Λίγα περί εμπιστοσύνης . . .

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
H εμπιστοσύνη αποτελεί το θεμέλιο για κάθε ποιοτική και αποτελεσματική σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Αποτελεί την προϋπόθεση για να ασκήσουμε θετική επιρ

H εμπιστοσύνη αποτελεί το θεμέλιο για κάθε ποιοτική και αποτελεσματική σχέση μεταξύ των ανθρώπων. Αποτελεί την προϋπόθεση για να ασκήσουμε θετική επιρροή στους άλλους και έτσι να κερδίσουμε τις θετικές επιλογές, πράξεις και συμπεριφορές τους προς αμοιβαίο όφελος. Αποτελεί προϋπόθεση για να κερδίζουμε την εκτίμηση των άλλων, να πείθουμε, να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά. Πρόκειται για μια ψυχολογική κατάσταση όπου ένα ένα άτομο μπορεί να στηριχθεί στη γνώμη, στην κρίση ή στις πράξεις του άλλου, επειδή πιστεύει και προσδοκά πως αυτές είναι σωστές, καλοπροαίρετες, ειλικρινείς, καθώς και έντιμες.

Εμπιστοσύνη πρακτικά σημαίνει μια αίσθηση σιγουριάς σε ό,τι αφορά τις σωστές αποφάσεις, συμπεριφορές του άλλου στο πλαίσιο οποιασδήποτε σχέσης ανταλλαγής, όπως ψηφοφόρου-πολιτικού, προϊσταμένου-υφισταμένου, γιατρού-ασθενή κ.λπ. Αντιθέτως, η έλλειψη εμπιστοσύνης ή η καχυποψία σημαίνει αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ανησυχία ως προς τις συμπεριφορές και τις συνεισφορές που αναμένουμε από τον άλλο, κάτι που μας προκαλεί φόβο και μας αναγκάζει να αμυνόμαστε με αντίστοιχες συμπεριφορές, όπως επιφυλακτικότητα, αντιπάθεια, περιφρόνηση, ανταγωνισμό και απόρριψη. Ενώ, όταν έχουμε εμπιστοσύνη στον άλλο έχουμε θετική εικόνα, τον εκτιμούμε, τον ακούμε με προσοχή και κατανόηση, τον σεβόμαστε, τον συμπαθούμε, συνεργαζόμαστε μαζί του.

Συνεπώς οποιαδήποτε σχέση, για να είναι ποιοτική και αποτελεσματική, προϋποθέτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη, όμως, δεν χαρίζεται από κανέναν σε κανέναν, αλλά κερδίζεται από εμάς τους ίδιους και κτίζεται με τον καιρό, μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με τον άλλο και τις βιωματικές μας εμπειρίες στο πλαίσιο της σχέσης μας. Αλλά ποιες είναι εκείνες οι συμπεριφορές μας μέσω των οποίων κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των άλλων; Με άλλα λόγια ποια είναι τα «υλικά» με τα οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ δύο ανθρώπων; Με αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα η πολιτική ηγεσία του τόπου ουδέποτε ασχολήθηκε.

Πληρώσαμε εκατομμύρια λίρες σε νομικούς και άλλους εμπειρογνώμονες για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού αλλά δεν δαπανήσαμε ούτε ένα σεντ για την πιο σημαντική παράμετρο του προβλήματος. Ενώ για το θέμα έχει γίνει ανά το παγκόσμιο μεγάλος αριθμός έγκυρων επιστημονικών ερευνών, κανένας πολιτικός ηγέτης δεν έχει καταφύγει στα ευρήματά τους για να αντλήσει καθοδήγηση. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, ο πρώτος πυλώνας της εμπιστοσύνης είναι η ακεραιότητα, όχι με την έννοια του αν τη διαθέτουμε, αλλά του αν οι συμπεριφορές και οι πράξεις μας χαρακτηρίζονται από αυτή. Χρησιμοποιώ τη λέξη «ακεραιότητα» ως μια έννοια που εμπεριέχει αρκετές σημαντικές υποέννοιες.

Ακεραιότητα σημαίνει εντιμότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια, με την έννοια πως εννοώ ό,τι λέω και λέω ό,τι εννοώ. Ειλικρίνεια σημαίνει ότι λέω την αλήθεια στα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα. Η εμπιστοσύνη λοιπόν δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς την ειλικρίνεια. Ακέραια συμπεριφορά σημαίνει ότι «κάνω πράξη αυτό που κηρύττω» και δεν δημιουργώ στον άλλο την αίσθηση του «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις». Αυτό εννοεί και ο Ηρόδοτος όταν λέει πως οι άνθρωποι μας πιστεύουν με βάση αυτά που βλέπουν να κάνουμε και όχι με αυτά που ακούνε να τους λέμε. Ακέραια συμπεριφορά σημαίνει επίσης αξιοπιστία και τήρηση των υποσχέσεων που δίνω στον άλλο. Κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν σκέφθηκε το αυτονόητο, ότι δηλαδή μια ασυνέπειά μας στο παρελθόν προκαλεί στον άλλο αβεβαιότητα σε σχέση με τον αν αυτό που του υποσχόμαστε στο παρόν θα το κάνουμε όντως πράξη στο μέλλον. Ακεραιότητα σημαίνει επίσης ευθύτητα. Αν είναι, παραδείγματος χάρη, να σου κάνω κριτική, πρέπει να σου την κάνω ευθέως και όχι πλαγίως ούτε πίσω από την πλάτη σου. Τόσο ο σημερινός Πρόεδρος όσο και ο προκάτοχός του έλεγαν πίσω από την πλάτη των κ. Ταλάτ και Ακιντζί ένα σωρό κουβέντες που όπως ήταν φυσικό δηλητηριάζουν τις σχέσεις αφού οι κουβέντες αυτές έφταναν στα αφτιά τους. Ο δεύτερος πυλώνας της εμπιστοσύνης είναι η αξιοπιστία. Και ο τρίτος η καλή ή αγαθή πρόθεση ή προαίρεση, με την έννοια ότι θέλω και συμπεριφέρομαι για δικό μου καλό αλλά και για το καλό του άλλου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει να συμπεριφέρομαι στον άλλο με καλοσύνη και δικαιοσύνη.

Επιπλέον, η καλή προαίρεση εκφράζεται με την υποστήριξη, τη βοήθεια, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων του άλλου. Σε κανένα γύρο συνομιλιών, από τις δεκάδες που έγιναν, η δική μας πλευρά δεν προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου με γνώμονα τους πιο πάνω πυλώνες εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό και όλες οι προσπάθειες υπήρξαν ανεπιτυχείς και μετά βεβαιότητος θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια κατάληξη.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Η ανυπακοή της Ιταλίας στην Κομισιόν

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΕΤΑΙΟΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή