Με το VAR… πιθανόν να άλλαζε η ιστορία του ποδοσφαίρου

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στο ποδόσφαιρο, ωστόσο, στο χέρι της UEFA είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια και να λάβει υπόψη τα θετικά που προσφέρει...

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Σαββάτου 30/6)

Υποδείχτηκαν πέναλτι που δεν έγιναν αντιληπτά με γυμνό μάτι, ακυρώθηκαν αποφάσεις για πέναλτι που στην αρχή φαίνονταν ορθές, μέτρησαν γκολ τα οποία στην αρχή φαίνονταν οφσάιντ.

Και πολλά άλλα. Επαναλαμβάνω τη λέξη «φαίνονταν» διότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον κάθε φίλαθλο ότι κάποιες φάσεις φαίνονται πολύ διαφορετικές «ζωντανά». Γι’ αυτό και όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε έναν διαιτητή οφείλουμε όλοι να είμαστε δίκαιοι. Οφείλουμε να μπαίνουμε στη θέση του διαιτητή και να προσπαθούμε να «βλέπουμε» τη φάση την ώρα που εξελίσσεται και όχι να στήνουμε στον τοίχο τον κάθε ρέφερι επειδή αντιληφθήκαμε το λάθος του μετά από δέκα ριπλέι. Αυτό είναι ένα από τα μαθήματα που μας παραδίδει το VAR στα γήπεδα της Ρωσίας.

Επίσης, με ή χωρίς το VAR, κάποιες φάσεις θα συνεχίσουν να επιδέχονται διαφορετική ερμηνεία - θυμηθείτε το γκολ του Βαρέλα στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, για το οποίο διαφώνησαν μέχρι και καθηγητές διαιτησίας. Κάποιες φάσεις δεν είναι άσπρο-μαύρο. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα του VAR; Όχι βέβαια. Η εμπειρία από το VAR έδειξε ότι τα λάθη μπορούν να κρίνουν τίτλους, ευρωπαϊκά εισιτήρια, υποβιβασμούς. Εδώ είναι πιθανόν να γινόταν αλλοίωση των αποτελεσμάτων στο Μουντιάλ.

Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι με το VAR θα εξαλειφθούν όλα τα λάθη, δεν είναι δυνατόν να αγγίξουμε τις τέλειες διαιτητικές αποφάσεις, ωστόσο με το σύστημα μπορεί να μειωθεί η αδικία και να υπάρχει περισσότερη δικαιοσύνη, που είναι το ζητούμενο. Τουλάχιστον για τις κρίσιμες αποφάσεις ενισχύεται το έργο του διαιτητή. Γι’αυτό αρκετά από τα επιχειρήματα σχετικά με τη μη εισαγωγή της τεχνολογίας (ότι π.χ το VAR χαλάει τον ρυθμό και την ομορφιά του αγώνα) ωχριούν μπροστά στα πλεονεκτήματά της.

Επιπλέον, με τη χρήση του μπορούν να μειωθούν η προκατάληψη και η καχυποψία, ενώ παρέχεται και προστασία στους ίδιους τους διαιτητές. Μπορεί και να συμφωνούμε με αρκετούς που εξέφρασαν τη θέση -κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ- ότι το VAR θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και σε κάποιες άλλες φάσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, που είναι ένθερμος υποστηρικτής του συστήματος, ο ομόλογός του της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν διατηρεί τις αμφιβολίες του.

Για παράδειγμα τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Κογκρέσο της UEFA, δήλωσε ότι περιμένει να δει την εφαρμογή του στο Μουντιάλ, πριν ληφθεί απόφαση για τη χρήση του στις διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

«Κανείς δεν ξέρει ακόμη πώς πηγαίνει. Υπάρχει αρκετή σύγχυση. Δεν αντιτίθεμαι καθόλου, αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε καλύτερα πότε το χρησιμοποιούμε. Θα δούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μπορούσε να είναι ένα καλό εργαλείο για το ποδόσφαιρο, αλλά δεν πρέπει να παίρνουμε βιαστικά τέτοιου είδους αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν θα διαφωνήσουμε με τον πρόεδρο της UEFA ότι πρέπει να διευκρινιστεί καλύτερα το πότε χρησιμοποιείται. Οι απόψεις των διαιτητών μπορεί να διαφέρουν σχετικά με τη χρησιμοποίησή του για πανομοιότυπες φάσεις.

Όσο δύσκολο και αν είναι, διότι καμία φάση δεν είναι ίδια με την άλλη, θα μπορούσε να οριστεί μια όσο το δυνατόν κοινή γραμμή ως προς τη χρησιμοποίησή του.

Το Μουντιάλ της Ρωσίας μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ώστε να αναδειχθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να διορθωθούν στο μέτρο του δυνατού. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στο ποδόσφαιρο, ωστόσο, στο χέρι της UEFA είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια και να λάβει υπόψη τα θετικά που προσφέρει το σύστημα.

Όταν ξεπεραστούν τα εμπόδια, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία καλείται να το επιβάλει ακόμη και στις ομοσπονδίες μέλη της, που αφήνονται μόνες να αποφασίσουν αν θα το εφαρμόσουν. Δεν ζούμε στη δεκαετία του 1950.

Από τη στιγμή που οι ομάδες εξελίχθηκαν σε επιχειρήσεις και διακυβεύονται εκατομμύρια ευρώ, πρέπει το ποδόσφαιρο να κάνει το βήμα στη νέα εποχή και να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία, όπως έγινε και σε άλλα αθλήματα (καλαθόσφαιρα, τένις κ.ά.).

Από τη στιγμή που είδαμε όλοι στην πράξη ότι με το VAR μπορεί να αποφευχθούν μεγάλα λάθη που είναι δυνατόν να κρίνουν αποτέλεσμα, η μη χρησιμοποίησή του από εδώ και πέρα θα αυξήσει ίσως το αίσθημα αδικίας μεταξύ των φιλάθλων.

Υ.Γ «Το χέρι του Θεού», του αξεπέραστου - αγωνιστικά - Μαραντόνα, έμεινε στην ιστορία το 1986. Με το VAR η ιστορία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, όπως η ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί διαφορετικά σε… χίλιες περιπτώσεις. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου που μας λένε κάποιοι; Η αδικία;


Επιστροφή
στην αρχή