Μάικ Σπανός: Να ανησυχούν οι πολιτικοί, όχι εγώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Μάικ Σπανός –ή Μιχάλης όπως λέει, δεν θεωρεί μειονέκτημά του το γεγονός ότι δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος ποιος είναι.

Ο Μάικ Σπανός –ή Μιχάλης όπως λέει ότι είναι κανονικά το όνομά του, αν και δεν έχει πρόβλημα πώς τον φωνάζουν– δεν θεωρεί μειονέκτημά του το γεγονός ότι δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος ποιος είναι. Δηλώνει με αυτοπεποίθηση ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, εφόσον είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία, θα τον γνωρίσει ο κόσμος και έτσι θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να τον αποδεχθεί. Χαρακτηρίζει φίλους τούς εν δυνάμει ανθυποψηφίους για την προεδρία και δηλώνει απρόθυμος να τους χαρακτηρίσει έστω πολιτικούς αντιπάλους, αφού δεν θεωρεί εαυτόν πολιτικό. Δεν κρύβει πάντως ότι θεωρεί τιμητική τη σύγκριση με τον Γιώργο Βασιλείου.

  • Θα λειτουργήσω με σεβασμό προς την αλήθεια, τον κόσμο και τους ανθυποψηφίους μου

  • Το ΑΚΕΛ με προσέγγισε αρχές Μαΐου για τις προεδρικές

  • Τιμητική η σύγκριση με Βασιλείου

Διαβάστε το α' μέρος της συνέντευξης Μάικ Σπανού στον ''ΠΟΛΙΤΗ''

Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ προκύπτει ότι ένα 40% των πολιτών δεν σας γνωρίζει. Γιατί να επιλέξει εσάς ο κόσμος για την προεδρία και όχι κάποιον από τους έμπειρους πολιτικούς που είναι εν δυνάμει ανθυποψήφιοί σας.

 

Περισσότερο οι πολιτικοί πρέπει να ανησυχούν γιατί τους ξέρει ο κόσμος, παρά εγώ γιατί το 40% του κόσμου δεν με ξέρει. Πιστεύω ότι οι απόψεις αυτών που με ξέρουν διαχρονικά καταγράφονται ως θετικές. Υπάρχει πάρα πολύς χρόνος ούτως ώστε να προσπαθήσω να κεφαλαιοποιήσω το γεγονός ότι όταν γνωρίσω ή κάποιος με γνωρίσει –δεν λέω κατ’ ανάγκην ότι θα με αποδεχθεί–, αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες αυτής της αποδοχής.


Τους εν δυνάμει αντιπάλους σας, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Γιώργο Λιλλήκα, πώς τους βλέπετε;


- Ως φίλους!


Έχετε προσωπική σχέση με κάποιον από αυτούς;

 

Με όλους. Δεν θα με ακούσετε ποτέ, και αν με ακούσετε να μου τραβήξετε το αφτί, να κακολογήσω ανθυποψηφίους. Μα, ούτε καν πολιτικούς αντιπάλους δεν μπορώ να τους αποκαλέσω γιατί δεν είμαι πολιτικός. Θα προσπαθήσω να λειτουργήσω με σεβασμό: με σεβασμό προς την αλήθεια, σεβασμό προς τον κόσμο και σεβασμό προς τους ανθυποψηφίους μου.


Πώς προέκυψε η απόφαση να διεκδικήσετε την προεδρία της Δημοκρατίας; Εσείς εκδηλώσατε ενδιαφέρον και το θέσατε ενώπιον του ΑΚΕΛ ή το ΑΚΕΛ ήρθε σε εσάς;

 

Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια προβληματιζόμουν για την κατάσταση της χώρας, όχι τόσο με την έννοια των οικονομικών δεικτών, αλλά γενικότερα για τη διαβίωση του κόσμου την καθημερινή. Όμως δεν πέρασε από το μυαλό μου να διεκδικήσω την προεδρία της Δημοκρατίας. Πέρασε αρκετές φορές από το μυαλό μου ότι η εμπλοκή μου στα κοινά θα έπρεπε να αυξηθεί. Όταν ήρθε η πρόταση από το ΑΚΕΛ, περίπου γύρω στις αρχές Μαΐου, ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αιφνιδιάστηκα, παρά το γεγονός ότι με τιμούσε ακόμα και η έναρξη μιας συζήτησης, διότι οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκαν (εντιμότητα, ικανότητα, καθαρότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία) ήταν όντως πολύ τιμητικοί. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι το υπέρτατο περιουσιακό στοιχείο είναι το όνομα ενός εκάστου.


Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που το ΑΚΕΛ ήταν σε διαδικασία αναζήτησης υποψηφίου λεγόταν ότι έψαχνε τον νέο Γιώργο Βασιλείου. Πώς βλέπετε αυτήν τη σύγκριση;

 

Η πραγματικότητα είναι ότι η διακυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου ήταν μια πετυχημένη διακυβέρνηση, κατά γενική ομολογία πλέον, και με τιμά βεβαίως αυτή η σύγκριση. Αλλά, με όλο τον σεβασμό, πολύ θα ήθελα –πρώτα ο Θεός– όταν θα δώσουμε αυτό που έχουμε να δώσουμε στην κοινωνία να είναι όντως αυθεντικό, καινούργιο, σύγχρονο και σχετικό με τις ανάγκες της εποχής και τις αγωνίες του κόσμου.


Κάποιοι σας βλέπουν με καχυποψία λόγω της ιδιότητάς σας ως επιχειρηματία

 

Ήμουν ο μάνατζερ, αν θέλεις επιχειρηματίας, διότι ήμουν και μέτοχος στην Coca-Cola, που εξίσωσα τους μισθούς ανδρών και γυναικών. Ίση εργασία με ίσους μισθούς. Κατάργησα τα μεροκάματα και τους έκανα όλους με μηνιαία ωφελήματα, που ήταν πολύ διαφορετικά από τα μεροκάματα. Έκανα το πρώτο talent management στην Κύπρο το 2003, όταν έφερα ταλέντα από κάτω και έβαλα 26 άτομα μέσα στο management system, έβαλα τα ταμεία προνοίας των εργατών μαζί με τα ταμεία προνοίας των υπολοίπων υπαλλήλων. Αυτά τα πράγματα έγιναν χωρίς πίεση από συντεχνίες, απλώς επειδή ένιωθα ότι έπρεπε να πράξω το δέον. Και στο τέλος της ημέρας το τεστ που θα ήθελα να με υποβάλει κάποιος είναι να πάει να ρωτήσει 2 χιλιάδες ανθρώπους που δούλεψαν μαζί μου κατά καιρούς τι είναι αυτός ο άνθρωπος.


 Πώς βλέπει η οικογένειά σας την εμπλοκή σας σε αυτήν τη διαδικασία;

 

Η σύζυγός μου είναι πάντοτε υποστηρικτική. Είναι ήρεμη δύναμη. Βεβαίως, προβληματίζεται λίγο από την πιθανή απώλεια της ιδιωτικής μας ζωής, περισσότερο βεβαίως από τη λάσπη, τις ρετσινιές. Όχι ότι πρέπει κάποιος να δεχθεί αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να συμφιλιωθεί. Εμείς ως οικογένεια θα προστατευθούμε δεόντως. Δεν πρόκειται βεβαίως να διεξάγουμε συζητήσεις για την ιδιωτική μας ζωή ή κάτι που θα θέτει σε κίνδυνο την οικογενειακή ζωή. Θα τραβήξουμε μια γραμμή πάνω σε αυτό. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας, είναι υποστηρικτικά. Ειδικά η κόρη μου θεωρεί ότι έχω καθήκον να προσπαθήσω να κάνω κάτι για τα παιδιά όλου του κόσμου. Η κόρη μου μετ’ επιτάσεως θέλει να προσπαθήσουμε ό,τι πιο καλό μπορούμε για τον τόπο. 


Υπήρξατε ποτέ στέλεχος κόμματος ή κομματικοποιημένος;

 

Ποτέ. Ήταν ένα από τα «όχι» της ζωής μου να μην ασχοληθώ με την πολιτική και να μην ασχοληθώ με διοικητικά του ποδοσφαίρου.


Αναθεωρήσατε τα «όχι» σας προφανώς σε ό,τι αφορά την πολιτική με την απόφαση να είστε υποψήφιος Πρόεδρος.

 

Όχι. Σκέφτηκα ότι άλλο είναι η πολιτική, άλλο είναι οι πολιτικοί και άλλον είναι η προεδρία της χώρας: Αν και εφόσον ασκήσεις αυτό το λειτούργημα κατά τον αντίθετο τρόπο από ό,τι τον ασκούν οι πολιτικοί.


Τελικά τι είναι το όνομά σας; Μάικ ή Μιχάλης;

 

Μιχάλης. Το όνομά μου είναι Μιχάλης. Βεβαίως εγώ ουδέποτε είχα πρόβλημα με το πώς με λέει ο κόσμος. Οι φίλοι μου οι παλιοί με λεν Μιχαλάκη. Η οικογένειά μου Μιχάλη. Το παζάρι με λέει Μάικ. Οι φίλοι μου οι πολύ στενοί στη Λεμεσό με λένε Μίσια. Εμένα ό,τι μου φωνάξουν απαντώ.

 

Η προσωπική πορεία και το οικοτροφείο

Ο κόσμος δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Μάικ Σπανός. Μιλήστε μας για τη ζωή σας.


Γεννήθηκα στη Λεμεσό το 1953. Πήγα στην ηλικία των έντεκα χρονών σε οικοτροφείο, στην Αγγλική Σχολή, διότι ένας θείος μου εκπαιδευτικός θεωρούσε ότι είχα τα δύο στοιχεία που συνηγορούσαν στο να πάω σε οικοτροφείο. Έλεγε στη μητέρα μου, η οποία είχε χωρίσει από τον πατέρα μου όταν ήμουν πέντε χρονών, ότι ο Μιχαλάκης είναι έξυπνος και άτακτος. Συνεπώς πρέπει να πάει σε οικοτροφείο. Ήμουν αθλητής της Εθνικής Κύπρου και της Εθνικής Εφήβων Ελλάδας. Ήμουν παγκυπριονίκης μαθητής και έφηβος. Κέρδισα πανελλήνιους μαθητικούς και εφηβικούς το 1972. Ο αθλητισμός χάλκευσε τον χαρακτήρα μου και μου έδωσε το ένστικτο της αυτοβοήθειας. Δηλαδή, ό,τι κάνω να το κάνω μόνος μου, με την αξία μου, χωρίς να προσπαθώ να βλάψω τον άλλον. Δεν μπορείς όταν τρέχεις 100 μέτρα να κουτσώσεις τον συναθλητή σου για να κερδίσεις. Μετά πήγα για σπουδές με υποτροφία. Σπούδασα στην Αμερική, πήρα Master στα οικονομικά. Επέστρεψα στην Κύπρο και από το 1981 μέχρι το 2008 ήμουν marketing manager, γενικός διευθυντής και managing director της Aδελφοί Λανίτη. Σήμερα είμαι πρόεδρος στην εταιρεία. Άλλοι σταθμοί στην καριέρα μου ήταν η ίδρυση της Green Dot, το πρώτο σύστημα ανακύκλωσης στην Κύπρο το 2004, αν και άρχισαν οι εργασίες το 2007, γιατί είμαστε χώρα στην οποία κινούνται τα πράγματα πολύ γρήγορα, εν ριπή οφθαλμού! Έχω δική μου εταιρεία η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε CEO’s για θέματα στρατηγικής. Ήμουν μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Σήμερα είμαι senior independent director στο δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου. Ο senior independent director είναι ο τέταρτος τη τάξει στην τράπεζα μετά τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους.


Με τη σύζυγό σας πώς έγινε η γνωριμία;

 

Ο πρώτος της εξάδελφος παντρευόταν την πρώτη μου εξαδέλφη (γέλια).


Κλασική κυπριακή ιστορία δηλαδή…

 

Ναι. Τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά όταν το 1981 πήγα στην Coca-Cola και ο πεθερός μου Νίκος Λανίτης μου είχε πολλή εμπιστοσύνη, τόση ώστε να με κάνει γαμπρό του το 1987. Έχουμε δύο παιδιά. Τον Μάρκο και την Άννα. Ο Μάρκος είναι 25 χρονών και η Άννα 22. Ο Μάρκος τέλειωσε το Master του στην Αμερική. Η κόρη μας τέλειωσε το Bachelor της, επίσης στην Αμερική, σε οικονομικά και φιλοσοφία. Ενδιαφέρον ο συνδυασμός! Η γυναίκα μου επίσης έχει Master στην Αμερική. Τέλειωσε το Cornell καλές τέχνες και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο καλές τέχνες και φιλοσοφία. Φαίνεται η κόρη μου προσπαθεί να συνδυάσει τον πατέρα της και τη μητέρα της. Η οικογενειακή μας ζωή είναι ήρεμη.

Με επηρέασε τα μέγιστα ο πεθερός μου


Ο πεθερός σας Νίκος Λανίτης, εκτός από επιχειρηματίας, ήταν και έντονα πολιτικοποιημένος.

 


Ο πεθερός μου με επηρέασε τα μέγιστα. Ήταν ένας άνθρωπος του οποίου η ευρυμάθεια ήταν παροιμιώδης. Ήταν βοηθός του Κέινς, του οικονομολόγου στο Κέιμπριτζ . Ήταν ο άνθρωπος που πίστευε βαθιά και έγραψε συγγράμματα για την συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ενδεχομένως να ξέρετε το «Our Destiny», είναι παροιμιώδες πλέον βιβλίο. Έγραψε οικονομικά βιβλία, όπως για τα αγροτικά χρέη της Κύπρου. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ξεκίνησε τον αναδασμό στην Κύπρο. Έχει βιβλία που πραγματεύονται τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Πίστευε σε αυτό που αποκαλούσε «the control function of man», το οποίο είναι ένα σύστημα αυτοκυριαρχίας και αυτοπειθαρχίας. Με δίδαξε την ηθική του επιχειρείν. Πίστευε ότι δεν μπορούσε να είσαι πραγματικά έξυπνος και απατεώνας την ίδια ώρα. Για να είσαι έξυπνος έπρεπε να ήσουν και έντιμος. Οι αρχές του σημάδεψαν τη ζωή μου. Ένα πράγμα το οποίο με εντυπωσίαζε και εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει είναι ότι άλλο είναι να πρεσβεύεις αρχές, άλλο είναι να έχεις αρχές και άλλο είναι να ζεις με τις αρχές που έχεις. Ο Νίκος Λανίτης, δεν ξέρω άλλον άνθρωπο δηλαδή που ζούσε 100% με τις αρχές του.


Είμαι Απόλλων, αλλά θα πάω και στην Ομόνοια

 

Κόμμα δεν είχατε. Ομάδα όμως έχετε. Είναι γνωστό ότι είστε οπαδός του Απόλλωνα.

 

Γεννήθηκα το 1953 και ο Απόλλωνας ιδρύθηκε το 1954 και από της ιδρύσεώς του ο Απόλλωνας στεγαζόταν κάτω από το σπίτι που έζησα και μεγάλωσα στην οδό Γλάδστωνος στη Λεμεσό. Λόγω της αθλητικής μου ιδιότητας, ήμουν αθλητής του Απόλλωνα για τέσσερα χρόνια που κράτησε η ζωή των σωματείων ως αθλητικών φορέων στίβου. Και τα τέσσερα χρόνια που συμμετείχαμε στους διασωματειακούς αγώνες ο Απόλλωνας κέρδισε και τα τέσσερα χρόνια την πρωτιά. Μπορώ να πω ότι σημάδεψαν τη ζωή μου τα χρόνια στο οικοτροφείο της Αγγλικής Σχολής που έμαθα να ζω μόνος μου, ο αθλητισμός που χάλκευσε τον χαρακτήρα μου και τα χρόνια στην Αδελφοί Λανίτη που σημάδεψαν και καθόρισαν τον τρόπο που ζω και εργάζομαι.


Θα πάτε για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας και σε αγώνες άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων φιλικά προσκείμενων στο ΑΚΕΛ;

 


- Μα, αφού πάω εν πάση περιπτώσει. Είμαι ποδοσφαιρόφιλος, είμαι λάτρης.


Άρα θα σας δούμε και σε αγώνες της Ομόνοιας.

 - (Γέλια). Μα, ασφαλώς.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις στην Ισπανία: Σκυλιά κυνηγού πέφτουν από γκρεμό (VID)

Πολίτης News, 15:13 (τελευταία ενημέρωση 15:13)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθυστερούν οι επιδοτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 14:56 (τελευταία ενημέρωση 14:56)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φέρνουν κατοικίδια από τα κατεχόμενα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, 14:47 (τελευταία ενημέρωση 14:47)

Επιστροφή
στην αρχή