Μαζικότατη υπήρξε η συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Μαζικότατη υπήρξε η συμμετοχή εκπαιδευτικών στη χθεσινή ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Αποκλείεται να μην έχει 12-15 χιλιάδες», ακούστηκε από το μικρόφωνο, που ήταν ήδη ανοικτό στην εξέδρα που στήθηκε για τις ομιλίες των προέδρων των οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ κατά τις 7 και 15 χθες το απόγευμα όταν η πορεία των εκπαιδευτικών -και όχι μόνο- που ξεκίνησε από την ΠΑΣΥΔΥ ενώθηκε με τον κόσμο που είχε ήδη συγκεντρωθεί και τους περίμενε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Όσος και αν ήταν τελικά ο αριθμός των συγκεντρωθέντων χθες- εκτιμήθηκε πάνω από 10 χιλ.καιι μάλιστα επιστρατεύτηκε και drone για να φανεί η μαζικότητα της πορείας και των συγκεντρωμένων, πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα- το μόνο σίγουρο είναι πως κάλυψε τον δρόμο μπροστά από το Προεδρικό. Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον δρόμο (κάποιοι ήταν σκαρφαλωμένοι και στο περιτοίχισμα του Προεδρικού) από το Ταχυδρομείο μέχρι και λίγο πριν τον κυκλικό κόμβο. Στέλλοντας έτσι ηχηρό μήνυμα προς κάθε αποδέκτη και συνάμα ισχυρή εντολή στις εκπαιδευτικές οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις «μονομερείς, ετσιθελικές και απαράδεκτες», όπως μας λέχθηκε από πολλούς εκπαιδευτικούς, αποφάσεις της κυβέρνησης.


Χθες δεν ήταν μόνο οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί που βροντοφώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την παιδεία», «Η μόρφωση δεν είναι τράπεζα για να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» και «ντροπή/ ντροπή θα γράψει η ιστορία, σε αυτούς που ξεπουλάνε σχολεία και παιδεία». Ήταν και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, γονείς εκπαιδευτικών, γονείς μαθητών και μαθητές. Μαζί με απλούς πολίτες που στηρίζουν τον αγώνα τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι δήλωσαν την επομένη της πορείας οι πρωταγωνιστές της διελκυστίνδας

 

 

Ποιοι τους φταίνε
Στην όλη εκδήλωση που ήταν ειρηνική δεν βγήκε μένος, δεν υπήρξαν ευτράπελα. Ωστόσο με όλους όσους μιλήσαμε ήταν οργισμένοι και συνάμα πικραμένοι από τη μια με την κυβέρνηση για τον τρόπο που τους συμπεριφέρεται και από την άλλη για τον εξευτελισμό τους από την κοινωνία, η οποία κατά τους ίδιους είναι σκόπιμα παραπληροφορημένη, τόσο από την κυβέρνηση, που «εντέχνως στρέφει την οργή του κόσμου στους εκπαιδευτικούς αντί στα σκάνδαλα με τον Συνεργατισμό», αλλά και από τους δημοσιογράφους και γενικά τα ΜΜΕ που συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση.

Ένας εκ των μάχιμων εκπαιδευτικών, κρατώντας πατερίτσες καθόταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σε μια καρεκλίτσα που έφερε μαζί του και περίμενε την άφιξη της πορείας. Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον εν λόγω εκπαιδευτικό, αν και τραυματισμένο, χθες στην εκδήλωση; «Οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν μπροστά για να σταματήσει ο κατήφορος της κυπριακής κοινωνίας και για να αρχίσει η ανοδική πορεία». Τι τον ενόχλησε περισσότερο; «Θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο. Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός. Αλλά, προσέξτε: δημοκρατικά, με σεβασμό στον εκπαιδευτικό και με επίκεντρο το καλώς νοούμενο συμφέρον του μαθητή. Και όχι να γίνει οικονομικίστικος εξορθολογισμός που οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και στην ενίσχυση του ιδιωτικού ούτως ώστε στο μέλλον τα παιδιά των παιδιών μας μπροστά στα διαλυμένα δημόσια σχολεία να προτιμούν τα ιδιωτικά».

 

Ποια αξιοπρέπεια;
«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια παιδεία του τόπου ενάντια στην υποβάθμιση της την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης, καθαρά οικονομικής φύσεως, δεν αγγίζουν καθόλου την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτά που γίνονται είναι για να εξοικονομήσουν χρήματα εις βάρος του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών. Είμαστε εδώ, πολύ περισσότερο, για να εναντιωθούμε στον ετσιθελισμό της κυβέρνησης. Πού είναι ο θεσμοθετημένος διάλογος;» διερωτήθηκε με πίκρα δασκάλα. Λίγο πριν την αφυπηρέτηση, ένας άλλος εκπαιδευτικός, προσθέτει: «Πιστεύω πως μετά τη σημερινή εκδήλωση τουλάχιστον θα προβληματιστεί η κυβέρνηση. Είναι ειρηνική η εκδήλωση και στόχος είναι η κοινή γνώμη, που παραπληροφορείται σκοπίμως και τάσσεται αδίκως εναντίον μας, να συστρατευτεί για το καλό των παιδιών της».


«Νιώθω θυμό και κάπως αδικία. Τώρα αρχίζω στο Δημόσιο και βλέπω κάποιες αδικίες από την κυβέρνηση αλλά και από την κοινωνία που παραπληροφορείται από την κυβέρνηση» προσθέτει ένας άλλος, ενώ συνταξιούχος λυκειάρχης, πρώην συνδικαλιστής, τονίζει: «Eίχα πρωταγωνιστήσει για να κερδίσουμε κεκτημένα που τώρα κινδυνεύουν. Σε μια περίοδο που η προσοχή του κόσμου θα έπρεπε να έχει στραμμένο το βλέμμα σε ένα σκάνδαλο, όπως ο Συνεργατισμός, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει». Τέλος, άλλος εκπαιδευτικός παραδέχεται: «Ναι, η εκπαίδευση έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά αντί να εγκύψουμε σε αυτά, έρχεται η κυβέρνηση και εξευτελίζει τον εκπαιδευτικό κόσμο στρέφοντας την κοινωνία έντεχνα εναντίον των εκπαιδευτικών. Και είναι απαράδεκτο που επιχείρησαν να κομματικοποιήσουν την εκδήλωση. Απαράδεκτο».

 

 

H «ωρολογιακή βόμβα» στην εκπαίδευση  - Έκρηξη ή αφοπλισμός;

Στη μαζικότητα της χθεσινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την καταστρατήγηση του θεσμικού διαλόγου, επικεντρώθηκαν οι πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων που απευθύνθηκαν χθες στους συγκεντρωθέντες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους ανέφερε πως «γράφουμε μία λαμπρή σελίδα στο βιβλίο της εκπαίδευσης. Ο αγώνας μας δεν σταματά εδώ». Στέλνουμε, πρόσθεσε, το μήνυμα προάσπισης του δημόσιου σχολείου και της διαφύλαξης του θεσμικού διαλόγου, αλλά και το μήνυμα υπεράσπισης της αξιοπρέπειας 13 χιλιάδων εκπαιδευτικών, η οποία όπως ανέφερε, έχει ποδοπατηθεί. Ζητώντας απόσυρση των μέτρων που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο για την παιδεία, ο κύριος Σωκράτους τόνισε ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει τους εκπαιδευτικούς ενωμένους για υπέρβαση της κρίσης. Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσσάνδρου είπε ότι οι εκπαιδευτικοί ζητούν να επανέλθει η ηρεμία στα σχολεία, ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει με τα λιγότερα προβλήματα. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού έκανε λόγο για ωρολογιακή βόμβα στα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου, «την οποία ενεργοποίησε ο υπουργός Παιδείας και την περόνη τράβηξε το Υπουργικό Συμβούλιο με την έγκριση των μέτρων για την παιδεία».

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί αναμένεται να συνέλθουν τα διοικητικά όργανα των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ακόμη και τη λήψη απεργιακών μέτρων.

Την ερχόμενη εβδομάδα και αφού αρχίσει η σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, για ενημέρωση και έγκριση τυχόν μέτρων που θα αποφασισθούν. Καταληκτικά τονίζεται πως οι εκπαιδευτικοί στις 3 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν κανονικά στα σχολεία.


Επιστροφή
στην αρχή