Μας βάζουν χέρι για τις εταιρείες-κέλυφος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά το πρόσφατο κλείσιμο χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών, μπαίνουν στο στόχαστρο, όπως όλα δείχνουν, και οι εταιρείες- σφραγίδα (shell companies).

Τη μορφή εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία η εποπτική αρχή προετοιμάζει για αλλαγές στη σχετική της οδηγία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας πήραν οι αμερικανικές πιέσεις προς την Κύπρο για αντιμετώπιση σχετικών ζητημάτων. Πιέσεις που έγιναν πιο συγκεκριμένες μετά από δεύτερο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, αρμόδιος για Θέματα κατά της Οικονομικής Ενίσχυσης της Τρομοκρατίας στις αρχές Ιουνίου. Σημειώνουμε ότι ο Μάρσαλ Μπίλινγκσλι επισκέφθηκε τη χώρα μας και τον Μάιο και είχε επαφές οι οποίες τότε είχαν γνωστοποιηθεί. Η σχετική εγκύκλιος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) απεστάλη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την περασμένη εβδομάδα και με αυτήν ενημερώνει πως σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στον ορισμό των shell companies –των εταιρειών- κέλυφος– με προτροπές προς τις τράπεζες για αποφυγή συνεργασίας με τέτοιες εταιρείες. Οι προτροπές της ΚΤΚ προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις σε αριθμό δικηγορικών γραφείων που φαίνεται να επηρεάζονται από την επικείμενη αναθεώρηση της οδηγίας της Κεντρικής. Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η νέα οδηγία της ΚΤΚ όχι μόνο θα επηρεάζει εργασίες δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων αλλά θα οδηγήσει και στο κλείσιμο αρκετών ακόμα τραπεζικών λογαριασμών. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των τραπεζών για καταπολέμηση του ξεπλύματος και διεθνών προτροπών προς αυτήν την κατεύθυνση έκλεισαν τουλάχιστον 50 χιλ. τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Όπως αναφέρθηκε η εγκύκλιος της ΚΤΚ με τις προτροπές προς τις τράπεζες ακολουθεί προτροπές που η ίδια δέχτηκε από τις ΗΠΑ τόσο μέσω της γνωστής FinCEN όσο και μέσω του Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι. Υπενθυμίζεται ότι η FinCEN, η Υπηρεσία Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος ήταν αυτή που οδήγησε στο κλείσιμο στην ουσία της FBME Bank Ltd όταν απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να συνεργάζονται ως ανταποκρίτριες τράπεζες για συναλλαγές με δολάριο με την FBME. Πρόσφατα η FinCEN προκάλεσε το λουκέτο και τράπεζας της Λετονίας, επίσης χώρας μέλους της ευρωζώνης κάτι που φαίνεται να επισημάνθηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Κεντρική Τράπεζα κατά το δεύτερο ταξίδι του Μάρσαλ Μπίλινγκσλι στην Κύπρο τον Ιούνιο. Λόγω της εξάρτησης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου από τις αμερικανικές τράπεζες που λειτουργούν ως ανταποκρίτριες τράπεζες για συναλλαγές με δολάριο, οι… προτροπές των ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αγνοηθούν. Σημειώνεται ότι οι ανταποκρίτριες τράπεζες των κυπριακών τραπεζών για συναλλαγές με δολάριο μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού αφού είναι μόλις δύο.

Θορυβημένο το ΥΠΟΙΚ

Οι προτροπές των ΗΠΑ και οι προειδοποιήσεις των αρχών της χώρας εκτός από την εγκύκλιο της ΚΤΚ προκάλεσαν και ευρεία σύσκεψη προχθές στο Υπουργείο Οικονομικών, αφού το ενδεχόμενο νέου πλήγματος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου έχει θορυβήσει την κυβέρνηση. Στη σύσκεψη, όπως πληροφορείται ο «Π», συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο επικεφαλής της ΚΥΠ Κυριάκος Κούρος κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Το θέμα, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να απασχολήσει σύντομα και σύσκεψη στο Προεδρικό για ανασκόπηση της κατάστασης αλλά και για εξέταση τυχόν επιπτώσεων που προκαλούνται από τις αμερικανικές πιέσεις καθώς και από τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Οι αλλαγές

Με την εγκύκλιο που απέστειλε στις 14 Ιουνίου η ΚΤΚ προς τις τράπεζες ενημερώνει πως επίκειται αναθεώρηση της οδηγίας της για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ενημερώνει πως θα υιοθετηθεί νέος ορισμός για τις εταιρείες-κέλυφος. Αναφέρει συγκεκριμένα πως shell company θα αποτελεί μια οποιαδήποτε μη δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική οντότητα η οποία θα πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Δεν διατηρεί φυσική παρουσία στη χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένη.
  • Δεν εκτελεί οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, με λίγη ή καθόλου ανεξάρτητη οικονομική αξία και δεν υπάρχει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει το αντίθετο.
  • Είναι εγγεγραμμένη σε χώρα όπου δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή στις εποπτικές αρχές ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων από ανεξάρτητους λογιστές.
  • Είναι φορολογικός κάτοικος, δηλαδή φορολογείται, σε χώρα που θεωρείται φορολογικός παράδεισος ή δεν φορολογείται πουθενά.

Στην εγκύκλιο της ΚΤΚ διευκρινίζεται σε σχέση με τη φυσική παρουσία πως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως τέτοια η εκπροσώπηση της εταιρείας από τρίτο πρόσωπο, είτε αυτό είναι δικηγόρος, λογιστής ή αντιπρόσωπός της μέσω παροχής υπηρεσιών προς αυτήν. Δεν νοείται επίσης φυσική παρουσία εάν δεν υπάρχει προσωπικό της εταιρείας στη χώρα. Με την εγκύκλιό της η Κεντρική προτρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα να αποφεύγουν να συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις με τέτοιου είδους εταιρείες και να αποφύγουν ανανέωση τέτοιων σχέσεων εφόσον υπάρχουν. Ζητά τέλος από τις τράπεζες να εξετάσουν τους πελάτες τους βάσει του νέου ορισμού που προτείνεται για τις shell companies, να αξιολογήσουν το μέλλον της επιχειρηματικής τους σχέσης και να ενημερώσουν την ίδια την Κεντρική για το αποτέλεσμα του ελέγχου που θα κάνουν έως και τις 31 Ιουλίου.


Επιστροφή
στην αρχή