα ομόφωνα. Η απόφαση θα περάσει και από το Πολιτικό Γραφείο το οποίο θα συνέλθει την Παρασκευή. Η ΕΔΕΚ ξεκίνησε την ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, αν και στο μυαλό της ηγεσίας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και αποδίδεται ευθύνη στην εσωκομματική αντιπολίτευση που δεν εργάστηκε για ενίσχυση των κομματικών ποσοστών, εξ ου και οι δημόσιες τοποθετήσεις Σιζόπουλου περί απόντων. «Εκείνοι που απείχαν από τις συλλογικές διαδικασίες, δεν νομιμοποιούνται να ασκούν κριτική κατ’ αυτό τον τρόπο», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση εις απάντηση της προχθεσινής επίθεσης Νικολαΐδη. Από την άλλη η εσωκομματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ ότι ο ίδιος υπονόμευσε την πορεία του Κινήματος στις εκλογές με τις αποφάσεις που πήρε για σκλήρυνση της στάσης του Κινήματος στο Κυπριακό, αλλά και τον εξοστρακισμό από το ψηφοδέλτιο ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας με την επαναφορά του ορίου θητειών, αλλά και με την απόφασή του να ηγηθεί του κομματικού ψηφοδελτίου από την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Γραμματείας χθες συζητήθηκε το θέμα της παραίτησης των δύο αντιπροέδρων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ «δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και έγινε έκκληση ανάκλησης για να υπάρχει συλλογική διαχείριση των προβλημάτων και ενωτική συσπείρωση». Την έκκληση αποδέχθηκε μόνο η Α’ αντιπρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου που παραμένει στη θέση της μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Για την ώρα ο β’ αντιπρόεδρος Μαρίνος Θεοδώρου επιμένει στην παραίτησή του.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από Κόρμπιν

Πολίτης News, 15.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Το Κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει, δηλώνει η Μέι

Πολίτης News, 15.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΣΕΣΙ:Κακόγουστη φάρσα του ΥΠΟΙΚ το ύψος της συνεισφοράς των εκτάκτων

Πολίτης News, 15.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή