Λευκωσία: Οι… βασικές επιλογές εκπαίδευσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Βλέποντας τη Λευκωσία στον χάρτη, θα δει κανείς πως στο κέντρο υπάρχει ένας νοητός κύκλος και γι’ αυτό είναι μια ευκαιρία για τον φοιτητή

Από την Αγλαντζιά μέχρι τη Μακεδονίτισσα και από την Παλλουριώτισσα μέχρι την Έγκωμη, η Λευκωσία με περισσότερους από 250.000 κατοίκους έχει τα περισσότερα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Επιλογές φοίτησης

Κορυφαίο εξ αυτών είναι, φυσικά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου (22894000). Η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στην Αγλαντζιά στα ανατολικά προάστια της Λευκωσίας. Αποτελεί μια πολύ μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη από 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καθώς επίσης και ένα πραγματικό στολίδι για τη Λευκωσία και την Κύπρο. Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του σχεδίου της πανεπιστημιούπολης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και πλέον βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Δεύτερη επιλογή όσον αφορά τη δημόσια εκπαίδευση είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (22411600). Η έδρα του βρίσκεται στα Λατσιά και από το 2002 που ιδρύθηκε καλύπτει το κενό στην εκπαίδευση με τη μέθοδο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Από το 2007, που έχουν μετατραπεί τα τρία μεγαλύτερα κολέγια σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, οι φοιτητές έχουν τρεις επιλογές στην ιδιωτική εκπαίδευση:

Πανεπιστήμιο Frederick (22394394): Λειτουργεί σε κτηριακές εγκαταστάσεις στη Λευκωσία και στη Λεμεσό και έχει συνολικά 6 σχολές. Η έδρα του βρίσκεται στη Λευκωσία και είναι στην Παλλουριώτισσα.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (22713000): Βρίσκεται στην Έγκωμη και διαθέτει 6 σχολές.

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (22841500): Η μετεξέλιξη του Intercollege βρίσκεται στη Μακεδονίτισσα, ενώ διαθέτει 6 σχολές.

Στη Λευκωσία υπάρχουν επίσης αναγνωρισμένες δημόσιες αλλά και ιδιωτικές σχολές ανώτερης εκπαίδευσης. Οι δημόσιες σχολές είναι: το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου ΑΞΙΚ, το Μεσογειακό Ινστιτούτο, η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου και η Σχολή Ξεναγών. Στην Κύπρο λειτουργούν 41 εγγεγραμμένες ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις οποίες οι 21 είναι στη Λευκωσία: Αιγαία Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Δραματική Σχολή Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, A. C. American College, Μουσική Ακαδημία ARTE, Casa College, C.D.A. College, City Unity College Nicosia, College of Tourism & Hotel Management, Cyprus College, Cyprus International Institute of Management, Cyprus School of Molecular Medicine, Frederick Institute of Technology, Global College, Intercollege, KES College, Ledra College, Susini College, The Cyprus Institute, The Cyprus Institute of Marketing, The Philips College.

Εντός κι εκτός των τειχών

Βλέποντας τη Λευκωσία στον χάρτη, θα δει κανείς πως στο κέντρο υπάρχει ένας νοητός κύκλος, σχεδόν συμμετρικός και γι’ αυτό είναι μια ευκαιρία για τον φοιτητή να εξερευνήσει την πόλη! Καταρχάς υπάρχουν πολλές επιλογές εντός των τειχών. Η παλιά πόλη, το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, είναι μια χρονομηχανή. Περπατώντας στη Λήδρας, στον κεντρικό πεζόδρομό της, η αίσθηση είναι πως κάλλιστα θα μπορούσες να βρίσκεσαι στη Βαρκελώνη ή στη Ρώμη. Εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες και μπαρ, το ένα δίπλα στο άλλο και ενδιάμεσα κάποιο κατάστημα ρούχων, παπουτσιών, καλλυντικών, και πάει λέγοντας. Εκτός του ότι η Λήδρας προσφέρει εκατοντάδες επιλογές για φαγητό, ποτό, καφέ ή για ψώνια, το εντυπωσιακό με τον δρόμο αυτό είναι σίγουρα το πλήθος του κόσμου που θα συναντήσει κανείς εδώ τα απογεύματα, πάνω στη δύση του ήλιου και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φοιτητές δημιουργούν τα στέκια τους μέσα στην παλιά πόλη, με το πιο «παραδοσιακό» να είναι αυτό της πλατείας Φανερωμένης. Μικρά καφέ, τα οποία σερβίρουν δροσιστικές μπίρες και παραδοσιακή ζιβανία για τους πιο γενναίους, είναι διάσπαρτα στην πλατεία, με τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο. Εκτός από το ιστορικό κέντρο, στη Λευκωσία υπάρχουν δεκάδες ακόμα περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είτε αυτό είναι ιστορικό είτε καταναλωτικό είτε πολιτιστικό. Περιοχές όπως η Έγκωμη ή ο Στρόβολος είναι κυριολεκτικά μια ανάσα από το κέντρο και έχουν πολλά και διάφορα να προσφέρουν. Πολυκαταστήματα για ψώνια, εστιατόρια, μπιραρίες και μπαρ, θέατρα, σινεμά και πολιτιστικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα ποδοσφαίρου ή γυμναστήρια.

Διαμονή και ενοίκια

Οι περιοχές περιμετρικά του κέντρου της πόλης αποτελούν τις πιο συνήθεις επιλογές διαμονής για τους φοιτητές. Τα ενοίκια είναι χαμηλότερα και οι επιλογές περισσότερες. Φυσικά, υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές των διαμερισμάτων ή των κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση. Ανάλογα με το μέγεθος, την παλαιότητα, την περιοχή όπου βρίσκονται, την παροχή ή μη επίπλωσης, οι τιμές αλλάζουν. Ωστόσο, ένας φοιτητής κατά μέσο όρο πληρώνει 300 ευρώ τον μήνα για ενοίκιο σε κάποιο φοιτητικό διαμέρισμα, το οποίο διαθέτει τους βασικούς χώρους (ένα υπνοδωμάτιο, μια κουζίνα, ένα καθιστικό, ένα μπάνιο), σε κάποιον από τους παρακείμενους στο κέντρο δήμους.

Συγκοινωνίες Λευκωσίας

Οι αποστάσεις στην πόλη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και καλύπτονται εύκολα. Ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) Λτδ δραστηριοποιείται στην πόλη και στην επαρχία Λευκωσίας με 26 αστικές διαδρομές, 4 νυχτερινές και 55 περιφερειακές καλύπτοντας 104 κοινότητες και χωριά της επαρχίας. Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια της Λευκωσίας εξυπηρετούνται από τις εξής διαδρομές:

Πανεπιστήμιο Κύπρου / Πανεπιστημιούπολη: Διαδρομή 210, 150, 214, 259

Πανεπιστήμιο Κύπρου / Καλλιπόλεως: Διαδρομή 150

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Διαδρομή 100, 250

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Διαδρομή 214, 215, 259

Frederic University: Διαδρομή 148 (Κυριάκου Μάτση), 215 (Αγίου Ανδρέα)

KES College Καλλιπόλεως & Αγλαντζιάς: Διαδρομή 150

Global College: 157 (Λεωφόρος Στροβόλου)

Americanos College / CDA College: Διαδρομή 100, 106, 110, 112, 114, 115, 116, 119, 121, 123, 126, 127, 140, 148, 150, 157, 158, 160, 250.

ΚΕΜΑ: Διαδρομή 150, 214 (Κυρηνείας - Ακαδημίας)

Στη σελίδα του ΟΣΕΛ, στο http://www.osel.com.cy, μπορεί κανείς να βρει χρήσιμες πληροφορίες για τα δρομολόγια, τις ώρες αναχωρήσεως των λεωφορείων, τις ακριβείς στάσεις, τις τιμές των εισιτηρίων, καθώς και των μηνιαίων καρτών. Ο ΟΣΕΛ επίσης διαθέτει και εφαρμογή (OSEL) για τους κατόχους έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή