Με ρυθμούς χελώνας η εκδίκαση υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ερωτηματικά για τους λόγους που υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 12χρονης από 73χρονο, παραπέμφθηκε από το Κακουργιοδικείο σε Επαρχιακό Δικαστήριο.

Αρχές του καλοκαιριού του 2015, 73χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά 12χρονο κορίτσι, σύμφωνα με καταγγελία των γονιών του παιδιού – υπάρχει και οπτικογραφημένη κατάθεση τής ανήλικης σε ανακριτές, που λήφθηκε στην παρουσία λειτουργού των Yπηρεσιών Kοινωνικής Eυημερίας. Τρία χρόνια τώρα, το κορίτσι και οι γονείς του αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ ο κατηγορούμενος -αθώος μέχρι αποδείξεως τουναντίον- κυκλοφορεί ελεύθερος και συναναστρέφεται με παιδιά, σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Η δίκη -μετά από κάμποσες αναβολές- ορίσθηκε εντός Απριλίου (μετά το Πάσχα), ωστόσο υπάρχουν κάποια σοβαρότατα ερωτήματα που έχει θέσει η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, τα οποία παραμένουν ακόμα αναπάντητα – ελάχιστες ημέρες πριν το πρώτο δικαστήριο.

Ο γείτονας

Η μικρή ισχυρίζεται ότι ενώ βρισκόταν στο σπίτι της γιαγιάς της, 73χρονος γείτονας την πλησίασε και την προσκάλεσε στην οικία του, με πρόφαση να της δείξει τα καναρίνια του. Την οδήγησε στο υπόγειο του σπιτιού του, όπου της έδειξε τα γεννητικά όργανά του, ενώ ταυτόχρονα χαΐδευε άσεμνα το κοριτσάκι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος προκάλεσε 12χρονο κορίτσι, «το οποίο δεν είχε φθάσει σε ηλικία συναίνεσης, να γίνει μάρτυρας σεξουαλικών πράξεων, δηλαδή, περιορίζοντάς της, κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του, και την φίλησε στο στόμα». Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος κατηγορείται για «σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού, κατά παράβαση των άρθρων 2, 6(1)(7) του Περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου 91(Ι)2014 όπως τροποποιήθηκε». Η μικρή από τότε ρωτά συνεχώς πότε επιτέλους θα τιμωρηθεί αυτός ο «κύριος», τον οποίο βλέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα. Αισθάνεται τρομαγμένη, απογοητευμένη, δεν μπορεί να ηρεμήσει.

Λήδα καλεί Κληρίδη

Στις 30 Ιανουαρίου 2018, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, απέστειλε εμπιστευτική επείγουσα επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη, με θέμα «Διασφάλιση των δικαιωμάτων παιδιού – θύματος σεξουαλικής κακοποίησης», στο πλαίσιο διερεύνησης παραπόνου της μητέρας του ανήλικου θύματος (ημερομηνίας 17/1/2018), με την οποία ζητεί ενημέρωση για τα εξής:
(α) Τους λόγους για τους οποίους υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διεξαγωγή της δίκης
(β) Τους λόγους για τους οποίους η υπόθεση παραπέμφθηκε τελικά από το Κακουργιοδικείο σε Επαρχιακό Δικαστήριο, λαμβανομένης υπόψη της σοβαρότητας των αδικημάτων και των ποινών που προβλέπονται από το Νόμο
(γ) Με ποιο τρόπο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων και των κηδεμόνων τους σε ενημέρωση, πληροφόρηση, νομική εκπροσώπηση, όπως αυτά κατοχυρώνονται τους Νόμους, από τις διωκτικές αρχές και κατά πόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις των σχετικών νομοθεσιών
(δ) Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα μεταξύ του θύματος ή/και των κηδεμόνων του με το Δικηγόρο της Δημοκρατίας ή το δημόσιο κατήγορο που χειρίζεται την ποινική υπόθεση, όταν φαίνεται να μην υπάρχει η απαραίτητη επικοινωνία και ενημέρωση με αποτέλεσμα να μην υφίσταται σχέση εμπιστοσύνης.

Από Κακουργιοδικείο σε Επαρχιακό

Στην επιστολή Κουρσουμπά προς Κληρίδη, γίνεται αναφορά και στο ιστορικό της υπόθεσης. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που δίνει η παραπονούμενη, σημειώνεται, ότι Μάρτιο του 2016 υπεβλήθη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης από τον [..], ο οποίος συνελήφθη και αφού τέθηκε υπό κράτηση για 8 μέρες, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, για να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου, αρχές Ιουλίου του 2016. «Παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, μετά από αρκετές αναβολές, οι οποίες ζητήθηκαν από την πλευρά του κατηγορουμένου, η υπόθεση δεν έχει ακόμα εκδικαστεί και ο κατηγορούμενος παραμένει ελεύθερος. Σημειώνεται ότι η οικία του κατηγορούμενου γειτνιάζει με την οικία της μητρικής γιαγιάς της ανήλικης» προστίθεται. Στην τελευταία δικάσιμο στο Κακουργιοδικείο (Δεκέμβριος του 2017), συνεχίζει η Επίτροπος, η Εισαγγελέας ενημέρωσε ότι η εν λόγω υπόθεση μεταφέρεται σε Επαρχιακό Δικαστήριο αντί στο Κακουργιοδικείο. Η δίκη έχει ορισθεί για την 3η εβδομάδα του Απριλίου. «Η παραπονούμενη μητέρα αναφέρει ότι για την υπόθεση έχουν αλλάξει εισαγγελείς της Αστυνομίας τουλάχιστον τρεις φορές, και ότι δεν της επιτρέπεται να είναι παρούσα στη δίκη, καθότι διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ούτε ενημερώνεται επαρκώς για τις πτυχές της δικαστικής διαδικασίας της υπόθεσης που αφορούν την προάσπιση του συμφέροντος του παιδιού της» συμπληρώνει.

Δεν απαντά ο Εισαγγελέας

Σημειώνεται ότι παρά της σοβαρότητας και του επείγοντος της υπόθεσης, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν απάντησε στην πρώτη επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, οπόταν αναγκάστηκε το Γραφείο της Λήδας Κουρσουμπά να αποστείλει επιστολή – υπενθύμιση προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2018. Στην 2η επιστολή προς Κώστα Κληρίδη, λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου για το Παιδί πρόσθεσε στο θέμα της επιστολής και την επικεφαλίδα «Έλεγχος και παρακολούθηση νομοθεσιών και πρακτικών, με στόχο την εναρμόνιση τους με διεθνή επίπεδα διασφάλισης δικαιωμάτων του παιδιού δυνάμει … [αναφέρονται σχετικό άρθρο και νόμοι]». «Ως εκ τούτου, παρακαλώ όπως δώσετε οδηγίες να έχουμε τη θέση και τις απαντήσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, στη βάση των ερωτημάτων που τέθηκαν, στην υπό αναφορά επιστολή για να μπορέσει η Επίτροπος να ασκήσει τις αρμοδιότητές της» καταλήγει η επιστολή – υπενθύμιση προς τον Γενικό Εισαγγελέα. Ούτε η δεύτερη επιστολή δεν έχει απαντηθεί ακόμα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τετράτροχη τράπεζα της Ελληνικής

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 12:20 (τελευταία ενημέρωση 12:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μύθοι και πραγματικότητες του ΓεΣΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ, 12:05 (τελευταία ενημέρωση 12:05)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποστολή «Π»:Πώς οι Φιλανδοί μορφώνουν τα παιδιά τους;

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 12:05 (τελευταία ενημέρωση 12:05)

Επιστροφή
στην αρχή