Μαρκουλλή: Δυνατή η παραχώρηση 2-3 εξουσιών της Κεντρικής Κυβέρνησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κα Μαρκουλλή χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνες τις συναντήσεις Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου και τον παραμερισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη

Την εκτίμηση ότι μόνο δύο - τρείς αρμοδιότητες της Κεντρικής Κυβέρνησης - από το σύνολο 22 -  θα μπορούσαν να συζητηθούν ώστε να παραχωρηθούν στις συνιστώσες πολιτείες, σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, κληθείσα να σχολιάσει τη μελέτη, από πλευράς Κυβέρνησης, μιας χαλαρότερης ή πιο αποκεντρωμένης  ομοσπονδίας. 

Μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 10 7.6 τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση παραμένει το ζητούμενο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για σημαντικές παραχωρήσεις της ε/κ πλευράς, από τις οποίες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν ανταλλάγματα.

Την ίδια ώρα η κα Μαρκουλλή εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιες προτάσεις από ε/κ πλευράς, οι οποίες αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση, θα έπρεπε να γίνουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τον Τ/Κ ηγέτη και όχι με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Η κα Μαρκουλλή χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνες τις συναντήσεις Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου και τον παραμερισμό του Τ/κ ηγέτη.     

Την ίδια ώρα διερωτήθηκε γιατί αυτές οι προτάσεις δεν προωθήθηκαν στις συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακιντζί από το Μάιο του 2015, ώστε να τύχουν προσοχής στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Επίσης διερωτήθηκε γιατί το θέμα δεν τέθηκε προς συζήτηση τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε η τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.


Επιστροφή
στην αρχή