Λόμπινγκ για την κατοχύρωση του χαλουμιού ασκεί η Κύπρος στην ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Ποια η βασική διαφωνία με την Κομισιόν στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού και η οποία αφορά στην τροποποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμής.

Λόμπινγκ για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού θα ασκήσει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2017 να εγκριθεί το προϊόν ως ΠΟΠ (προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) με τον τρόπο που επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό συνάγεται από τα όσα ανέφερε στον «Π» ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, ερωτηθείς σχετικά ύστερα από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών τα οποία συνδέουν (λανθασμένα κατά την άποψή του) την κατοχύρωση του χαλουμιού με τη λύση του κυπριακού. «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο για να συμφωνήσουμε με την Επιτροπή για να κατοχυρωθεί το χαλούμι», είπε μάλιστα με την αισιοδοξία που τον χαρακτηρίζει ο Νίκος Κουγιάλης.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποφασίσει όπως οι διαφωνίες της επί του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ότι αφορά στις προϋποθέσεις που τίθενται για την έγκριση της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ, θα κατατεθούν αμέσως μετά τη λήψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Εσθονία τον Ιούλιο.

Είναι προφανές ότι η Κ.Δ. θεωρεί ότι με το λόμπινγκ που θα ασκηθεί θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες με την Κομισιόν ειδικά ως προς τις τροποποιήσεις που απαιτούνται στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

Σήμερα με βάση τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής η διέλευση στο νότο προϊόντων ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. το χαλούμι, απαγορεύεται. Με την τροποποίηση του κανονισμού θα μπορεί το χαλούμι ή hellim που παρασκευάζεται στα κατεχόμενα (το οποίο θα είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο από τον γαλλικό οργανισμό Bureau Veritas) να εξάγεται μέσω των ελεύθερων περιοχών.

Στο έγγραφο με τις υποσημειώσεις της Κομισιόν βασική ένσταση, όπως ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, είναι η αλλαγή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής όχι μόνο για το χαλούμι αλλά και για όλα τα προϊόντα που θα κατοχυρωθούν ως ΠΟΠ μελλοντικά.

«Εμείς διαφωνούμε. Θέλουμε το κάθε προϊόν που θα εγγράφεται να πηγαίνουμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά. Αυτή τη στιγμή θέλουμε ο Κανονισμός να τροποποιηθεί μόνο για το χαλούμι. Διότι με βάση την απαίτηση της Επιτροπής ο οργανισμός Bureau Veritas θα πρέπει να πιστοποιεί όλα τα προϊόντα κι εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε κάθε φορά να βγαίνουμε σε διαγωνισμό για αναζήτηση οργανισμών πιστοποίησης για κάθε προϊόν ξεχωριστά». Συνεπώς για τον Υπουργό τίθεται θέμα ανταγωνισμού.

Ο κ. Κουγιάλης εκτίμησε τέλος ότι η Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ έχει ολοκληρώσει με τον φάκελο, έχει απορρίψει τις ενστάσεις που υπήρχαν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόνο οι τροποποιήσεις του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής απομένουν μέχρι την κατοχύρωση του χαλουμιού.


Επιστροφή
στην αρχή