Μαρκάρει φωλιές χελωνών στο Ακρωτήρι, γιατί οι άνθρωποι ενοχλούν(pics)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Κουβαλώντας στον ώμο συσκευή GPS ακριβείας και φωτογραφικές, περπατάμε στον αμμώδη κόλπο της Κατσιμουττάλλας, ένα«μαιευτήριο» για χιλιάδες χελωνάκια.

Η αδιάκριτη παρουσία της βάρκας τους διέκοψε την ερωτική πράξη ενός ζεύγους χελωνών Καρέτα-καρέτα που επέπλεε στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου. Τότε ενοχλημένο το αρσενικό άφησε χωρίς καθυστέρηση το θηλυκό και έτρεξε κοντά τους. Ύψωσε πρώτα το κεφάλι πάνω από το νερό και τους ξεφύσησε αγριεμένα. Μετά πήρε φόρα και άρχισε να δίνει χτυπήματα με το καβούκι στο πλάι του σκάφους για να φύγει. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα… πήρανε το μήνυμα. Με «λάφυρο» ένα μικρό αρχείο-βίντεο στο κινητό τηλέφωνο απομακρύνθηκαν από ένα περιστατικό που πολύ δύσκολα θα ξανασυναντήσουν στη ζωή τους.

 

Καθόλου παρεμβατικοί

Ξανά στη χερσόνησο Ακρωτηρίου με τον λειτουργό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βαρνάβα Μιχαήλ. Γελά και ομολογεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό που έζησε πριν από μερικά χρόνια είναι από τα ελάχιστα που έχει να πει για τη συμπεριφορά αυτού του είδους, παρά τα 15 χρόνια ενασχόλησης με την προστασία των φωλιών του. Όπως τονίζει, η επαφή μαζί τους πρέπει να είναι ελάχιστη. Αυτή, επισημαίνει, είναι και η φιλοσοφία του πρωτοκόλλου που ακολουθεί το κέντρο, να μην είναι παρεμβατικό. «Δεν θα μείνεις δίπλα από μια χελώνα που προσπαθεί να γεννήσει», λέει, «γιατί τότε μπορεί να μην το κάνει». Ο Βαρνάβας Μιχαήλ είναι από τους λίγους στην Κύπρο μαθητές του ζεύγους Ανδρέα Δημητρόπουλου και Μυρούλας Χατζηχριστοφόρου, οι οποίοι ως γνωστόν μοιράζουν για χρόνια τεχνογνωσία από τον Ακάμα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πριν από 15 χρόνια εκπαιδεύτηκε κοντά τους, στην ακτή της Λάρας. Το ίδιο πρωτόκολλο που θέτει το Τμήμα Αλιείας ακολουθείται και στον Ακάμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

 

 

Χελωνάκι Καρέτα - καρέτα (© B. Mιχαήλ, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου).

 

 

© B. Mιχαήλ, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου.

 

 

Χιλιάδες χελωνάκια

Κουβαλώντας στον ώμο μία συσκευή GPS ακριβείας και φωτογραφικές, περπατάμε εδώ και λίγα λεπτά στον αμμώδη κόλπο της Κατσιμουττάλλας. Σχηματίστηκε από τα μόνιμα ρεύματα αέρα, που μας χτυπούν και σήμερα το απόγευμα. Οι κόκκοι άμμου ταξιδεύουν προς τα υψώματα με τις συστάδες των φρύγανων, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται αργά-αργά τα φυσικά μνημεία των αμμοθινών, που απλώνονται από εκεί και συνθέτουν σε μία μικρή έκταση, βορείως του άλλοτε μικρού νησιού, ένα δείγμα κυματιστής Σαχάρας. Κάτω από αυτό το ανολοκλήρωτο ανάγλυφο, η παραλία αποτελεί και το φετινό καλοκαίρι «μαιευτήριο» για χιλιάδες χελωνάκια.

 

Κατά την επίσκεψη μας βρεθήκαμε ενώπιον αθλητικών δραστηριοτήτων μπροστά από την παραλία των φωλιών, που ενδεχομένως να ενοχλούν τις χελώνες που έρχονται για να γεννήσουν.

 

 

 

 

Μαρκάρισμα με GPS

Το μαρκάρισμα των καινούργιων φωλιών με τη βοήθεια της συσκευής το κάνει κάθε 15 μέρες, περπατώντας σε όλες τις ακτές ωοτοκίας χελωνών που επιβλέπει το κέντρο: από την παραλία του Lady's Mile δίπλα στο λιμάνι της Λεμεσού μέχρι τις ερημικές ακτές του Παραμαλιού και της Αυδήμου. Στη συνέχεια, οι συντεταγμένες με τις τοποθεσίες των φωλιών θα περαστούν σε χάρτη στον υπολογιστή, προκειμένου οι λειτουργοί του κέντρου να μπορέσουν σε κατοπινό στάδιο να εντοπίσουν εύκολα μια φωλιά και να δουν το ποσοστό επιτυχίας για την εκκόλαψη των μωρών χελωνών.

 

 

Χελώνα καρέτα – καρέτα επιστρέφει το πρωί στη θάλασσα μετά τη νυχτερινή γέννηση αβγών (© B. Mιχαήλ, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου).

 

 

"Αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης συνείδησης, συγκεκριμένα όταν μία παρέα χρησιμοποίησε το στρογγυλό κλουβί προστασίας των φωλιών για… τραπέζι".

 

Έλλειψη παιδείας

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητη, γιατί από μόνα τους τα κλουβιά προστασίας δεν αποτελούν αποτελεσματικό σημάδι, μιας και τυχαίνει κάποτε να μετακινούνται για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η ανθρώπινη παρέμβαση. «Δεν έχουν όλοι την απαραίτητη παιδεία ώστε όταν επισκέπτονται τις παραλίες να σέβονται τις φωλιές των χελωνών», λέει ο Βαρνάβας Μιχαήλ. Αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης συνείδησης της προσπάθειας που γίνεται για να προστατευτούν οι φωλιές, συγκεκριμένα όταν μία παρέα χρησιμοποίησε το στρογγυλό κλουβί προστασίας των φωλιών για… τραπέζι.

 

Ίχνη χελώνας που σύρθηκε το προηγούμενο βράδυ μέχρι το σημείο απόθεσης αβγών. 

 

Ο λειτουργός του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου Βαρνάβας Μιχαήλ μαρκάρει τις καινούργιες φωλιές με τη βοήθεια της συσκευής GPS κάθε 15 μέρες, από την παραλία του Lady's Mile μέχρι την Αυδήμου. Εδώ στον κόλπο της Κατσιμουττάλλας.

 

 

Από τον Μάη

Βρισκόμαστε, όπως λέει, στη μέση της περιόδου ωοτοκίας των χελωνών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των θερμοκρασιών, ξεκινούν να γεννούν από τα μέσα Μαΐου - παλαιότερα, θυμάται, στα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε το κέντρο να ασχολείται με την προστασία του είδους, από το 2006 συγκεκριμένα, εντόπιζαν φωλιές στα τέλη Μαΐου. Εδώ γεννούν κυρίως οι χελώνες Καρέτα-καρέτα, ενώ σε άλλη παραλία υπάρχουν κάθε χρόνο 6-7 φωλιές τους είδους «πράσινη χελώνα» που είναι υπό εξαφάνιση. Όπως και στην περίπτωση του Ακάμα, η περιοχή έλκει τις χελώνες λόγω των πλούσιων σε τροφή υποθαλάσσιών της οικοσυστημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει ο Βαρνάβας Μιχαήλ, είναι τα υποθαλάσσια λιβάδια με το φυτό «Ποσειδωνία».

 

Οι κόκκοι άμμου ταξιδεύουν προς τα υψώματα με τις συστάδες των φρύγανων, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται αργά-αργά τα φυσικά μνημεία των αμμοθινών, που απλώνονται από εκεί και συνθέτουν σε μία μικρή έκταση, βορείως του άλλοτε μικρού νησιού, ένα δείγμα κυματιστής Σαχάρας. Κάτω από αυτό το ανολοκλήρωτο ανάγλυφο, η παραλία αποτελεί και το φετινό Καλοκαίρι «μαιευτήριο» για χιλιάδες χελωνάκια.

 

 

 

Αφού γεννήσουν

Κάποια στιγμή σταματά και δείχνει να θαυμάσουμε το εξαιρετικά ψηλό σημείο στην πλαγιά αμμόλοφου, όπου αποφάσισε να ανεβεί μια χελώνα κάποιο βράδυ προκειμένου να γεννήσει. Την επομένη το πρωί, οι ομάδες εθελοντών βρήκανε τα ίχνη της πορείας της μάνας και ειδοποιήσανε το κέντρο. Αυτήν την περίοδο και επί καθημερινής βάσης οι εθελοντές αρχίζουν να περπατάνε από τις 06.30 το πρωί, κατά μήκος των ακτών που βρίσκονται υπό τη «σκέπη» του κέντρου, από το Lady's Mile μέχρι την Αυδήμου, με σκοπό να εντοπίσουν φωλιές που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Αφού ειδοποιηθούν οι λειτουργοί του κέντρου, θα μεταβούν εκεί και θα εντοπίσουν το ακριβές σημείο της φωλιάς, συγκεκριμένα χώνοντας με έμπειρο χέρι ένα σιδερένιο εργαλείο στην άμμο, μέχρι που να βρουν το κενό της φωλιάς. «Μια χελώνα μπορεί να γεννήσει από 80 μέχρι 140 αβγά σε κάθε φωλιά και μπορεί να κάνει δύο και τρεις φωλιές, γιατί μπορεί να έρθει σε 15 μέρες να ξαναγεννήσει», μας πληροφορεί ο Βαρνάβας Μιχαήλ.

 

 

 

 

 

200 φωλιές

Στη συνέχεια, τοποθετούν προστατευτικό κλουβί με την ημερομηνία της γέννησης αβγών και ταμπέλα με τον αριθμό της φωλιάς. Μετά από αυτό δεν ξανά ενοχλούν τις φωλιές. Τα αβγά θα εκκολαφθούν στις 50-55 μέρες και στις 70 μόνο θα ξανά πάνε για να σκάψουν και να δουν το ποσοστό επιτυχίας. Σύμφωνα με τις καταγραφές του κέντρου, αυτό κυμαίνεται στο 70%, που το θεωρούν πολύ καλό. Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η παραλία έχει περίπου 80 φωλιές, ένας αριθμός που, σύμφωνα με τον ίδιο, ικανοποιεί το κέντρο γιατί όταν πρωτοξεκίνησαν το πρόγραμμα προστασίας των αβγών πριν από 12 χρόνια ο αριθμός ήταν περίπου ο μισός. Η ίδια αυξητική τάση συναντάται και στις υπόλοιπες παραλίες, λέει, οι οποίες στο σύνολό τους φιλοξενούν περίπου 200 φωλιές.

 

Ίχνη από πατημασιές αλεπούς, η οποία είναι ένας από τους εχθρούς της χελώνας. «Δύο στις δέκα φωλιές θα καταφέρει να τις ενοχλήσει», σύμφωνα με το Βαρνάβα Μιχαήλ.

 

 

Εχθροί

Ενώ ο Βαρνάβας Μιχαήλ τοποθετεί τον μηχανισμό GPS σε ορισμένα από τα κλουβιά, εντοπίζει και τη γραμμή από πατημασιές αλεπούς, η οποία είναι ένας από τους εχθρούς της χελώνας. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως εξηγεί, μπαίνουν τα προστατευτικά κλουβιά, ώστε να την εμποδίζουν να σκάβει τις φωλιές. Επιπλέον, προστίθεται εξωτερικά του κλουβιού και μέσα στην άμμο ένας δακτύλιος, ο οποίος θα τη σταματήσει όταν θα δοκιμάσει να σκάψει. «Βέβαια δεν υπάρχει 100% ποσοστό επιτυχίας με αυτό το μέτρο προφύλαξης», εξηγεί ο Βαρνάβας Μιχαήλ, «δύο στις δέκα φωλιές θα καταφέρει να τις ενοχλήσει η αλεπού». Αυτό το μαρτυρούν και τα σπασμένα τσόφλια που συναντούμε παραπέρα. «Εξάλλου η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες των φωλιών και τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους φέρνουν συνήθως και την αλεπού», λέει. Επίσης, θηρευτής των αβγών είναι και ο «Κάβουρας φάντασμα», ο οποίος κάνει ελάχιστη ζημιά σε σχέση με την αλεπού. Σε μερικές φωλιές συναντούμε εισόδους των λαγουμιών του.

 

 

 

Ανησυχούν τα μικροπλαστικά

Κάτι που προβληματίζει πάνω στην άμμο της Κατσιμουττάλλας είναι η αυξημένη παρουσία μικροπλαστικών. Πρόκειται για θραύσματα που είναι μικρότερα από 5 mm και εύκολα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, θέτοντας σε κίνδυνο και τις χελώνες και τον άνθρωπο, μιας και εντοπίζονται πλέον σε ιστούς ψαριών που καταναλώνονται. Ο Βαρνάβας Μιχαήλ μιλά ανησυχητικά για την παρουσία τους, λόγω της ανθρώπινης απερισκεψίας. Πριν από δύο εβδομάδες μαζί με την περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης» επισκέφτηκαν τη συγκεκριμένη παραλία και μόνο σε μισή ώρα μάζεψαν τρεις χούφτες μικροπλαστικά.

 

Στην παραλία εντοπίζονται μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, που εύκολα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, θέτοντας σε κίνδυνο και τις χελώνες και τον άνθρωπο. 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάφος: Χωρίς νησίδα η Λεωφόρος Ελλάδος

Πολίτης News, 12:07 (τελευταία ενημέρωση 12:07)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωση τελών νερού κατά 5% ανακοίνωσε το ΣΥΛ

Πολίτης News, 11:38 (τελευταία ενημέρωση 11:38)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απελάθηκε από την Τουρκία Ολλανδέζα ανταποκρίτρια

Πολίτης News, 11:28 (τελευταία ενημέρωση 11:28)

Επιστροφή
στην αρχή