Με σκούπα και φτυάρι καθαρίζουν τα ψηφιδωτά στην Πάφο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Χρήστης του Facebook ανέβασε μία φωτογραφία που δείχνει καθαρίστρια, να σκουπίζει τα ψηφιδωτά με σκούπα και σιδερένιο φτυάρι

Μία φωτογραφία που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και προκαλεί αρκετά ερωτήματα.

Χρήστης του Facebook ανέβασε μία φωτογραφία που δείχνει καθαρίστρια, να σκουπίζει τα ψηφιδωτά με σκούπα και σιδερένιο φτυάρι. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Ψηφιδωτά της Πάφου θεωρούνται από τα καλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου της Κάτω Πάφου, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980, ενώ είναι από τα αξιοθέατα που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Οι οικίες του Διόνυσου, του Θησέα, του Aιώνα και του Ορφέα είναι οι επαύλεις τεσσάρων ρωμαίων ευγενών και χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 5ο αι. μ.Χ. Τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδά τους απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία.

Τα ψηφιδωτά ανακλύφθηκαν το 1962, όταν ένας γεωργός κατά το όργωμα του χωραφιού του έφερε στο φως ένα απ΄ αυτά.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθεται, μεταξύ άλλων, είναι κατά πόσο οι υπεύθυνοι είναι ενήμεροι για τον τρόπο «καθαρίσματος» των αρχαίων ψηφιδωτών, αλλά και η ζημιά που θα προκληθεί σε αυτά σε βάθος χρόνου.


Επιστροφή
στην αρχή