Λευκωσία και Άγκυρα στο ΕΔΑΔ για τη δολοφονία των Γκιουζέλγιουρτλου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Πρόκειται για τα τρία μέλη οικογένειας Τουρκοκυπρίων που είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας

Την υποτιθέμενη έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας στην εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας της οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου επανεξετάζει αύριο, Τετάρτη, η μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
 
Πρόκειται για τα τρία μέλη οικογένειας Τουρκοκυπρίων (πατέρας, μητέρα και κόρη) που είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2005 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, ενώ οι δολοφόνοι είχαν διαφύγει στα κατεχόμενα.
 
Τον Απρίλιο του 2017, το ΕΔΑΔ καταλόγισε ευθύνες σε Λευκωσία και Άγκυρα, λέγοντας ότι οι δύο Κυβερνήσεις ήταν υποχρεωμένες να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διερεύνηση της υπόθεσης, εντούτοις δεν ήταν προετοιμασμένες να κάνουν τις όποιες υποχωρήσεις από τις θέσεις τους και να εξεύρουν κοινό έδαφος.
 
Οι δικαστές, με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά, αποφάνθηκαν ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Σύμβασης για το δικαίωμα στη ζωή και την αποτελεσματική διερεύνηση από την Κύπρο. Ομόφωνα οι δικαστές αποφάσισαν, επίσης, ότι υπήρξε παραβίαση των ίδιων προνοιών της Σύμβασης από την Τουρκία.
 
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017, Λευκωσία και Άγκυρα ζήτησαν από το ΕΔΑΔ την παραπομπή της υπόθεσης στη μείζονα σύνθεση. Η ακρόαση στο Στρασβούργο είναι προγραμματισμένη για αύριο, στις 9.15πμ (τοπική ώρα).
 
Μετά την δημόσια ακρόαση, το δικαστήριο θα ξεκινήσει τις διεργασίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατ’ ιδίαν. Η απόφαση ωστόσο, αναμένεται να βγει σε κατοπινό στάδιο, σύμφωνα με το Δικαστήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Αντώνης Γκιλδάκης


Επιστροφή
στην αρχή