Λουλούδια για φάγωμα!Τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεά προϊόντα, όπως είναι τα εδώδιμα λουλούδια και τα μικρά αρωματικά (φύτρες), κυκλοφορούν στην αγορά. Οι φύτρες είναι νεαροί βλαστοί...

Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν μόνο σε διάσημα εστιατόρια με αστέρια Michelin. Μετά όμως τα τηλεπαιχνίδια μαγειρικής έχουν μπει και στις κουζίνες των σπιτιών μας, αφού ξεκίνησαν να κυκλοφορούν και στην κυπριακή αγορά. Πρόκειται για τα εδώδιμα λουλούδια και τα μικρά αρωματικά, γνωστά και ως φύτρες.


Διότι, καλά είναι τα σπιτικά και παραδοσιακά φαγητά, ωστόσο κάποιες και κάποιοι τολμούν και αλλάζουν πράγματα. Δηλαδή, τολμούν να χρησιμοποιούν νέα προϊόντα τα οποία είδαν τους νέους σεφ στα τηλεπαιχνίδια να τα περιλαμβάνουν στις συνταγές τους. Οι φύτρες είναι νεαροί βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και σπόρους και εμπλουτίζουν τη διατροφή μας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Μικρολαχανικά με υφή και γεύση που διαφέρει μεταξύ τους. Άλλα είναι πιπεράτα, σκληρά και άλλα τρυφερά. Κάποια είναι κατάλληλα για τη σαλάτα μας, κάποια άλλα για σούπα, για σάντουιτς, για ροφήματα, όλα όμως είναι ιδιαίτερα ωφέλημα.


Πρόκειται για φυτά όπως ο μικρός κολίανδρος, ο κόκκινος αμάρανθος, το κοκκινογούλι, τα κόκκινα σέσκουλα, η κόκκινη μουστάρδα, ο βασιλικός και άλλα. Εκτός από την εξαιρετική καλλωπιστική πινελιά που δίνουν σε κάθε σας πιάτο, προσφέρουν επίσης μια έκρηξη γεύσεων στο φαγητό σας. Η τιμή τους μπορεί να φθάνει τα 4 ευρώ τα 30 γραμμάρια, ωστόσο είναι αρκετά για να φτιάξετε πολλά αγαπημένα σας πιάτα.

Λουλούδια που τρώγονται


Στο μεταξύ, το ίδιο συμβαίνει και με τα εδώδιμα λουλούδια. Κόκκινα και κίτρινα λουλουδάκια που στολίζουν τα πιάτα μας αλλά και τρώγονται. Παλαιότερα η χρήση τους περιοριζόταν στα εστιατόρια διότι ήταν δύσκολο να τα βρουν οι καταναλωτές στην αγορά. Διότι τα εδώδιμα λουλούδια δεν πωλούνται ασφαλώς στις ανθαγορές. Στην αγορά ήδη έχουν κυκλοφορήσει τέτοια λουλούδια σε αρκετά προσιτή τιμή. Πωλούνται σε πακετάκια, τα οποία περιλαμβάνουν διάφορα ήδη βρώσιμων λουλουδιών.

Προσοχή... δεν τρώγονται όλα τα λουλούδια!

 

Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λουλούδια στο φαγητό, χρειάζεται να προσέξουμε τα παρακάτω:


  • Μην αγοράζετε λουλούδια από το ανθοπωλείο για να χρησιμοποιήσετε στο φαγητό. Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα ανθοκομικά προϊόντα δεν έχουν έγκριση για βρώσιμα άνθη.
  • Να προσέχετε για τις αλλεργίες στη γύρη. Σε όλα τα λουλούδια, εκτός τα πολύ μικρά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε για φαγητό αφαιρούμε τους ανθήρες με τη γύρη.
  • Μην χρησιμοποιείτε για φαγητό λουλούδια που δεν γνωρίζετε ακριβώς τι είδος είναι. Πολλά λουλούδια είναι τοξικά σε διάφορους βαθμούς.
  • Μερικά από τα εδώδιμα προϊόντα είναι: βιολέτα, γαρίφαλο, γεράνι, γιασεμί, ιβίσκος, λεβάντα, πανσές, χρυσάνθεμο και πολλά άλλα. Όμως, προσοχή. Εάν δεν γνωρίζουμε ένα λουλούδι, δεν το τρώμε.
  • Πολλά από τα λουλούδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες (A και C), μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχουν, επίσης, μεγάλη ποσότητα νέκταρ και έχουν ελάχιστες θερμίδες.
  • Αποφύγετε να καταναλώσετε μαραμένα άνθη και προτιμήστε να μαζέψετε φρέσκα λουλούδια νωρίς το πρωί, από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, και ποτέ μην τα μαζέψετε δίπλα από δρόμους ή από χωράφια κοντά σε εντατικές καλλιέργειες.
  • Τα λουλούδια δεν είναι όμορφα μόνο σαν διακοσμητικά ή δίνοντας χρώμα, άρωμα και ζωντάνια στους εξωτερικούς χώρους και στη φύση, μα όπως και τα περισσότερα φυτά, τρώγονται. Και να θυμάστε, τα πέταλα των λουλουδιών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά - απλά θα πρέπει να προσέξετε ποια λουλούδια είναι βρώσιμα.

Επιστροφή
στην αρχή