Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης - στην τελική ψηφοφορία της Ολομέλειας έλαβε την στήριξη των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Νέος Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Δημήτρης Συλλούρης τον οποίο πριμοδότησε στην τρίτη ψηφοφορία ο ΔΗΣΥ λαμβάνοντας συνολικά 21 ψήφους, συγκεκριμένα 18 από τον ΔΗΣΥ και 3 από την Αλληλεγγύη. 

 

Κατά την τρίτη ψηφοφορία οι 5 υποψήφιοι έλαβαν τις εξής ψήφους:

 Γιώργος Περδίκης: 2  ψήφους από το κίνημα οικολόγων

Δημήτρης Συλλούρης: 18 ψήφους από τον ΔΗΣΥ + 3 από την Αλληλεγγύη , σύνολο 21 ψήφοι.

 Μαρίνος Σιζόπουλος: 15 ψήφους από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ και 2 από το Κίνημα Οικολόγων

 Άντρος Κυπριανού: 16 ψήφους από το ΑΚΕΛ

 Αβέρωφ Νεοφύτου 18 ψήφους από τον ΔΗΣΥ

 

Δύο φορές ψήφισαν κατά την τρίτη ψηφοφορία το κίνημα οικολόγων και ο ΔΗΣΥ, ενώ αποχή τήρησε το ΕΛΑΜ και στις τρείς ψηφοφορίες. 

 

Προηγήθηκαν άλλες δύο ψηφοφορίες οι οποίες είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες έλαβαν: 

Γιώργος Περδίκης: 2 ψήφους

Δημήτρης Συλλούρης: 3 ψήφους

Μαρίνος Σιζόπουλος: 15

Άντρος Κυπριανού: 16

Αβέρωφ Νεοφύτου: 18 

 

Στην πρώτη του ομιλία από τη θέση του προέδρου της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης, διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με αμεροληψία και με σθένος για να βελτιωθεί η εικόνα της Βουλής. Νωρίτερα, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητας του είχε δηλώσει πως σε περίπτωση εκλογής του, δεν θα συμμετέχει ενεργά στα συλλογικά όργανα της Αλληλεγγύης ώστε να διασφαλιστεί η υποψηφιότητα του. 

 

 

Οι αρχηγοί των κομμάτων συνεχάρηκαν τον Δημήτηρ Συλλούρη μετά την εκλογή τους. Ο Αβέρωφ Νεοφύου ευχήθηκε να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Βουλής ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα εργαστί για να βοηθήσοει τον κ. Συλλούρη.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, συνεχάρη τον Δ. Συλλούρη και διεμήνυσε ότι θα σταθεί εποικοδομητικά και συναινετικά για το καλό της Βουλής. Συγχαρητήρια δέχθηκε ο νέος πρόεδρος της Βουλής και από τους Άντρο Κυπριανού, Μαρίνο Σιζόπουλο, Γιώργο Περδίκη ενώ ο καλή δουλειά ευχήθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ. 

 

 

Ποιός είναι ο Δημήτρης Συλλούρης

 

 Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, γεννήθηκε στην Ποταμιά, Λευκωσίας, στις 27 Ιουλίου 1953. Είναι έγγαμος με την Αντιγόνη Νικολαΐδου. Έχει τρεις κόρες και ένα γιο.

Είναι Πολιτικός Μηχανικός, μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (Ε.Τ.Ε.Κ.) και μέλος του Association of Project Managers του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2016 εξελέγη βουλευτής με το Κίνημα Αλληλεγγύη στην επαρχία Λευκωσίας.

Υπήρξε Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του Συνασπισμού Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.)-Κόμμα Φιλελευθέρων 1991-2001, του ΔΗ.ΣΥ. 2001-2004, ανεξάρτητος 2004-2005 και του Ευρωπαϊκού Κόμματος από το 2005.

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ. (Ιούνιος 2001 - Μάιος 2004), μέλος της Επιτροπής Επιλογής, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και δεύτερος Αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωση ς- Κύπρου κατά την περίοδο της Ενταξιακής Διαπραγμάτευσης.

Από τις 3/6/2006 ήταν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος με το οποίο εξελέγη Βουλευτής στις 21/5/2006.
Κατά τη θητεία της προηγούμενης Βουλής υπήρξε ως βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, μέλος της Επιτροπής Επιλογής, αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο Δημήτρης Συλλούρης ήταν γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.) και της Επιτροπής Διαφώτισης του ΔΗ.ΣΥ, πρώτος Πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Πρωτοπορία, Γενικός Γραμματέας του ΔΗ.ΣΥ, Επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας του ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας και παρατηρητής ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2003) με συμμετοχή στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 Επιστροφή
στην αρχή