Μάθημα στους 40 παρά κάτι - Ζέστη και υγρασία στις αίθουσες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση με τον υπ. Παιδείας ζήτησε η ΠΟΕΔ για συζήτηση του θέματος των κλιματιστικών, ενώ αναμένεται να το θέσει και στη σύσκεψη της 20ής Ιουνίου

Τρίτη 12 Ιουνίου, ώρα 7.58 το πρωί. Θερμοκρασία δωματίου 32 βαθμοί Κελσίου, επίπεδα υγρασίας 65%, δείκτης θερμικής καταπόνησης (θερμοκρασία που αισθάνεσαι στην τάξη) 39 βαθμοί! Συνέπειες; Πιθανή ηλίαση, κράμπες θερμότητας και θερμική εξάντληση. Και όλα αυτά...εντός αίθουσας διδασκαλίας σχολικής μονάδας. Η καταγραφή των δεδομένων δεν έγινε από τον «Π», αλλά από εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν χθες το πρωί, μια όχι και τόσο ζεστή μέρα, εντός των τάξεων για μάθημα. Τι θα γίνει όταν θα επανέλθουν τα 40άρια και η σκόνη; Όπως όλα δείχνουν, κόλαση μιας και κλιματιστικά δεν θα δούνε -όπως φαίνεται- ούτε και φέτος οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.

Καιγόμαστε


Το θέμα των κλιματιστικών επανέφερε η ΠΟΕΔ, ο πρόεδρος της οποίας Φίλιος Φυλακτού δήλωσε στον «Π» ότι αναμένεται να τεθεί, μαζί με άλλα ζητήματα, σε συνάντηση με τον υπ. Παιδείας. «Στείλαμε επιστολή στον υπ. Παιδείας ζητώντας συνάντηση και θα θέσουμε και αυτό το θέμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζήτηση θα γίνει και στις 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία. «Φτάσαμε σε σημείο να συζητούμε αυτονόητα πράγματα. Υπάρχουν οι οδηγίες του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίες θα έπρεπε να εφαρμόζονται και στα σχολεία», εξήγησε. Σχολιάζοντας γενικά τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται τους θερινούς μήνες, ο κ. Φυλακτού επεσήμανε ότι «υπάρχουν οδηγίες για το μάθημα της γυμναστικής. Μας λένε ότι δεν επιτρέπεται για παράδειγμα να γίνεται όταν η θερμοκρασία είναι 40 βαθμοί. Με το ίδιο σκεπτικό, όμως, τα παιδιά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο στα διαλείμματα». Αναφορά έκανε και στους χώρους σκίασης εντός των σχολικών μονάδων, σημειώνοντας ότι δεν είναι αρκετοί. Αναφερόμενος γενικά στο θέμα της τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ δήλωσε ότι συζητείται κάθε χρόνο, χωρίς να δίνεται μια λύση, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία παιδιών και εκπαιδευτικών.

Η ΠΟΕΔ ζήτησε χθες από εκπαιδευτικούς να καταγράψουν τη θερμοκρασία στις τάξεις. Στις 7.58 το πρωί η θερμοκρασία δωματίου ήταν 32 βαθμοί Κελσίου και τα επίπεδα υγρασίας 65%

Αχρείαστα


Από πλευράς Υπ. Παιδείας ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Μαραγκός χαρακτήρισε χθες αχρείαστα αλλά και επικίνδυνα για την υγεία των μαθητών τα κλιματιστικά. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της μη τοποθέτησης κλιματιστικών, ο κ. Μαραγκός εξήγησε ότι τα σχολεία είναι κλειστά κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και πως τις ώρες που καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, δηλαδή μετά το μεσημέρι, τα παιδιά δεν βρίσκονται στο σχολείο. Αναφορά έκανε όμως και στα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά. Όπως εξήγησε, με τα κλιματιστικά τα παιδιά θα εκθέτουν το σώμα τους σε έντονη μεταβολή θερμοκρασίας αφού θα είναι έξω στους 40 βαθμούς Κελσίου και έπειτα θα μπαίνουν στην τάξη και θα αρρωσταίνουν. Σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντική η καθαρότητα αέρα σε κάθε αίθουσα και πως αυτή δεν επιτυγχάνεται με κλιματιστικά αλλά με ανεμιστήρες. Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην τοποθέτηση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία -η οποία θα στοίχιζε και εκατ. ευρώ- και πως το Υπ. Παιδείας προωθεί παθητικά μέτρα προστασίας των σχολικών αιθουσών, με θερμομόνωση, σκίαστρα και άλλα.


Απαντώντας στα περί πρόκλησης προβλημάτων υγείας στα παιδιά με την τοποθέτηση κλιματιστικών, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ διερωτήθηκε πάντως αν δεν δημιουργούνται προβλήματα υγείας στις λυόμενες αίθουσες σχολείων, στις οποίες υπάρχει κλιματισμός! Απέρριψε επίσης τη θέση ότι τα σχολεία είναι κλειστά κατά τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει τον Ιούνιο, αλλά από τον Μάρτιο, και οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές μέχρι και τον Οκτώβρη!


Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία είχε συζητηθεί και πέρσι στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, με τον τότε υπ. Παιδείας Κώστα Καδή να τάσσεται υπέρ, κάνοντας αναφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα σχολεία. Υπέρ είχε ταχθεί και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, αλλά έναν χρόνο μετά... το πρόβλημα παραμένει άλυτο.


Επιστροφή
στην αρχή