Με λίγες αλλαγές το νέο Υπουργικό - Δύο χαιρέτησαν ήδη τη... σημαία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Αναμένεται ότι ο Πρόεδρος θα επιδιώξει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπουργούς πριν πάρει τελικές αποφάσεις για τη νέα σύνθεση Υπουργικού

Μερικό θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το λίφτινγκ στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας όσα γράψαμε χθες για τη διάθεσή του να κλείσει το συντομότερο το θέμα του νέου Υπουργικού για να μην γίνονται οι συνεργάτες του στόχος σεναριολογίας που μόνο φθορά προκαλεί, άρχισε να τρέχει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Για αρχή εξέδωσε ανακοίνωση η προεδρία της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας ότι όσα διαδίδονται σε σχέση με τη σύνθεση του νέου Υπουργικού ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη σεναριολογία. «Με αφορμή δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι κύριο μέλημα, μετά την επανεκλογή του, είναι ο καθορισμός και η ιεράρχηση σειράς δράσεων με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, η ενασχόληση με τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος θα τον απασχολήσει όταν θα ολοκληρωθούν οι όλοι σχεδιασμοί για την ακολουθητέα πολιτική στα προβλήματα και τις προκλήσεις που η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει. Συνεπώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει θερμή έκκληση προς τους λειτουργούς των ΜΜΕ να μην δίνουν πίστη στις οποιεσδήποτε φήμες ή διαδόσεις για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου», διαμήνυσε το Προεδρικό.

Είδε υπουργούς

Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε χθες τις χωριστές επαφές με τα υφιστάμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για να μετρήσει, ακριβώς, προθέσεις. Πρόθεσή του, προτού ανακοινώσει αποφάσεις, είναι να μιλήσει με το σύνολο των υπουργών.

Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν το τελικό ξεκαθάρισμα περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Χθες ο Πρόεδρος είδε τον Ιωάννη Κασουλίδη, τον Γιώργο Παμπορίδη, τον Ιωνά Νικολάου, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χάρη Γεωργιάδη. Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε και τυπικά την αποχώρησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, προκαλώντας κύμα επαινετικών στα social media από άλλα κυβερνητικά στελέχη και δημοσιογράφους. «Αγαπημένε μου γιατρέ @IKasoulides έχω την τιμή να είμαι μαθητής, συνεργάτης και φίλος σου από το 1985 και παρ’ότι γνώριζα την απόφαση σου να αποχωρήσεις, με θλίβει να το βιώνω. Υπήρξες φάρος εντιμότητας και ανιδιοτέλειας για μια ολόκληρη γενιά. Σ’ ευχαριστούμε για όλα!», έγραψε στο twitter ο Γιώργος Παμπορίδης. «Μου είναι αδύνατο να κρύψω τη συγκίνησή μου σήμερα που ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος τελειώνει. Δεν είναι μόνο ένα μεγάλο κόσμημα για την κυπριακή πολιτική ζωή ο Ιωάννης Κασουλίδης. Είναι ταυτόχρονα ένας πολιτικός που προσέδιδε με την παρουσία του κύρος και αξία στη χώρα μας, πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθός της. Αναγνωρισμένος από τη διεθνή διπλωματία ως ισάξιος υπουργών Εξωτερικών μεγάλων χωρών, θεμελίωσε διεθνείς συνεργασίες για την Κύπρο, έπαιζε ρόλο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η αποχώρησή του είναι μεγάλη απώλεια για την πατρίδα μας», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του κ. Κασουλίδη.

Την αποχώρησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο οριστικά και αμετάκλητα ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. Δεν ζήτησε μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεργασία. Ως εκ τούτου, δύο υπουργεία για την ώρα αναζητούν ένοικο. Το Εξωτερικών και το Υγείας.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, όπως καταγράψαμε και τις προηγούμενες μέρες, φαίνεται να μένει για το αμέσως επόμενο διάστημα στο Οικονομικών, ενώ σε ό,τι αφορά τον Ιωνά Νικολάου κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να παραμείνει επίσης για το αμέσως επόμενο διάστημα στο Δικαιοσύνης, αφού η μετακίνησή του στη Νομική Υπηρεσία ως βοηθού γενικού εισαγγελέα σε αυτό το χρονικό σημείο θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Όπως γράψαμε και χθες, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα και του Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Εσωτερικών, του Γιώργου Λακκοτρύπη στο Ενέργειας, της Ζέτας Αιμιλιανίδου στο Εργασίας, καθώς και των Νίκου Χριστοδουλίδη και Βασίλη Πάλμα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο από ποιο πόστο. Με αυτά τα δεδομένα, δεν πάμε για σαρωτικές αλλαγές στο Υπουργικό. Από όσα ονόματα ακούγονται από τον ΔΗΣΥ για αξιοποίηση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει να ανηφορίσει τον λόφο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.


Επιστροφή
στην αρχή