Μα φταίει για όλα η κ. Ελένη Λοϊζίδου!

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Σε τελευταία ανάλυση, αν η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου είναι υποκατάστημα της ρωσικής Νομικής Υπηρεσίας, ολόκληρη η Κύπρος τι είναι;

Εκ πρώτης όψεως αυτό που προκύπτει μέσα από τα emails της κ. Λοϊζίδου, που δημοσιοποιήθηκαν σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της χώρας και διεθνώς, είναι ένας εξατομικευμένος υπερβάλλων ζήλος ενός δημοσίου υπαλλήλου. Αυτό τουλάχιστον θα ήθελαν κάποιοι να πιστέψουμε, χρησιμοποιώντας την κ. Λοϊζίδου ως αποδιοπομπαίο τράγο. Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Αν μείνουμε σε αυτή τη διαπίστωση θεωρώ ότι αδικούμε τη νοημοσύνη μας. Δι' ενός απλού συνδυασμού αυτό που προκύπτει είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι πολύ βαθύτερο, το οποίο ροκανίζει τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ότι η κ. Λοϊζίδου επιδεικνύει ύποπτη σπουδή για τις υποθέσεις των Ρώσων και επίσης πανηγυρίζει για τη νίκη του κ. Πούτιν στις εκλογές μέσα από την επίσημη αλληλογραφία τής Νομικής Υπηρεσίας είναι ένα σύμπτωμα. Που δίνει, λόγω της συνεχούς του επανάληψης και από άλλους, σαφή ένδειξη ότι ολόκληρη η Νομική Υπηρεσία εμφορείται από την ίδια νοοτροπία δουλικής εξυπηρέτησης ενός ξένου κράτους. Αλλά και πάλιν, αν μείνουμε στη Νομική Υπηρεσία και τα φορτώσουμε όλα στον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ο οποίος έτυχε υποδοχής αρχηγού κράτους στη Ρωσία όταν μετέβη (μέχρι και για ειδικό μεταφραστή για τη σύζυγό του ρώτησαν οι Ρώσοι) και ο οποίος σαφέστατα απώλεσε τον έλεγχο κάθε δεοντολογίας της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε άδικοι και κυρίως επιλεκτικοί στην κρίση μας.

Η ψύχωση

Σε τελευταία ανάλυση, αν η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου είναι υποκατάστημα της ρωσικής Νομικής Υπηρεσίας, ολόκληρη η Κύπρος τι είναι; Η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου είναι αυτή που επιβλέπει την τήρηση του Συντάγματός μας. Των νόμων δηλαδή που μας δίνουν υπόσταση εσωτερική και εξωτερική. Το Σύνταγμά μας είναι η ψυχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία όλοι κόπτονται ότι θέλουν να προστατέψουν ως κόρη οφθαλμού. Διαβάζοντας δεκάδες υπηρεσιακά μέιλ της κ. Λοϊζίδου, μέσα από αυτά, στ' αλήθεια, πόσος σεβασμός υπάρχει γι' αυτό το κράτος; Τι σεβασμό μπορεί να αποπνέει στην Κυπριακή Δημοκρατία η μισθοδοτούμενη… μόλις με 4.000 καθαρά ευρώ τον μήνα λειτουργός, όταν αναφέρει στους Ρώσους εισαγγελείς «ότι μοναδική μου έγνοια πέρα από τον γιο μου είναι οι υποθέσεις σας;». Τι αυτοσεβασμό διαθέτει η ίδια όταν σε μέιλ της παραδέχεται ότι «η Ρωσία είναι διεφθαρμένη χώρα και ότι στο νομικό σύστημα της χώρας υπάρχει διαφθορά», αλλά δείχνει να θέλει να υπηρετήσει αυτό το σύστημα με πάθος; Και πώς μπορεί ο γενικός εισαγγελέας και προϊστάμενός της Κώστας Κληρίδης, ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά, να δίνει μάχη να διορισθεί η κ. Λοϊζίδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Ερχόμενος μάλιστα σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο που την απέρριψε; Υποθάλποντας επιπλέον, κατ' ισχυρισμόν της κ. Λοϊζίδου, και δημοσιεύματα εναντίον του κ. Νικολάτου; Ποιος εδώ στ' αλήθεια κατ' αναλογία θα αναφωνήσει «Ντροπή και σε σας»!

Η ψύχωση

Επιμένω ωστόσο ότι είναι άδικο να θεωρήσουμε τη Νομική Υπηρεσία το κυρίαρχο και μοναδικό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα. Η Κύπρος ζει μια δική της και απόλυτα εξηγήσιμη ψύχωση με τη Ρωσία. Ας μου επιτραπεί να ξεκινήσω με ένα αντίστροφο παράδειγμα: Σκεφτείτε την κ. Λοϊζίδου να συνομιλεί με Αμερικανούς εισαγγελείς για την υπόθεση Μπράουντερ για παράδειγμα. Να του γράφει δε του Bob, του εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη, τα γνωστά «with love», ότι «αγωνίζομαι ώστε ο Αμερικανός εχθρός του Πούτιν να μην εκδοθεί στη Ρωσία», ότι «μοναδική μου έγνοια είναι η υπόθεσή σας» κ.λπ. Εν τοιαύτη περιπτώσει τι θα γινόταν στην Κύπρο; Σκέφτομαι, τι θα έλεγαν οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ, ο Νικόλας, ο Σιζόπουλος, ο Λιλλήκας, και εν γένει τα «ρωσικά κόμματα» της Κύπρου; Σε ποιο ψηλό τραπέζι με ντουντούκα θα ανέβαιναν και θα φώναζαν; Σκέφτομαι, πόσο πιο πολύ ανεβασμένοι θα ήταν οι τόνοι σε διάφορα έντυπα, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοράσεις; Δεν σας ξενίζει που κανένας υποψήφιος για την προεδρία αλλά και ειδικά τα κόμματα δεν έβγαλαν λέξη για την υπόθεση; «Αυτό αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητάς μας», είπε ακόμα και ο Δυτικός Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού ως γνωστόν η Αργάκα είναι το δυτικότερο χωριό της Κύπρου. Μήπως ένδειξη σοβαροφανούς δουλικότητας θα πήγαινε κάπως καλύτερα;

Η ψυχωτική δουλικότητα μιας πολύ μεγάλης μερίδας Κυπρίων απέναντι στη Ρωσία μπορεί να εξηγηθεί μέσα από τη χρήση πολλών πολιτικών, κοινωνικών και κυρίως οικονομικών φίλτρων. Αναφερόμαστε σε διαβαθμισμένα φίλτρα αμάθειας και συμφέροντος:

 

  • Κάποιοι αμαθείς θεωρούν ότι η Ρωσία λόγω ορθόδοξου θρησκευτικού δόγματος είναι φίλη και προστάτιδα του ελληνισμού. Σε αυτή τη δοξασία περί του ξανθού γένους έχουν βάλει το λιθάρι τους διάφοροι άγιοι, ασκητές και νεοφανείς προφήτες. Η Ρωσία βέβαια είναι μια μεγάλη χώρα και δεν κινείται από τα θρησκευτικά της πιστεύω, αλλά από τα γεωπολιτικά της συμφέροντα.

 

  • Κάποιοι ημιμαθείς εθνικιστές θεωρούν ότι η Ρωσία αποτελεί την ασπίδα της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας μετά την εισβολή του 1974. Ασχέτως αν η Ρωσία το 1974 έκανε τα στραβά μάτια, κτίζει στο Άκουγιου πυρηνικό σταθμό και πριν μερικές βδομάδες πώλησε στην Τουρκία πυραύλους S-400.

 

  • Κάποιοι αγκυλωμένοι αριστεροί θεωρούν ότι ο Πούτιν εκπροσωπεί την ΕΣΣΔ της δεκαετίας του 1970, αρνούμενοι να αντιληφθούν ότι το σύστημα στη χώρα αυτή όχι μόνο δεν λειτουργεί στη λογική της οικονομίας της αγοράς, αλλά είναι βάρβαρα καπιταλιστικό.

 

  • Κάποιοι εγγράμματοι φραγκοφονιάδες πολιτικοί, δικηγόροι και λογιστές θεωρούν ορθώς τη Ρωσία ως πηγή του πλουτισμού τους. Με αποτέλεσμα να συντηρούν τις πιο πάνω δοξασίες για τους αμαθείς, τους ημιμαθείς και τους αγκυλωμένους, διαβρώνοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου μέσω ζηλωτών δημοσίων υπαλλήλων. Με αποτέλεσμα να τσεπώνουν δισεκατομμύρια, ξεπλένοντας βρόμικο χρήμα, πουλώντας διαβατήρια και φουσκώνοντας την αγορά με πύργους αδειανούς.

Να είστε υποβοηθητικοί

Αυτό εν ολίγοις που συμβαίνει σήμερα στη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί καμιά εξαίρεση στον κανόνα. Αποτελεί τη συνήθη πρακτική ενός κράτους υποδουλωμένου κατά 36% στην Τουρκία λόγω του ότι οι πιο πάνω κατηγορίες πληθυσμού αποτελούσαν τη δεκαετία του 1970 την πλειοψηφία. Σήμερα το υπόλοιπο 64% αποτελεί το αμπελοχώραφο μιας ομάδας Κυπρίων ολιγαρχών, οι οποίοι αν είχαμε μια σοβαρή Νομική Υπηρεσία θα ήταν όλοι στη φυλακή. Δυστυχώς όλα τα υπουργεία και τα κυβερνητικά τμήματα δέχονται αφόρητες πιέσεις. Εξυπηρετήστε τους. Και όταν κάποιοι αντιδρούν, τότε ο Ρώσος πρέσβης Οσάτσι δίκην νομάρχη της Κύπρου απειλεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, με κάποιους δημοσιογράφους στο ΡΙΚ να τον καλούν πάραυτα να απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό. Δυστυχώς, παρά τα πτυχία μας η πλειοψηφία των Κυπρίων εξακολουθούμε να είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Έτσι η ομάδα των διεφθαρμένων Κυπρίων ολιγαρχών έχει επιβάλει την ντιρεκτίβα της: Να είστε εξυπηρετικοί στη Μόσχα. Και όχι μόνον. Να είστε εξυπηρετικοί σε όσους εξυπηρετούν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας. Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω εξυπηρετεί τα συμφέροντα μερικών εκατοντάδων, έχοντας βυθίσει χιλιάδες συμπατριώτες μας στην ανεργία, στη φτώχεια, στα ΕΕΕ, στους μισθούς των 800 ευρώ, ενώ 20.000 νέοι επιστήμονες έχουν αναγκασθεί να μεταναστεύσουν.

Τι μάθαμε;

Δεν μάθαμε τίποτα από το 2013 όταν καταστραφήκαμε. Επιστρέψαμε στο ίδιο μοντέλο άρπα-κόλλα. Μας έβαλαν τότε χέρι στις τράπεζες και περιόρισαν το ξέπλυμα. Τώρα -πάλιν καλά- μας αναζητούν στα Panama Papers, στα Paradise Papers και στη λίστα Λαγκάρντ. Στην Κύπρο βρήκαμε νέα βιομηχανική μόλα. Πωλούμε διαβατήρια, προσελκύουμε πρόσκαιρες καταθέσεις και κτίζουμε άναρχα αδειανά παλάτια στην άμμο της Λεμεσού καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει σε αυτή την πόλη από το 1974. Η ηγεσία μας πανηγυρίζει ότι μαζέψαμε 4-5 δισ. από αυτή τη δραστηριότητα. Τα έσοδα όμως δεν είναι επαναλαμβανόμενα. Απλώς μεταθέτουμε τα οικονομικά μας προβλήματα στα επόμενα χρόνια. Αν μας δοθεί ο χρόνος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -αν και δεν μέτρησε ποτέ τις δικές του ευθύνες- έχει δίκαιο όταν λέει ότι οι νέες αποκαλύψεις μέσα από τα μέιλ της κ. Λοϊζίδου θα επαναφέρουν τα προβλήματα στις σχέσεις μας με την ΕΕ και ότι μας εκθέτουν. Η οποία μετά τη σκληρή αλλά σωτήρια παρέμβασή της το 2013 δικαίως θα αναρωτηθεί: Έχουμε πιθανότητες να λειτουργήσουμε ως ευρωπαϊκό κράτος ή τελικά ξέρουμε μόνο να λειτουργούμε ως υποκατάστημα τρίτων χωρών; Το ερώτημα βέβαια δεν πρέπει να είναι των Βρυξελλών. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρόμοια προβλήματα με μας. Το ερώτημα αυτό πρέπει να ξεκινά από μας. Θέλουμε να ζούμε σε ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος προς όφελος όλων των Κυπρίων ή όχι; Το τραγικότερο όλων; Τον Γενάρη έχουμε εκλογές, αλλά κανείς υποψήφιος δεν δείχνει ικανός και έτοιμος να βγάλει αυτή τη χώρα από τον βόθρο.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μια κλωστή... Της Θεανώς Καλαβανά

ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ, 09:17 (τελευταία ενημέρωση 09:17)

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Ο συντηρητισμός των καθηγητών

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή