Με τιμές… φαρμάκι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Από το 2013 μέχρι το 2017, εάν υπολογισθεί το αυξημένο κόστος αγοράς για τέτοια φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.Βαθειά το χέρι στην τσέπη

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι πολίτες για την αγορά μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (μη.συ.φα). Οι τιμές τους ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα, το ίδιο όμως συμβαίνει και με τις πωλήσεις τους τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης.
Οι τιμές αυτών των φαρμάκων τίθενται κάτω από το μικροσκόπιο της επόμενης συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων (ΕΕΤΦ), ενώ οι καταγγελίες που δέχονται οι οργανωμένοι ασθενείς και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών παίρνουν φωτιά. Το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προσανατολίζονται, όπως πληροφορείται ο «Π», στη διεξαγωγή μελέτης. Ήδη, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο για τη διενέργειά της, με τον τομέα τιμών να αναμένει την απόφαση της ΕΕΤΦ για την έναρξή της.


Όπως αναφέρει έγγραφο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, το οποίο ο «Π» κατέχει, «από το 2013 μέχρι το 2017, εάν υπολογίσουμε το αυξημένο κόστος αγοράς για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία γύρω στα 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση αγορών (18,1%) γι’ αυτήν την κατηγορία φαρμάκων, τότε θεωρούμε πως το συνολικό κόστος αγοράς που κατέβαλαν οι ασθενείς / καταναλωτές είναι για την περίοδο 2013-2017 τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ. Οπόταν οι αναφορές που γίνονται ότι τα μη.συ.φα είναι φθηνά φάρμακα δεν ανατρέπει το γεγονός των αυξανόμενων κερδών εκατομμυρίων».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο γίνεται και μια αναδρομή στο ιστορικό καθορισμού τιμών αυτών των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, η ελεύθερη τιμολόγηση ήταν πολιτική απόφαση από το 2013 και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω της ΕΕΤΦ έχουν παρουσιάσει ήδη μικρής έκτασης συγκριτική μελέτη κατά το 2015, όπου μετά την εφαρμογή του μέτρου μείωσης των τιμών κατά 8,5%, πολλές εταιρείες έσπευσαν να κάνουν αιτήσεις αύξησης για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Έκτοτε η ΕΕΤΦ με εισήγησή της προς τον υπουργό Υγείας ζήτησε την επανεξέταση της πολιτικής που ακολουθείται για αυτού του είδους τα φάρμακα, κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου ώστε να υπάρξει σχετικός προβληματισμός.


Επίσης, από το 2015 η ΕΕΤΦ με εισήγησή της προς τον υπ. Υγείας δεν εξετάζει τις αιτήσεις αύξησης τιμής τους, γεγονός για το οποίο έχει λάβει έγκριση από τον υπουργό. Προστίθεται δε ότι «αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι να ενεργοποιείται πρόνοια της νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες μετά την παρέλευση 90 ημερών να πουλούν ελεύθερα στη χονδρική τιμή που επιθυμούν».

Μέχρι ένα ευρώ η αύξηση λέει ο ΣΦΕΚ

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΚ) απαντά στις αντιδράσεις που προκύπτουν από τις αυξήσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναφέροντας πως πέραν του 70% των πολιτών παίρνει δωρεάν τα φάρμακα από τα κρατικά νοσοκομεία.
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΚ επιβεβαιώνει μεν ότι υπήρξαν προσφάτως κάποιες αυξήσεις, τονίζει όμως ότι αφορούν φθηνά φάρμακα των οποίων οι τιμές έχουν εύρος από δύο μέχρι οκτώ ευρώ. Σε πραγματικούς αριθμούς, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 30 μέχρι 40 σεντ και σε ελάχιστες περιπτώσεις ίσως να πλησιάζουν το ένα ευρώ. Επισημαίνει και τα εξής:

-Οι τιμές των φθηνών ΜΗΣΥΦΑ παραμένουν οι ίδιες, καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, εδώ και πέραν των δέκα ολόκληρων χρόνων.


-Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πέραν του 70% των Κυπρίων πολιτών προμηθεύεται δωρεάν φάρμακα από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

-Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο ίδιος ο ΣΦΕΚ διαθέτει μηχανισμούς για παρακολούθηση της αγοράς φαρμάκων με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε στρέβλωσης.

-Δεν είναι τυχαίο που στις πλείστες (εάν όχι όλες) χώρες μέλη της ΕΕ, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν ελεύθερη τιμή, επισημαίνει ταυτόχρονα ο ΣΦΕΚ. Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης, όπως υποστηρίζει, είναι αυτός που καθορίζει την τιμή, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπορούν να επιλέξουν από μια μεγάλη λίστα προϊόντων, σε αντίθεση με τον Κύπριο ασθενή που έχει περιορισμένες επιλογές, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής.

 

ΣΦΕΚ- Εν αναμονή του ΓεΣΥ

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών βρίσκεται εν αναμονή του ΓεΣΥ, ώστε να «διευθετηθούν όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις τιμές των φαρμάκων τα οποία ταλαιπωρούν τον ΣΦΕΚ εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, ενώ πολλές φορές οι εταιρείες εισαγωγής στήνονται στον τοίχο, αδίκως».
Οπως σημειώνει, η αύξηση της τιμής φαρμακευτικών προϊόντων δεν είναι πάντα αρνητική εξέλιξη, αφού ωθεί τον καταναλωτή να σκεφτεί δυο και τρεις φορές πριν αγοράσει ένα φάρμακο. Αυτό βοηθά και στη μείωση της υπερκατανάλωσης και της αχρείαστης χρήσης. Βοηθά επίσης, προσθέτει ο ΣΦΕΚ, στην αποσυμφόρηση όλων των γενικών σχεδίων υγείας, αφού οι ασφαλισμένοι ασθενείς δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στον γενικό γιατρό για να πάρουν συνταγή, κάτι που έχει μεγάλο κόστος για το σύστημα. Πηγαίνοντας απευθείας στον φαρμακοποιό τους οι ασθενείς θα μπορούν να καλυφθούν με πιο φθηνές επιλογές, για απλές ασθένειες (πονοκέφαλο, γρίπη, πονόλαιμο, κλειστή μύτη, κ.ά.).
Κύρια έγνοια του ΣΦΕΚ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι η παραμονή φθηνών φαρμάκων στην αγορά σε προσιτές και μη απαγορευτικές τιμές για όλους τους καταναλωτές.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Focus:Δεν αποτελούν ιδιωτική επικοινωνία τα emails των Ζολώτα – Φόλε

Πολίτης News, 16:49 (τελευταία ενημέρωση 16:49)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κυπριακή Αιματολογική Εταιρεία εκτός ΓεΣΥ

Πολίτης News, 16:31 (τελευταία ενημέρωση 16:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2η κινητή μονάδα από την Ελληνική Τράπεζα

Πολίτης News, 16:29 (τελευταία ενημέρωση 16:29)

Επιστροφή
στην αρχή