Με αρρύθμιστο σάκχαρο δεκάδες διαβητικοί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

την απορρύθμιση του σακχάρου προκαλεί σε δεκάδες διαβητικούς η ενέσιμη ινσουλίνη που λαμβάνουν από τα κρατικά φαρμακεία....

Aπορρύθμιση του σακχάρου προκαλεί σε δεκάδες διαβητικούς η ενέσιμη ινσουλίνη που λαμβάνουν από τα κρατικά φαρμακεία. Η διαδικασία των προσφορών που ακολουθεί το Δημόσιο έφερε την αλλαγή της ινσουλίνης ταχείας δράσης (χρησιμοποιείται από τους διαβητικούς πριν τα γεύματα), με τα παράπονα που φτάνουν στον Σύνδεσμο Διαβητικών Κύπρου να αριθμούν σε δεκάδες.


Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, η υγεία τους κινδυνεύει και ο σύνδεσμος στρέφει το βλέμμα στο Υπουργείο Υγείας προβάλλοντας το δικαίωμα των ασθενών να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο με το μεγαλύτερο όφελος στην υγεία τους.


Στον σύνδεσμο, όπως πληροφορείται ο «Π», έχουν γίνει παράπονα τόσο από χρήστες αντλίας έγχυσης ινσουλίνης όσο και από διαβητικούς που χρησιμοποιούν πενάκι ινσουλίνης, κάποιοι από τους οποίους έχουν επίσης απορρυθμιστεί. Η δε χορήγηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ινσουλίνης, σε μια προσπάθεια ρύθμισης του σακχάρου, ελλοχεύει κινδύνους, πολλές φορές σοβαρούς για την υγεία.


Πιο έντονα είναι τα παράπονα ασθενών που χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης -τα περισσότερα είναι παιδιά. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ασθενών, όπως έχουν φτάσει στον σύνδεσμο, «δημιουργούνται κρύσταλλοι, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται το σωληνάκι και ο καθετήρας που έχουν στο σώμα τους για να διοχετεύει την ινσουλίνη».
Έτσι, αναγκάζονται να αλλάζουν τον καθετήρα κάθε 48 ώρες αντί κάθε 3-4 μέρες (όπως συνέβαινε με το προηγούμενο σκεύασμα ινσουλίνης που τους χορηγείτο από το κράτος), διαφορετικά οι κρύσταλλοι εμποδίζουν τη χορήγηση ινσουλίνης, με το σάκχαρό τους να ανεβαίνει στα ύψη. δε αναλώσιμα της αντλίας είναι ακριβά και αφού χορηγούνται δωρεάν στους διαβητικούς, το κόστος αυξάνεται σημαντικά για το κράτος. Ο σύνδεσμος ζητά γραπτώς από το υπουργείο όπως οι γιατροί έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης εναλλακτικού σκευάσματος στις περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στο φάρμακο του κρατικού συνταγολογίου.


Επιστροφή
στην αρχή