Λιγότερη ώρα στο «λεωφορείο του πόνου» οι καρκινοπαθείς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι καρκινοπαθείς από Πάφο και Λεμεσό, δεν θα υποχρεώνονται πλέον να ταξιδεύουν μέχρι τη Λευκωσία και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, οι καρκινοπαθείς από τις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού θα μπορούν και επίσημα να μεταβαίνουν στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο για ολοκληρωμένες υπηρεσίες ακτινοθεραπείας: εξωτερική ακτινοθεραπεία, στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, ενδοϊστική βραχυθεραπεία και κλασική βραχυθεραπεία. Παράλληλα θα γίνονται και οι άμεσα σχετιζόμενοι και απαραίτητοι για τη διεκπεραίωση της ακτινοθεραπείας απεικονιστικοί και κλινικοεργαστηριακοί έλεγχοι: αξονική τομογραφία για τον καθορισμό του ακτινοθεραπευτικού πλάνου και για απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία, μαγνητική τομογραφία για τη σύντηξη εικόνων και χρήση κατά την κατάρτιση του ακτινοθεραπευτικού πλάνου, πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος και δωρεάν χημειοθεραπεία στο πλαίσιο της ακτινοθεραπείας. Όσον αφορά τις υπηρεσίες απεικονιστικών ελέγχων με τη μέθοδο PET (Positron Emission Tomography) Scan οι οποίες μέχρι σήμερα δεν παρέχονταν στη χώρα μας και οι ασθενείς αποστέλλονταν στο εξωτερικό με επακόλουθο την ταλαιπωρία τους, όχι μόνο θα παρέχονται για όλους τους ασθενείς παγκυπρίως αλλά θα υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής στο είδος του ραδιοφαρμάκoυ.

Ορόσημο


Χθες υπεγράφη η σχετική συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Γερμανικού Ογκολογικού, με τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας να σημειώνει κατά την τελετή υπογραφής ότι «σήμερα υλοποιείται η σημαντικότερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από αυτήν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης». Ο γενικός στόχος της σύμβασης είναι η κάλυψη αναγκών των ασθενών των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου ή όταν δεν υπάρχει δυνατότητα προσφοράς ακτινοθεραπείας από το Ογκολογικό Κέντρο στη Λευκωσία μέσω αγοράς υπηρεσιών. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του αντικειμένου της σύμβασης ή μέχρι εξάντλησης του ποσού της σύμβασης με δικαίωμα της αναθέτουσας αρχής για ανανέωσης της σύμβασης με τους ίδιους όρους για ακόμα 12 μήνες + 12 μήνες.

Από το 1980 συγκεντρώνονταν χορηγίες...

 

«Καρκίνος. Και μετά; Πίστη και αισιοδοξία. Που εξαντλούνται όμως σε ατελείωτες διαδρομές σε ένα λεωφορείο για μια θεραπεία. Ώρα 6 το πρωί στη λεωφόρο Ελλάδος στην Πάφο. Ακόμη νύκτα και κάνει κρύο. Το λεωφορειάκι αρχίζει να γεμίζει». Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 ήμουν η 19η επιβάτιδα σε εκείνο το λεωφορείο. Για να βιώσω μια απίστευτη ταλαιπωρία και συνάμα να ντραπώ που είμαι φορολογούμενη σε ένα πραγματικά ανάλγητο κράτος. Με τη διαφορά ότι εγώ βίωσα την ταλαιπωρία μια μόνο μέρα για να γραφτούν πέντε γραμμές στην εφημερίδα. Δεν ήμουν όπως οι άλλοι 18 επιβάτες σε εκείνο το λεωφορείο, είτε καρκινοπαθής εγχειρισμένος, είτε νέος ασθενής που μόλις έμαθε τη διάγνωση και το βλέμμα του είναι απλανές, οι σκέψεις του μπερδεμένες. Το ρεπορτάζ του «Π» πριν από δύο χρόνια περιέγραφε επακριβώς την ταλαιπωρία των καρκινοπαθών που κάθε μέρα από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή για ενάμιση, δύο ακόμη και περισσότερους μήνες δίνουν ραντεβού στην ίδια λεωφόρο, την ίδια ώρα, για να ολοκληρώσουν έναν κύκλο 30-40 ακτινοθεραπειών, κάποιοι και χημειοθεραπείας στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Το μοναδικό μέχρι πρότινος κέντρο με διαθέσιμους γραμμικούς επιταχυντές. Το Γερμανικό Ογκολογικό ήρθε να καλύψει μια ανάγκη, πάγιο αίτημα των ασθενών εδώ και δεκαετίες. Μεγάλα λόγια και εξαγγελίες -μόνο κορδέλες επί χάρτου δεν έκοψαν- λέχθηκαν και ανακοινώθηκαν πολλές φορές από τους υπουργούς Υγείας τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Η δημιουργία κρατικού ακτινοθεραπευτικού στη Λεμεσό είχε εξαγγελθεί το 2003 επί υπουργίας Φρίξου Σαββίδη, αν και ήδη από τη δεκαετία του ’80 οι σύνδεσμοι καρκινοπαθών συγκέντρωναν χορηγίες γι’ αυτό... Τελευταία αναφορά για κρατικούς σχεδιασμούς ακτινοθεραπευτικού στη Λεμεσό, παράλληλα με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες «που πρέπει να προσμετρούμε», έγινε από τον τέως υπ. Υγείας στη Βουλή στις 20/9/2016: «Σύντομα μετά από οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη θα παρουσιαστούν σχεδιασμοί οι οποίοι θα δημιουργήσουν εντός του πλαισίου του ΓΝ Λεμεσού Ογκολογικό - Ακτινοθεραπευτικό και αναβαθμισμένο κέντρο εναντίον του καρκίνου στα επόμενα δυόμισι-τρία χρόνια».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρίως χωράφια βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες

ΑΔΑΜΟΣ ΑΔΑΜΟΥ, 17:07 (τελευταία ενημέρωση 17:07)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πληθαίνουν οι αιτήσεις Μαρωνιτών για επανεγκατάσταση

Πολίτης News, 16:57 (τελευταία ενημέρωση 16:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα: «Όχι» στην αλλαγή στη μισθοδοσία είπε η Ιερά Σύνοδος

Πολίτης News, 16:52 (τελευταία ενημέρωση 16:52)

Επιστροφή
στην αρχή