Μάθε τέχνη στον...Γενικό Ελεγκτή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στην έκθεσή του ο ζητά από το ΡΙΚ να θεσμοθετήσει γραπτή διαδικασία, ενώ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και μπήκε στα χωράφια της παραγωγής.

Εγκλωβισμένος σε διαδικασίες που αφορούν αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα, και ξεχνώντας πως η τηλεόραση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν μπορεί να ακολουθεί πιστά την οποιαδήποτε διαδικασία σκαρφίστηκε ο τάδε ή ο δείνα δημόσιος υπάλληλος, ο γενικός ελεγκτής τα έβαλε ακόμη και με την ψυχαγωγική εκπομπή «Μάθε τέχνη», στην οποία δεν τηρούνται, κατά τον ίδιο, οι νενομισμένες διαδικασίες, όπως αναφέρει στην έκθεσή του για το ΡΙΚ του έτους 2017. Για όσους δεν γνωρίζουν την εκπομπή, η ηθοποιός και παρουσιάστρια Μαρία Παπακώστα συναντούσε στην εκπομπή κάθε εβδομάδα έναν ή δύο επαγγελματίες με σκοπό να γνωρίσει όχι τόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της εργασίας του, αλλά για να μάθει η ίδια την... τέχνη του. Μια καθαρά ψυχαγωγική πρόταση από πλευράς ΡΙΚ η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, σημειώνει και ικανοποιητικές τηλεθεάσεις. Ο ελεγκτής, όμως, δεν είδε ποτέ τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της εκπομπής, θεωρώντας πως εκ φύσεως παρέχει άμεση διαφήμιση και ζητά να ακολουθούνται διαδικασίες από αυτούς που προβάλλονται δωρεάν (!) στην εκπομπή. Μόνο που αν το ΡΙΚ ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του ελεγκτή ενδεχομένως να... οδηγηθεί σε παράνοια, δείχνοντας ξεκάθαρα πως ουδέποτε οι εκθέσεις του θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από τους οργανισμούς, αφού μπλέκονται πολλές φορές η λογική με το παράλογο.

Κουρέας... προσφοράς

Στην έκθεσή του ο γενικός ελεγκτής ζητά από το ΡΙΚ να θεσμοθετήσει γραπτή διαδικασία, ενώ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και μπήκε στα χωράφια της παραγωγής, αφού οι άνθρωποί του μίλησαν και με τη σκηνοθέτιδα της εκπομπής για το πώς επιλέγονται τα θέματα. Ακόμη και όταν έμαθε τα θέματα της εκπομπής, ο γενικός ελεγκτής ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι λογικό να ζητείται γραπτή προσφορά από τους σουβλιτζήδες, τους ανθρώπους που πωλούν τυρόπιτες στους δρόμους ή ακόμη και από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τέντες, μόνο και μόνο επειδή θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία που ζητά για να υπάρξει «ίση μεταχείριση», επειδή λόγου χάρη το κουρείο του τάδε επαγγελματία έπαιξε στο ΡΙΚ και θα... πλήξει το κουρείο που βρίσκεται στην ίδια γειτονιά.

Ανυπολόγιστο κόστος

«Εκφράσαμε την άποψη ότι για σκοπούς διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης, το Ίδρυμα να προβαίνει σε δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα θέματα που θα παρουσιαστούν, καθορίζοντας ελάχιστο ποσό χορηγίας από τους ενδιαφερόμενους», είναι η σύσταση που αναφέρει στην έκθεσή του ο γενικός ελεγκτής. Οι παράλογες απαιτήσεις του ελεγκτή όμως, φαίνεται ξεκάθαρα πως θα έχουν ακόμη και επιπλέον κόστος στο ΡΙΚ, αφού είναι δεδομένο πως αν ακολουθηθεί η διαδικασία, τότε σαφέστατα θα αυξηθεί και το κόστος της εν λόγω εκπομπής. Ας υποθέσουμε πως το ΡΙΚ θα ακολουθήσει τις διαδικασίες, όπως ζητά ο ελεγκτής. Αρχικώς θα πρέπει μέσα από ραδιοφωνική/τηλεοπτική εκπομπή να γίνει διαφήμιση που θα ζητείται π.χ. από τους παπουτσήδες αυτού του τόπου που είναι μιας συγκεκριμένης ηλικίας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εκπομπή. Μέχρι στιγμής βάλαμε στο ΡΙΚ επιπλέον κόστος για τη διαφήμιση και έξτρα εργατοώρες σε υπαλλήλους που θα την ετοιμάσουν. Αφού λήξει η εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα πρέπει το ΡΙΚ να ανοίξει το κιβώτιο προσφορών στις 15 μέρες ή 1 μήνα, να κατατεθούν οι φάκελοι στην επιτροπή προσφορών, να γίνει έλεγχος πως όλοι οι παπουτσήδες πληρούν τα κριτήρια για 15λεπτη συμμετοχή τους στην εκπομπή και μετά να επιλεχθεί ο κατάλληλος παπουτσής, ενώ σημειώστε πως ο καημένος θα πρέπει να δώσει και τον οβολό του (έτσι λέει ο ελεγκτής), αφού θα πάρει από το ΡΙΚ (όχι από το CNN, το ΡΙΚ!) 15 λεπτά δημοσιότητα, τα οποία έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με τον Τζορτ Όργουελ τα δικαιούται δωρεάν!

Πάμε για... 2022

Αυτό ζητά ο ελεγκτής από τον έρμο παπουτσή. Για να προβληθεί στο ΡΙΚ (που δεν το ζήτησε) θα πρέπει να πληρώσει, όμως θα πληρώσει και ως φορολογούμενος πολίτης! Ναι, ο πολίτης θα πληρώσει ένα σκασμό λεφτά σε εργατοώρες για υπαλλήλους που θα ανοίγουν και θα κλείνουν προσφορές από ιδιοκτήτες καφενείων, κουρείων, ινστιτούτων αισθητικής και άλλων χώρων ή επαγγελμάτων, επειδή άκουσον-άκουσον το ΡΙΚ αποφάσισε και τόλμησε να κάνει μια ψυχαγωγική εκπομπή παρουσιάζοντας επαγγέλματα! Σημειώστε δε πως αφού γίνει αυτή η διαδικασία θα πρέπει ο γενικός διευθυντής, το διοικητικό συμβούλιο ή έστω ο γενικός ελεγκτής να καθορίσουν με ποια κριτήρια θα επιλεχθεί ο τάδε ο παπουτσής και με ποια απορρίφθηκε ο δείνα. Και αν πούμε πως στην Κύπρο είμαστε στην... ανάπτυξη, και το ΡΙΚ ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία που ζητά ο ελεγκτής, τότε είναι σαφές πως θα πρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία της εκπομπής το 2018, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κοντά στο 2022, όπου θα υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που θα παρουσιαστούν. Νοουμένου φυσικά πως αυτοί που θα είναι κάποιας ηλικίας δεν θα έχουν αποδημήσει εις Κύριον!

Κι αν πάει στον... Οδυσσέα;

 Εκείνο το οποίο δεν σκέφτηκε ο γενικός ελεγκτής είναι πως κάποια μέρα η εκπομπή «Μάθε τέχνη» θα έχει εξαντλήσει τα θέματά της και έτσι θα πιάσει και τους δημόσιους υπαλλήλους. Άλλωστε, σε μια εκπομπή η ηθοποιός-παρουσιάστρια είχε ακολουθήσει υπαλλήλους δήμου, οι οποίο άσπριζαν τους δρόμους. Και αν αποφασίσει η εκπομπή να μάθει την τέχνη του ελεγκτή; Και επειδή είναι μόνος σε αυτόν τον τόπο, τότε θα πρέπει να βρούμε τον δεύτερο ελεγκτή, ώστε να υπάρχει σωστά η εκδήλωση ενδιαφέροντος; Δεν φοβάται πως θα βρει τον... δάσκαλό του και τον άλλο επαγγελματία, ο οποίος και αυτός θα κάνει... την ίδια δουλειά με αυτόν; Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που το ΡΙΚ έχει ένα σωρό προβλήματα, τα οποία με τη βοήθειά του θα μπορούσαν να πάρουν τον δρόμο της επίλυσης, ωστόσο αυτός προσπερνά ή δεν βλέπει, επειδή έχει κολλήσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανναβέλαιο και καφέ κάνναβης κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου

Πολίτης News, 21:31 (τελευταία ενημέρωση 21:31)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: 7χρονος πήρε το όπλο του πατέρα του στο σχολείο και πυροβόλησε

Πολίτης News, 20:59 (τελευταία ενημέρωση 20:59)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: Ανησυχητικές τάσεις προς τους πρόσφυγες στην Κύπρο

Πολίτης News, 20:14 (τελευταία ενημέρωση 20:14)

Επιστροφή
στην αρχή