Μάχη εντυπώσεων και χαρακωμάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Επενδύουν πολλά οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στη σημερινή εκδήλωση -Οι συνδικαλιστές θα επιδιώξουν συμμετοχή πολλαπλάσια από αυτήν του Ιουλίου

 

Οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ευελπιστούν ότι σήμερα θα γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό η οποία θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 4000 που συγκεντρώθηκαν στις 13 Ιουλίου έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με στελέχη των εκπαιδευτικών οργανώσεων αναμένεται να συμμετάσχουν πέριξ και ίσως περισσότεροι από 15.000 εκπαιδευτικοί, συγγενείς αλλά και μέλη άλλων οργανώσεων που θα παραστούν για συμπαράσταση. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης θα είναι: «ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ». Γι’ αυτό έχουν τυπωθεί αρκετές χιλιάδες μπλουζάκια τα οποία θα φορούν οι εκπαιδευτικοί. Τα κίνητρα πάντως της διαδήλωσης αμφισβήτησε στο πλαίσιο γραπτής του ανακοίνωσης ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι «η εκδήλωση δεν αποσκοπεί στον σεβασμό και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών». Πηγή στο Προεδρικό εξάλλου κάνει λόγο για σκοπιμότητες και επιχείρηση ποδηγέτησης της πορείας από κόμματα, φωτογραφίζοντας κυρίως το ΑΚΕΛ.

Από την άλλη, πηγή της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε στον «Π» ότι «οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι διά της μαζικότητας της εκδήλωσης θα ασκήσουν πολιτική πίεση ώστε να πειστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προχωρήσει σε δεύτερες σκέψεις με κύριο στόχο την απόσυρση όλων των μέτρων και την εκκίνηση ενός διαλόγου εντός της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς».

Κυβερνητική πηγή τονίζει πάντως ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για διάλογο στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, καλώντας εκ νέου τις οργανώσεις και τους καθηγητές να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Σεπτεμβρίου.

 

Το τρίπτυχο
Χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ενόψει και της σημερινής πορείας διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ιεράρχησαν τις θέσεις τους. Στη διάσκεψη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ εστίασε σε τρεις πυλώνες όσον αφορά τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας. Καταρχάς ο Φίλιος Φυλακτού τόνισε ότι από τα μηνύματα που λαμβάνουν οι οργανώσεις, η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας αναμένεται να είναι μαζικότατη και θα πραγματοποιηθεί σε πλήρως ειρηνικό κλίμα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ «το διακύβευμα της διαμαρτυρίας χωρίζεται στο τρίπτυχο δημοκρατικός διάλογος στην εκπαίδευση, όπου ο εκπαιδευτικός κόσμος θα διαμαρτυρηθεί για την καταστρατήγηση του θεσμικού διαλόγου, ενός διαλόγου που επί σειρά ετών διασφάλιζε την ειρήνη όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα». Το δεύτερο σημείο σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού «έχει να κάνει με την ποιότητα της εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο, μια ποιότητα», όπως σημείωσε «η οποία πλήττεται εάν το δημόσιο σχολείο αντιμετωπιστεί με οικονομίστικες πολιτικές και λογιστικές πράξεις». Τέλος το τρίτο και τελευταίο σημείο που αφορά την πορεία διαμαρτυρίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε ο κ. Φυλακτού «θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση» προς το έργο των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο Φυλακτού, εκτός των εκπαιδευτικών οργανώσεων, την υποστήριξή τους προς τους εκπαιδευτικούς εξέφρασαν επίσης κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και διάφορα οργανωμένα σύνολα όπως η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, ενώ αύριο αναμένονται ανακοινώσεις και από άλλα οργανωμένα σύνολα. Συμμετοχή στην εκδήλωση δήλωσαν επίσης και οι φίλαθλοι της Θύρας 9.

 

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ: «Θα πω όσα πρέπει να πω» - Κομβόι λεωφορείων

Σύμφωνα με το μέλος της γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ Θέμη Πολυβίου οι εκπαιδευτικοί πέραν αυτών που ζουν στη Λευκωσία θα δώσουν μαζικά το παρών και από την επαρχία. Μέχρι στιγμής πέραν όσων θα έρθουν στη Λευκωσία με τα δικά τους οχήματα, έχουν κλείσει 12 λεωφορεία από τη Λεμεσό, 6 από την Πάφο και άλλα 15 από τη Λάρνακα και τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου. Υπάρχει, όπως αναφέρει, ζήτηση και από άλλους εκπαιδευτικούς, οπότε μπορεί να προκύψει ανάγκη και άλλων λεωφορείων.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους σχολίασε τη συνάντηση ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε με νόημα «ό,τι θα πω θα είναι όσα πρέπει να πω, σκεπτόμενος ότι πρέπει να υπάρξει και επόμενη μέρα». Στο Προεδρικό σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ «τέθηκε μπροστά μας μία πρόταση, η οποία στηριζόταν σε τρία σημεία». Το πρώτο σημείο «αφορούσε τη μοριοδότηση της πρώτης περιόδου (τη λεγόμενη ώρα υπευθύνου που από δύο ώρες θα μειωνόταν σε μία), μια πρόταση όπως σημείωσε που «ήταν στηριγμένη πάνω στα μέτρα που εμείς ζητήσαμε να αποσυρθούν». Το δεύτερο σημείο που έθεσε στο τραπέζι η κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ ήταν το μέτρο της προσαύξησης. Όπως εξήγησε «το συγκεκριμένο μέτρο αφορούσε τους απλούς εκπαιδευτικούς που θα μειώνονταν ο διδακτικός χρόνος τους εξαιτίας των ετών υπηρεσίας τους». Τέλος το τρίτο μέτρο που πρότεινε η κυβέρνηση κατά τα λεγόμενα του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ «αφορούσε τον συνδυασμό χρόνου και επιχορήγησης για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών οργανώσεων». 

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε, αλλά...

Στην αντεπίθεση πέρασε το Προεδρικό με ανακοίνωσή του μετά και τη διάσκεψη Τύπου που παρέθεσαν χθες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς την όποια διάθεση όξυνσης του κλίματος, και σεβόμενος πλήρως τους εκπαιδευτικούς και την αποστολή τους, προήδρευσε δύο συναντήσεων με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών. Στη δεύτερη πολύωρη συνάντηση ο δημοκρατικός διάλογος οδήγησε σε συναινετικές προτάσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ παραδέχθηκε ότι η αρχική πρόταση «εμπλουτίστηκε από στοιχεία που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Προκειμένου να διασφαλίσουν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, αναφέρει η ανακοίνωση, «ζήτησαν να διατυπωθεί γραπτώς το σύνολο των προτάσεων και το αίτημά τους έγινε αποδεκτό»

Σε οκτώ συγκλίσεις προχώρησαν κυβέρνηση και εκπαιδευτικές οργανώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προεδρικού. Προϊόν της συναίνεσης που καταγράφηκε στη συνάντηση των δύο μερών ήταν, μεταξύ άλλων, οι απαλλαγές για συνδικαλιστικό χρόνο που αποτελούσε κύριο αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Το δεύτερο σημείο αφορούσε τις αποφάσεις οι οποίες θα περιορίζονταν στη σχολική χρονιά 2018 – 2019, νοουμένου, όπως σημειώνεται, «να αρχίσει άμεσα εντατικός διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όχι μόνο για τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, αλλά και για μια σωρεία θεμάτων που εμφαίνονται στη συναινετική πρόταση». Το τρίτο σημείο σύγκλισης αφορούσε την αποδοχή του αιτήματος των εκπαιδευτικών οργανώσεων για αναστολή της απόφασης που αφορά τους νεοεισερχόμενους, ενώ το τέταρτο σημείο είχε να κάνει με την αποδοχή του αιτήματος των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απαλλαγή των υπευθύνων τμημάτων από συγκεκριμένα καθήκοντα. Εξίσου σημαντικό αίτημα των οργανώσεων ήταν η επιστροφή μέρους των απαλλαγών στους βοηθούς διευθυντές, αλλά και η αποδοχή του αιτήματος των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που υποβλήθηκε γραπτώς στις 3 Αυγούστου, για κατ’ εξαίρεση σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης, που μετά από νέα δική τους εισήγηση διαφοροποιήθηκε μεταξύ εκπαιδευτικών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης. Τέλος, σημείο σύγκλισης των δύο μερών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, και από σεβασμό στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών σε δραστηριότητες πέραν του διδακτικού χρόνου, καταλήξαμε, σημειώνεται, «σε κίνητρα που αναφέρονται, είτε σε μοριοδότηση για ευκαιρίες ανέλιξης είτε σε προσαυξήσεις σε όσους λόγω ηλικίας ετύγχαναν απαλλαγών».

Με αφορμή την επίμαχη πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί, η Προεδρία απέρριψε τον ισχυρισμό ότι «η εκδήλωση αποσκοπεί στον σεβασμό και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών», ενώ σημειώνεται ότι «δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε τη συμπεριφορά συγκεκριμένων συνδικαλιστών απέναντι στον υπουργό Παιδείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε και πόσο συμβάλλει η πρόσκληση των συνδικαλιστών για στήριξη από την κοινωνία όταν σε αυτήν σπεύδουν να ανταποκριθούν οργανωμένοι οπαδοί συγκεκριμένων ποδοσφαιρικών ομάδων, ή ακόμα τυγχάνει εκμετάλλευσης από ένα πολιτικό κόμμα που υποθάλπει τη ρήξη στον χώρο της εκπαίδευσης». Πηγή στο Προεδρικό πάντως σημείωνε με νόημα και την παντελή απουσία του ΔΗΣΥ στη μάχη που δίνεται για εξορθολογισμό της παιδείας. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, το κόμμα δρα εποικοδομητικά στο παρασκήνιο, αφού δεν θέλει να φτάσει σε άμεση ρήξη με τη συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών «Αλλαγή», η οποία αποτελείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από μέλη του κόμματος, τα οποία όμως διαφωνούν κάθετα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Εξάλλου, χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Σοφοκλής Χατζηγιάννης συγκάλεσε εκτάκτως την Τετάρτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας για να εξετάσει τα θέματα που προκύπτουν από την κρίση στην παιδεία.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητείται συμβιβαστική λύση για το Κτήμα Μακένζυ στη Λάρνακα

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ, 13:12 (τελευταία ενημέρωση 13:12)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μέτρα για τους παιδεραστές - κατατίθεται τροποποιητικό νομοσχέδιο

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, 12:56 (τελευταία ενημέρωση 12:56)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από σύνολο 45 προϋπολογισμών ΝΠΔΔ κατατέθηκαν μόλις 18

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 12:21 (τελευταία ενημέρωση 12:21)

Επιστροφή
στην αρχή