Λαλίστατος και με έγγραφα - Στο στόχαστρο του Γεν. Ελεγκτή ο Χάρης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο κ. Μιχαηλίδης εστίασε στο σχέδιο για δωρεάν παραχώρηση μετοχών, κατηγορώντας μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

 

Με έναν ογκώδη φάκελο ανά χείρας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εμπλούτισε χθες με έγγραφα τα όσα είχε καταθέσει την περασμένη Πέμπτη στην ερευνητική επιτροπή για τις συνθήκες κατάρρευσης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Στο τέλος της κατάθεσης, η οποία ξεπέρασε τις 4 ώρες, υπέβαλε ως τεκμηρία 55 έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν εσωτερικά σημειώματα και -το κυριότερο- εμπιστευτική αλληλογραφία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και μια επιστολή «φωτιά» κατά της διοίκησης της επιτροπείας της ΣΚΤ από τη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Από το μεγάλο όγκο εγγράφων -που δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά έγινε ανάγνωση σημείων τους από τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας- προκύπτει απόσταση μεταξύ της εικόνας προόδου και ηρεμίας που εξέπεμπαν η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και η κυβέρνηση και όσων συνέβαιναν στο παρασκήνιο, με αφόρητες πιέσεις και προειδοποιήσεις της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας για την κατάσταση του ΣΚΤ. Ήδη από το φθινόπωρο του 2017 η ΣΚΤ είχε ανάγκη για νέα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ, για να εκτοξευτούν αυτές οι ανάγκες στα 800 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2018, μετά τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου από την Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

 

«Ανικανότητα»
Την απόσταση αυτή ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης την ερμηνεύει ως «επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό, ανικανότητα και γινάτι», με την κυβέρνηση να ασχολείται με το θέμα της δωρεάν διανομής μετοχών σε πελάτες της ΣΚΤ, προκειμένου να εκπληρωθεί το κριτήριο της διασποράς μετοχών για την ένταξη στην κύρια αγορά του ΧΑΚ, όταν ήταν η τράπεζα είχε ανάγκη σε κεφάλαια. Πάντως, η διαδικασία ένταξης στο ΧΑΚ είχε ως στόχο την άντληση κεφαλαίων. Στο μέτωπο των δωρεάν μετοχών, ο κ. Μιχαηλίδης παρέθεσε επιστολή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις κρατικές ενισχύσεις, Γκερτ-Γιαν Κούπμαν, με ημερομηνία 6/9/2017, σύμφωνα με την οποία η παραχώρηση των μετοχών δεν συγκρούεται με τις αποφάσεις της Επιτροπής, με τη διευκρίνιση ότι αυτή η θέση δεν εκφράζει την Επιτροπή, αλλά τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανάλωσε αρκετό χρόνο στο θέμα της δωρεάν διανομής μετοχών, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ψέματα γι’ αύτη την υπόθεση και δεν ενημέρωνε το Υπουργικό Συμβούλιο για το γεγονός ότι οι επόπτες (σ.σ. ΕΚΤ και την Κεντρική) έλεγαν πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα. Κορόιδευαν και τους επόπτες λέγοντας ότι η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί και την ίδια ώρα ετοίμαζαν νομοσχέδια για να υλοποιήσουν την παραχώρηση δωρεάν μετοχών. Πιστεύω ότι με την ενασχόλησή τους με αυτό το ζήτημα έχαναν χρόνο από τον πραγματικό στόχο που έπρεπε να είναι η εξεύρεση επενδυτών».

 

Η επιδείνωση
Από τη διήγηση του κ. Μιχαηλίδη, προκύπτει μια σαφής επιδείνωση της κατάστασης της ΣΚΤ ή στροφή επί τα χείρω της στάσης της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας έναντι του Συνεργατισμού λόγω μη προόδου στη μείωση των ΜΕΔ (ανάλογα με το πώς προσεγγίζει κανείς τα γεγονότα). Λίγες ημέρες μετά την επιστολή του κ. Κούπμαν, η οποία κρατά ζωντανή την προοπτική εισαγωγής στο ΧΑΚ και άντλησης κεφαλαίων από τις χρηματαγορές, στις 25/9/2017 αποστέλλεται προσχέδιο απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα συμπεράσματα του επιτόπιου ελέγχου στον Συνεργατισμό. Ο έλεγχος διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες, ενώ παρατίθενται οι προβλέψεις Ευρωπαϊκού Κανονισμού που επιτρέπει στην ΕΚΤ να παρεμβαίνει σε μια τράπεζα.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού ανέρχονταν σε 200 εκατ. ευρώ. Σε σημείωμά του προς τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας σε Πιστωτικά Ιδρύματα, Διονύσης Διονυσίου, αναφέρει ότι οι προκλήσεις καθιστούν επιτακτική ανάγκη την επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ότι ίσως η αύξηση να χρειαστεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Στις 24/11/2017, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτείας Ντανιέλ Νουί -σύμφωνα πάντα με όσα καταθέτει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης- στέλνει επιστολή με την οποία χαιρετίζει την απόφαση για ακύρωση της απόφασης για διανομή δωρεάν μετοχών (σ.σ. στοιχείο που χρησιμοποιεί ο κ. Μιχαηλίδης για να στηρίξει την κριτική του περί παραπλάνησης από τον ΥΠΟΙΚ) , αλλά εκφράζει αντιρρήσεις για τους όρους εντολής προς τη Citigroup (η οποία είχε αναλάβει την εξεύρεση επενδυτών) και τονίζει την ανάγκη αναζήτησης θεσμικών επενδυτών που θα διαθέτουν πόρους και εμπειρογνωμοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκφράζεται ανησυχία για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΣΚΤ και ζητείται η ετοιμασία «Σχεδίου Β» για την περίπτωση που δεν βρεθούν επενδυτές.

Στις 12/12/2017 η ΣΚΤ ενημερώνει την Κεντρική ότι θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ.

 

 

Η Altamira, o Χατζηγιάννης και η λίστα διαγραφών

Για την επιλογή της Altamira για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) της ΣΚΤ, την οποία χαρακτήρισε ως «μεμπτή και απαράδεκτη», ο κ. Μιχαηλίδης καταλόγισε ευθύνες στον Νικόλα Χατζηγιάννη.

«Αυτό που φαίνεται, είναι ότι ο κ. Χατζηγιάννης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί η ΣΚΤ έχουσα ως μόνη επιλογή τη λειτουργία πλατφόρμας με την Altamira και για τον ρόλο του αυτό υπάρχουν αρνητικά σχόλια στη συνεδρία της επιτροπείας, περιλαμβανομένου και του τότε προέδρου της κ. Ταουσιάνη», είπε.

Καταλόγισε ευθύνες και στον Χάρη Γεωργιάδη για την έγκριση της συμφωνίας με την Altamira, αφού η συμφωνία είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι το κράτος.

«Δεν θεωρώ ότι η ευθύνη του ΥΠΟΙΚ είναι για την τελική έγκριση, αλλά γιατί μέσω του Διονυσίου (σ.σ. του επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας σε Πιστωτικά Ιδρύματα) γνώριζε πολύ καλά τα τεκταινόμενα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να παρέμβει σε αυτά που τεκταίνονταν», είπε.

 

Αμοιβή από τη ΣΚΤ
Αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη του κ. Μιχαηλίδης ότι ο κ. Διονυσίου, υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ, πληρώνεται και από τη ΣΚΤ ως αμοιβή για την παρουσία του στις συνεδρίες της επιτροπείας ως παρατηρητής. Ο ίδιος απάντησε στους λειτουργούς της υπηρεσίας ότι παίρνει τη χαμηλότερη αντιμισθία των μελών της επιτροπείας.

«Αυτός τον οποίο ο νομοθέτης τον έταξε αρμόδιο να δίνει εγκρίσεις στην επιτροπεία, του δίνουμε κάθε χρόνο μπαξίσι 25.000 ευρώ, πέραν του μισθού του», είπε, προσθέτοντας πως έπαιρνε, πέραν από τον μισθό του και το επίδομα της ΣΚΤ, επιδόματα και από το υπουργείο, και συγκεκριμένα το 2014 πήρε το 6.000 ευρώ μεικτά, το 2015 πήρε 5.754 ευρώ ευρώ και το 2016,11.000 ευρώ μεικτά.Διαγραφές δανείων
Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης επικαλέστηκε επιστολή του τότε διευθυντή Διαχείρισης Καθυστερήσεων της ΣΚΤ Βαρνάβα Κουρουνά τον Δεκέμβριο του 2015 προς το ΥΠΟΙΚ με την οποία ζητούσε έγκριση για αναδιαρθρώσεις δανείων.

Όπως είπε, πρόκειται για κατάλογο 54 προσώπων, που περιλάμβανε κοινοτικά συμβούλια, δήμους και πολλά φυσικά πρόσωπα. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός ελεγκτής, αφορούσε διαγραφές, αναδιαρθρώσεις, περιόδους χάριτος και άλλες ρυθμίσεις για τις οποίες ζητήθηκε έγκριση από το ΥΠΟΙΚ, κάτι που, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ότι το κράτος δεν εμπλέκεται στη διαχείριση του Συνεργατισμού.

 

Ο επίλογος από Γιωρκάτζη

Σύμφωνα με το υλικό που αποκάλυψε ο γενικός ελεγκτής, στις 13/12/2017 ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αποστέλλει αυστηρή επιστολή στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας Ντανιέλ Νουί. Ενημερώνει για την πρόθεση της ΣΚΤ να αντλήσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ και τονίζει ότι αν υπάρχει αμφιβολία για το ποσό, αυτή πρέπει να τεκμηριωθεί, με τον κ. Γεωργιάδη να δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας για τυχόν ενέργειες που μπορεί προκαλέσουν ζημιά σε τράπεζα και στους μετόχους της. Η επιστολή κλείνει με την περιγραφή άλλων ενεργειών της Δημοκρατίας για να βοηθήσει στη μείωση των ΜΕΔ (το σχέδιο Εστία).

Σημείωμα του κ. Διονυσίου προς τον ΥΠΟΙΚ, στις 22/12/2017, περιγράφει προσχέδιο σημειώματος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΚΤ, αλλά μέσα στις εορτές φαίνεται ότι έχει επέλθει μια δραματική αλλαγή. Στις 3/1/2018, με νεότερο σημείωμα προς το ΥΠΟΙΚ αναφέρεται σε τελευταίες εξελίξεις (τη διεξαγωγή επιτόπιου εποπτικού ελέγχου) με σοβαρό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της ΣΚΤ και το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα επιρρίπτονται ευθύνες στον πρώην πρόεδρο της επιτροπείας Τάκη Ταουσιάνη για όσα είχε πει στην ΕΚΤ περί παρεμβάσεων στη συνέντευξη εξόδου από τη ΣΚΤ. Με βάση τις παραδοχές, οι κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται από 500 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ και συστήνεται η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 8/1/2018, ο Χάρης Γεωργιάδης με επιστολή προς την Κεντρική Τράπεζα εκφράζει έκπληξη για τις παραδοχές του εποπτικού ελέγχου και ζητεί παρέμβαση για να μην υιοθετηθούν. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 16/2/2018 και τελικά έβγαλε ανάγκες ύψους 800 εκατ. ευρώ. Στο αποτέλεσμα του εποπτικού διαλόγου η ΣΚΤ δεν έφερε αντιρρήσεις, κάτι που προκάλεσε έκπληξη. Στις 13/3/2018 η διοικήτρια της Κεντρικής, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σε επιστολή προς τη ΣΚΤ εκφράζει έκπληξη για τη μη αντίδραση. «Σας είχα προειδοποιήσει», αναφέρει η επιστολή την οποία ανέγνωσε ο γενικός ελεγκτής, «για ακραίες παραδοχές λόγω παντελούς έλλειψης ενεργειών». Η διοικήτρια εκφράζει βαθιά απογοήτευση για τον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΣΚΤ...

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο φετινός Ιανουάριος ο καλύτερος όλων των εποχών

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, 11:15 (τελευταία ενημέρωση 11:15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώην Συνεργατική:Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων

Πολίτης News, 11:10 (τελευταία ενημέρωση 11:10)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπό 8ημερη κράτηση ο 39χρονος για κατοχή δέκα κιλών κάνναβης

Πολίτης News, 11:00 (τελευταία ενημέρωση 11:00)

Επιστροφή
στην αρχή