Εθελοντική εισφορά γιοκ! Με μεγαλύτερους μισθούς Πρόεδρος και υπουργοί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξημένος συγκριτικά με τον τελευταίο μήνα της πρώτης 5ετίας ο μισθός του Προέδρου - υπουργών. Δεν ανανέωσαν την εξουσιοδότηση στο Γεν. Λογιστήριο

Εν αναμονή της σταδιακής αποκατάστασης των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αντέχει η οικονομία μας, όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπουργοί ξεκίνησαν ήδη την αποκατάσταση των δικών τους μισθών. Mε την επανεκλογή του ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που επαναδιορίστηκαν δεν προχώρησαν, όπως πληροφορείται ο «Π», στην ανανέωση της εξουσιοδότησης προς το Γενικό Λογιστήριο για εθελοντική αποκοπή από τις μηνιαίες απολαβές τους.
Γεγονός που συνεπάγεται αύξηση, από τον Μάρτιο που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, των μηνιαίων απολαβών του κ. Αναστασιάδη κατά 1.215 ευρώ σε σχέση με ό,τι έλαβε τον Φεβρουάριο (σ.σ. τα στοιχεία μισθοδοσίας από 1/1/2018 είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Γεν. Λογιστηρίου), τον τελευταίο μήνα της πρώτης του θητείας. Αντίστοιχα υπουργοί που επαναδιορίστηκαν λαμβάνουν από τον πρώτο μήνα της δεύτερης θητείας τους 462 ευρώ περισσότερα.

Και σύνταξη


Την ίδια ώρα, τόσο ο Πρόεδρος όσο και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, που είχαν εξουσιοδοτήσει το Γεν. Λογιστήριο για εθελοντική εισφορά και της σύνταξή τους (μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που «ξεδόντιασε» τον νόμο για την κατάργηση των πολυσυνταξιούχων), θα πρέπει -αν επιθυμούν να συνεχίσουν να την εισφέρουν- να εξουσιοδοτήσουν εκ νέου το Γεν. Λογιστήριο, το οποίο επίσης από τον Μάρτιο και τη νέα τους θητεία άρχισε να τους την καταβάλλει εκ νέου... Υπενθυμίζεται πως τη σύνταξή τους ενόσω ήταν υπουργοί την προηγούμενη πενταετία είχαν αποποιηθεί διά εξουσιοδότησης και ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Σωκράτης Χάσικος.

Από το 2013


Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξελέγη το 2013, στη δίνη της οικονομικής κρίσης, μεταξύ άλλων με τη δέσμευση για εθελοντική αποκοπή 25% από τις μηνιαίες απολαβές του και 20% για το Υπουργικό Συμβούλιο (περιλαμβάνονταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω). Βεβαίως, όπως είχε αποκαλύψει από το 2013 ο «Π», το ύψος της εθελοντικής αποκοπής Προέδρου και υπουργών ήταν τελικά πολύ μικρότερο, καθώς στο 25% και 20% υπολογίζονταν και τα διά νόμου μνημονιακά μέτρα που ίσχυαν και αφορούσαν την έκτακτη εισφορά, την κλιμακωτή μείωση απολαβών κ.λπ.

Οι βουλευτές

Όσον αφορά τους βουλευτές, η δική τους εθελοντική εισφορά λόγω κρίσης ίσχυσε δύο χρόνια και δύο μήνες μεταξύ 2010-2012. Τον Αύγουστο του 2012 είχαν επιχειρήσει να αποκρύψουν το γεγονός της εκπνοής της δικής τους -νομοθετικής σε αυτήν την περίπτωση- ρύθμισης, για αποκοπή επί δύο συναπτά έτη του 10% επί των βασικών μισθών τους (364 ευρώ), ωστόσο και πάλι η δημοσιοποίηση του θέματος τους οδήγησε με βαριά καρδιά στο να ανανεώσουν τη συνεισφορά για δύο μήνες, μέχρις ότου άρχισαν να ισχύουν τα νομοθετικά μέτρα που τους επηρέασαν μισθολογικά. Δέον να σημειωθεί ότι το 2017 με σχετική τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού όλοι οι πιο πάνω αξιωματούχοι λάμβαναν μειωμένο κατά 10% το επίδομα παραστάσεώς τους. Η σχετική τροποποίηση κατατέθηκε και για το 2018, ωστόσο απορρίφθηκε...

Για τους δικαστές ήρθε νωρίτερα η... άνοιξη

Εθελοντική εισφορά ύψους 20% επί του μισθού τους είχαν αποφασίσει στις 26/6/2013 και οι δικαστές. Η άρση της εισφοράς έγινε την 1/1/2017 μετά από συνεδρία και σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία κοινοποιήθηκε διά επιστολής του προέδρου του Ανωτάτου στην κυβέρνηση. Καταλήγοντας στο αιτιολογικό της απόφασης, εξηγείτο πως «λόγω της σπουδαιότητας των επιδιωκομένων ως άνω σκοπών και των κινδύνων που ενυπάρχουν από την προσωρινή, λόγω της κρισιμότητας, υποχώρηση από την αρχή που επιβάλλει το Σύνταγμα, αλλά, ούτως ή άλλως και οι καθολικώς αναγνωρισμένες αρχές που διέπουν το κράτος δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν βρίσκεται στο κρίσιμο εκείνο στάδιο που επέβαλλε τέτοια ουσιώδη υποχώρηση, μετά από συζήτηση το σώμα καταλήγει σε απόφαση όπως η εθελοντική εισφορά των δικαστών αρθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017».


Υπενθυμίζεται ότι οι αποκοπές διά νόμου στις μηνιαίες αποδοχές των δικαστών, ομοίως με το υπόλοιπο Δημόσιο, για τις οποίες έγινε μεγάλη συζήτηση και προέκυψε και κόντρα με τη Βουλή, κρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, δώμα των ίδιων των επηρεαζομένων, στις 16/6/2013, ότι παραβιάζουν το Άρθρο 158.3 του Συντάγματος. «Παρά το ότι η απόφαση εκείνη ήταν άμεσα δεσμευτική και ισχύουσα για την πολιτεία, συνεπώς θα έπρεπε να σταματήσουν οι αποκοπές, ο πρόεδρος και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και το σύνολο των δικαστών της Δημοκρατίας, παραιτήθηκαν του δικαιώματος επιστροφής του ποσού που τους είχε αποκοπεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, ενώ από το 2014 εισφέρουν εθελοντικά ποσοστό 20% επί του μισθού τους, περιλαμβανομένου και του 13ου μισθού», κατέληγε η σχετική επιστολή.

Επί Χριστόφια
10% με... υπενθύμιση

Το θέμα της εθελοντικής εισφοράς αξιωματούχων λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς και του τρόπου χειρισμού της εκ μέρους αυτών που εξουσιοδοτούν το Γεν. Λογιστήριο να την αποκόπτει, πάει πίσω στο 2010. Η απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια για εθελοντική αποκοπή ήταν αρχικά για δύο χρόνια και ανερχόταν σε 10% επί των ακαθάριστων απολαβών τόσο του ίδιου του Προέδρου όσο και των 15 στενών συνεργατών του (υπουργών, κυβερνητικού εκπροσώπου, διευθυντή του γραφείου του Προέδρου, υφυπουργού και επιτρόπου Προεδρίας). Ίσχυσε από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2012, όπως αποκάλυψε τότε ο «Π», δεν γινόταν καμία αποκοπή, γεγονός που ανάγκασε τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο να προβεί σε δηλώσεις για πρόθεση της κυβέρνησης για ανανέωση. Είχε επικαλεστεί τα επικείμενα μέτρα που θα μείωναν ούτως ή άλλως τις απολαβές τους. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανανέωσαν την επιθυμία τους για αποκοπή του 10% μέχρι και τη λήξη της θητείας τους (28/2/2013). Μάλιστα, η νέα απόφαση του Υπουργικού Χριστόφια για εθελοντική αποκοπή 10% επί των ακαθάριστων απολαβών είχε αναδρομική ισχύ από 1/4/2012. Συνεπώς -με όρους της κυβέρνησης που ακολούθησε το 2013- προς το τέλος της διακυβέρνησης Χριστόφια η εθελοντική αποκοπή ήταν τελικά υψηλότερη από αυτήν του 25% και 20% επί Αναστασιάδη στην οποία προσμέτρησαν και τα μνημονιακά μέτρα που ήδη ίσχυαν.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέχρι 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την 3η διαδικασία πρόσληψης ΣΥΟΠ

Πολίτης News, 18:02 (τελευταία ενημέρωση 18:02)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανία: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση δίχρονου που έπεσε σε πηγάδι

Πολίτης News, 17:57 (τελευταία ενημέρωση 17:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Σε εξέλιξη οι διακομματικές συνομιλίες για συναίνεση

Πολίτης News, 17:32 (τελευταία ενημέρωση 17:32)

Επιστροφή
στην αρχή