Μαλάς: Με μπάτζετ προεκλογικού μεσαίας τάξης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Το προεκλογικό του μπάτζετ θα είναι, όπως είπε, ανάλογο της κοινωνικοοικονομικής τάξης στην οποία θεωρεί ότι ανήκει, δηλαδή της μεσαίας.

Τη σχέση της υποψηφιότητάς του με το ΑΚΕΛ εξηγεί στη συνέντευξή του στον «Π» ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος δηλώνει πως στόχος του είναι οι θέσεις και ενέργειές του σε περίπτωση που εκλεγεί να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των πολιτών, από όποιο κομματικό χώρο κι αν προέρχονται.
Ο κ. Μαλάς εξαγγέλλει επισήμως την υποψηφιότητά τους στις 2 Σεπτεμβρίου και δηλώνει πως αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα δημιουργήσει κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από άτομα ευρείας αποδοχής, ενώ προτίθεται να διορίσει και ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να έχει διαφορετική θεώρηση στο Κυπριακό, φτάνει να έχουν επιδόσεις στον τομέα που θα κληθούν να υπηρετήσουν.

Το προεκλογικό του μπάτζετ θα είναι, όπως είπε, ανάλογο της κοινωνικοοικονομικής τάξης στην οποία θεωρεί ότι ανήκει, δηλαδή της μεσαίας, καθώς οι υπέρμετρες δαπάνες θα ήταν πρόκληση για τον Κύπριο φορολογούμενο.

Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις τις οποίες του αποστείλαμε, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η ψαλίδα της ανισότητας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς ανοίγει επικίνδυνα, την ίδια ώρα που η «κρατική» οικονομία είναι θετική για συγκυριακούς λόγους και γιατί ήδη οι πολίτες πλήρωσαν το κόστος.

Απαρίθμησε τα πέντε πρώτα μέτρα που θα υλοποιήσει σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ενώ, όσον αφορά το ΓεΣΥ, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αυτονόμηση, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει την εφαρμογή, ούτε θα την αφήσει να έχει την κατάληξη των Κυπριακών Αερογραμμών.

 Είστε ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά την ίδια στιγμή την υποψηφιότητά σας θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε πλήρως τη σχέση που θα έχει η υποψηφιότητα σας με το ΑΚΕΛ;

Θα διαμορφώσω ένα πλαίσιο προγραμματικών αρχών, ειδικά για την οικονομία, αλλά και για άλλα θέματα όπως καταστολής της διαφθοράς, κοινωνικής πολιτικής και της υγείας που είναι καίριο ζήτημα. Με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς μου στις 2 Σεπτεμβρίου θα δώσω και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθώ. Αργότερα το ΑΚΕΛ θα αρχίσει τις διαδικασίες του για την έγκριση της συνεργασίας μας. Θα διαβουλευτώ με το ΑΚΕΛ για αυτές τις θέσεις, αλλά την τελική απόφαση θα την έχω εγώ. Αυτό έχει διευκρινιστεί ήδη και από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ. Διεκδικώ την προεδρία της Δημοκρατίας για να είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, οπόταν οι θέσεις μου αλλά και οι ενέργειές μου, αν εκλεγώ, πρέπει να αγγίζουν τις ανάγκες πρωτίστως των πολιτών, από όποιον κομματικό χώρο και αν προέρχονται. Είμαι σίγουρος ότι και στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι για να προοδεύσει μια κοινωνία, που λειτουργεί στη βάση της μεικτής οικονομίας, πρέπει να γίνουν υπερβάσεις. Και αυτό θα πράξω. Αυτή είναι η έννοια της προόδου και της ανάπτυξης.

Ποια άτομα θα στελεχώνουν το προεκλογικό σας επιτελείο;

 Άτομα τα οποία θα μπορούν να υπερασπιστούν τις προγραμματικές μου θέσεις. Άτομα τα οποία έχουν πείσει με το ήθος, την εντιμότητα και την ειλικρίνειά τους τον Κύπριο πολίτη.

Συνετό προεκλογικό κόστος

 Πόσο πιστεύετε ότι θα είναι το μπάτζετ της προεκλογικής σας εκστρατείας και επικοινωνιακά τι αλλάζει με την καμπάνια σας το 2013;

Είμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι υπέρμετρες δαπάνες θα είναι πρόκληση για τον Κύπριο φορολογούμενο. Δεν έχω ούτε στη διάθεσή μου δημόσιο χρήμα για να στηρίξω την υποψηφιότητά μου ούτε προέρχομαι από οικογένεια με άφθονα αποθέματα. Προέρχομαι από τη μεσαία τάξη και θεωρώ ότι μέσα από την προεκλογική μου καμπάνια πρέπει να αντικατοπτρίζεται και αυτή η πτυχή. Οι ευάλωτες ομάδες, οι κουρεμένοι, οι κάτοχοι αξιογράφων, οι μικρομεσαίοι που κλείνουν οι επιχειρήσεις τους καθημερινά, οι νέοι επιστήμονες που μεταναστεύουν ή εργάζονται με μισθούς πείνας και πολλοί άλλοι θα ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. Αυτοί οι πολίτες που βιώνουν τις πραγματικότητες μέσα από την καθημερινότητά τους θα πεισθούν από εκείνον που προτείνει τεκμηριωμένες θέσεις για διαχρονική λύση των προβλημάτων τους και όχι από εκείνους που ξαφνικά άνοιξαν τα ταμεία του κράτους για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία σε βάρος της τσέπης των φορολογουμένων. Από λόγια, υπερβολές και ουτοπικές δεσμεύσεις χόρτασαν οι πολίτες. Άλλωστε τα λόγια τα έχουν όλοι εύκολα, καιρός για πράξεις και προτάσεις ουσίας.

Κόμμα μου η Κύπρος

 Όπως κάθε κόμμα που περνά από την εξουσία, έτσι και το ΑΚΕΛ έχει υποστεί φθορά. Τι απαντάτε στη στερεότυπη θέση, την οποία ακούτε -είμαστε σίγουροι- κι εσείς, «ναι στον Μαλά αλλά έχουμε πρόβλημα με το ΑΚΕΛ»;

 Ως ανεξάρτητος υποψήφιος το κόμμα μου είναι η Κύπρος. Θα δημιουργήσω κυβέρνηση με άτομα ευρύτερης αποδοχής και συνεισφοράς στην κοινωνία. Θα διορίσω ακόμα και άτομα με τα οποία μπορεί να έχω και διαφορετική θεώρηση στο Κυπριακό. Μου είναι αρκετό να έχουν επιδόσεις στον τομέα που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Το Κυπριακό είναι θέμα που το διαχειρίζεται ο Πρόεδρος σε συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο. Αυτά τα θέματα τα έχω κάνει ξεκάθαρα και στο ΑΚΕΛ. Μια τέτοια ευχέρεια δεν την έχει κανένας υποψήφιος. Μήπως ο κ Αναστασιάδης μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι υπήρξε Πρόεδρος όλων των Κυπρίων; Οι κύριοι Παπαδόπουλος και Λιλλήκας, οι οποίοι είναι καθαρά κομματικοί υποψήφιοι, με την εξαγγελία των υποψηφιοτήτων τους δίχασαν το ίδιο τους το κόμμα. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα. Ελπίζω ότι οι πολίτες θα αποτιμήσουν θετικά τη δική μου προσέγγιση και η απάντησή μου στις ανησυχίες τους, τις οποίες και κατανοώ, είναι απλή - οι πολιτικές παντός καιρού δεν με εκφράζουν. Έχω την κουλτούρα ατόμων που θέλουν να κοιτάζουν στα μάτια όλους τους πολίτες και πριν, αλλά και μετά τις εκλογές. Αυτό το στίγμα επιθυμώ να καλλιεργηθεί στην πολιτική. Και αν πρέπει να κάνω την υπέρβασή μου, θα το πράξω. Αυτό είναι το δικό μου συμβόλαιο με την κοινωνία.

 Πλούσιοι και φτωχοί

Θα θέλαμε κάποιες απόψεις σας για την οικονομία γενικά. Πού βρίσκεται σήμερα η κυπριακή οικονομία μετά την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε από το 2011;

 

Αν καλούσαμε σήμερα έναν οίκο αξιολόγησης να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση ενός μέσου νοικοκυριού και μιας μικρομεσαίας εταιρείας, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα της πραγματικής οικονομίας, η αποτίμησή του θα ήταν σαφώς αρνητική. Η ψαλίδα της ανισότητας μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανοίγει επικίνδυνα. Η αποτίμηση της «κρατικής» οικονομίας είναι θετική. Γιατί όμως; Για τέσσερις κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί το κόστος της κακοδιαχείρισης στις τράπεζες το πλήρωσαν κυρίως οι καταθέτες (όπως και οι μέτοχοι και κάτοχοι αξιογράφων), πράγμα που δεν έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα, δεύτερον, οι πολίτες έκαναν μεγάλες θυσίες, τρίτον, υπάρχει συγκυριακή ανάπτυξη στον τουρισμό και στις κατασκευές (πώληση διαβατηρίων η οποία κάποια στιγμή θα τελειώσει) και, τέταρτον, το διεθνές κόστος δανεισμού σε κράτη μειώθηκε δραματικά. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως μείωση της τιμής των καυσίμων. Αν η Κύπρος δεν είχε μπει σε μνημόνιο και τα δημοσιονομικά ήταν στο σημερινό επίπεδο ή ακόμα και λίγο καλύτερα και με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες να είναι αυτό που είναι, η Ευρώπη πιθανότητα να μας ενέτασσε στον μηχανισμό στήριξης κρατών. Έχετε λάβει γνώση φαντάζομαι των απαιτήσεων της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής Τραπεζών, η οποία ζητά από τις τράπεζες να ανακτήσουν 6 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Αν δεν προσέξουμε και ακολουθούμε τη λογική της ταμειακής προσέγγισης των δημοσιονομικών, της ευημερίας των αριθμών και της συγκυριακής ανάπτυξης, θα την ξαναπάθουμε. Θα μείνω ώς εδώ.

Οι πέντε προτεραιότητες

 Αν εκλεγείτε Πρόεδρος ποια είναι τα πρώτα 5 μέτρα εν συντομία τα οποία θα πάρετε πάνω σε θέματα οικονομικής πολιτικής;

 Είναι πολλά που μπορούν να λεχθούν. Τα κυριότερα: 1. Ετήσιο ταμείο με 100 εκατ. ευρώ για καινοτομία, έρευνα και νεανική επιχειρηματικότητά από εθνικούς πόρους. Ο μεγαλύτερος φυσικός πλούτος μιας σύγχρονης κοινωνίας είναι οι νέοι και οι επιστήμονες. Θα μετατρέψω τα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, σε ατμομηχανές παραγωγής πραγματικού πλούτου. Για κάθε ένα ευρώ εθνικής επένδυσης η Κύπρος παίρνει άλλα τέσσερα από διεθνή ταμεία χρηματοδότησης. 2. Θα ιεραρχήσω όλες τις αναπτυξιακές δαπάνες τους κράτους. Σε σκληρές οικονομικές συνθήκες πρέπει να ιεραρχούμε και να φτιάχνουμε οικονομικούς, όχι μόνο φυσικούς, δρόμους για όλους και θα επαναξιολογήσω όλες τις υποσχέσεις του κ. Αναστασιάδη. Θα δώσω φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και άτομα που θέλουν να επενδύσουν στην ύπαιθρο και ειδικά στην πράσινη ανάπτυξη. 3. Μεγάλη θα είναι η στήριξη και προτεραιότητα στον τομέα της υγείας. 4. Σε συνεργασία με τις τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως, το ταμείο Γιούνκερ (από το οποίο δεν πήραμε σχεδόν τίποτα) θα δημιουργήσω άμεσα στρατηγικό ταμείο ανάπτυξης (Strategic Development Fund), το οποίο θα στοχεύει στη χρηματοδότηση στοχευμένων έργων που θα έχουν πρόσθετη αξία και θα δημιουργούν νέα, εξωστρεφή οικονομική δραστηριότητα. 5. Μελετώ σχέδιο απάμβλυνσης μερίδας των ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών στη λογική του ιρλανδικού μοντέλου. Οι λεπτομέρειες σε κατοπινό στάδιο.

 Πιστεύετε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί χρειάζονται στρατηγικό επενδυτή ή καλύτερη διοίκηση από τα δ.σ. και την εσωτερική διευθυντική ομάδα;

Δεν είμαι δογματικός στο θέμα των ημικρατικών οργανισμών. Το ζητούμενο είναι να έχουμε βιώσιμα κερδοφόρους οργανισμούς κοινής ωφελείας. Δύο πρέπει να είναι οι άμεσες αλλαγές. Πρώτον, η υιοθέτηση ενιαίου τριετούς σφαιρικού προϋπολογισμού. Δηλαδή, η Βουλή θα εγκρίνει σφαιρικό (αντί ειδικού) προϋπολογισμό, τον οποίο θα υλοποιεί ο οργανισμός χωρίς παρεμβάσεις και με ευχέρεια εσωτερικών αναπροσαρμογών. Δεύτερον, αλλαγή της διαδικασίας επιλογής των μελών του δ.σ. Με δυνατότητα διορισμού εκτελεστικών συμβούλων και επιλογής των υπολοίπων σε συνεργασία με οίκο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Πρέπει οι οργανισμοί αυτοί να λειτουργούν στη βάση συγκεκριμένων οικονομικών και διοικητικών αποδόσεων (benchmarks) και αν αυτό σημαίνει ευρύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα να το εξετάσουμε. Το αποτέλεσμα πρέπει να ωφελεί και τον πολίτη αλλά και τον ιδιοκτήτη.

 Θα στηρίξω το ΓεΣΥ

Συμφωνείτε με το σχέδιο υγείας όπως έχει περάσει από τη Βουλή και ποιες παρατηρήσεις έχετε να κάνετε γενικά για αυτό τον θεσμό;

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκαν τροποποιήσεις στον νόμο του 2001 για το ΓεΣΥ που κυρίως αφορούσαν τις συνεισφορές και ένας νέος νόμος (αυτονόμησης) που αφορά τη δημιουργία ενός ημικρατικού οργανισμού κάτω από τον οποίο θα ενταχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Για το πρώτο συμφωνώ απόλυτα γιατί υλοποιήθηκε το σκέλος της απόφασης που έλαβε το ΥΣ τον Ιούνιο του 2012 και που αφορούσε το κόστος του ΓεΣΥ. Απλώς αν υλοποιείτο αυτή η απόφαση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, σήμερα θα είχαμε ΓεΣΥ και όχι απλώς την επικαιροποίηση ενός νόμου. Όσον αφορά την αυτονόμηση, εδώ έχω τις επιφυλάξεις μου που αφορούν τη λειτουργικότητα αυτού του οργανισμού, αλλά δεν πρόκειται να καθυστερήσω την εφαρμογή. Θα προχωρήσω και θα κάνω εκείνες τις ρυθμίσεις που πραγματικά θα στηρίζουν τα νοσοκομεία και θα τα καθιστούν τη ραχοκοκκαλιά του συστήματος. Δεν θα αφήσω αυτό τον οργανισμό να έχει την κατάληξη των Κυπριακών Αερογραμμών όπως πιθανότατα να εποφθαλμιούν ορισμένοι.

Γιατί πάσχει η παιδεία μας;

 

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπεριέλαβε την παιδεία ανάμεσα στους θεσμούς που επί προεδρίας του έχουν μεταρρυθμιστεί. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση;

 

Η ουσία είναι ότι η παιδεία πάσχει. Φτιάχνουμε εργαλεία επιφανειακής εξετασιοκεντρικής παιδείας και όχι γνωσιοκεντρικής παιδείας. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Το βλέπω και ως ερευνητής με τους φοιτητές που εκπαιδεύω. Όσες αλλαγές όμως και να κάνεις, πρέπει να καταφέρεις πρωτίστως να δημιουργήσεις ευνοϊκό και σύγχρονο περιβάλλον μάθησης και εκπαίδευσης, που να αγγίζει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Αν δεν νιώσουν οι μαθητές ότι τα σχολεία τούς παρέχουν την ευκαιρία να δημιουργούν μέσα από τις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός, τότε θα βγουν στην κοινωνία ανέτοιμοι. Τα σχολεία δεν μπορεί να είναι ιδρύματα κατηγοριοποίησης ακαδημαϊκών επιδόσεων, αλλά χώροι προετοιμασίας ένταξης στην κοινωνία, ανεξαρτήτως ακαδημαϊκής επίδοσης. Καταλήγω για να πω ότι θα δώσω ειδικά κίνητρα στην τεχνική εκπαίδευση, την οποία θεωρώ πολύ σημαντικό βραχίονα του επανασχεδιασμού της οικονομίας μας.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ:Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία Κασόγκι

Πολίτης News, 11:53 (τελευταία ενημέρωση 11:53)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξένοι για το ΓεΣΥ: Επενδύσεις σε κλινικές

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 11:50 (τελευταία ενημέρωση 11:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μισθολογική αναβάθμιση Γ.Γιαννάκη - Από έτσι αλλιώς, βρέθηκε τρόπος

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 11:20 (τελευταία ενημέρωση 11:20)

Επιστροφή
στην αρχή