Κρίση στην Παιδεία: Νέα αντιπρόταση ετοιμάζει ο ΠτΔ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Οι διαβουλεύσεις στο Προεδρικό θα τεθούν ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διάθεση για συμφωνία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζει νέα αντιπρόταση με στόχο την έξοδο από το αδιέξοδο για την Παιδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, η πρόταση θα αποτελέσει συνδυασμό αυτής του Αβέρωφ Νεοφύτου και των εισηγήσεων Συλλούρη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς χθες το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης: Προτάσεις, παρασκήνιο και στο βάθος απεργία

Σύμφωνα με πληροφορίες και κατόπιν προσωπικών επαφών του Προέδρου με μέλη των εκπαιδευτικών οργανώσεων, διαπιστώθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί επιμένουν ιδιαίτερα στη μείωση ωραρίου με βάση τα έτη υπηρεσίας στη δημοτική εκπαίδευση, στη μείωση ωραρίου βοηθών διευθυντών στη Μέση και στις αποκοπές του υπευθύνου τμήματος για τη Μέση εκπαίδευση και την 1η δημοτικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Κώστας Χαμπιαούρης και η Ζέτα Αιμιλιανίδου μελετούν το ενδεχόμενο, να διαφοροποιήσουν ελαφρά τη συμφωνία της 23ης Αυγούστου για να ξεκινήσει κανονικά η σχολική χρονιά, παρά το γεγονός ότι σε περίπτωση διαφοροποιήσεων, είναι δυνατό κατά τις πρώτες μέρες να υπάρξουν προβλήματα λειτουργικότητας.

Διαβάστε επίσης: ΚΕ στον Πολίτη 107.6: «Τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν ασυζητητί»

Οι διαβουλεύσεις στο Προεδρικό θα τεθούν ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διάθεση για συμφωνία.

Σε τέτοια περίπτωση η συμφωνία θα προνοεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαλόγου για την Παιδεία εντός του 2019.

Επίσης, με βάση τη συμφωνία Προέδρου-συντεχνιών, θα ισχύσει το καθεστώς πρόωρης αφυπηρέτησης για δάσκαλους και καθηγητές που έχουν συμπληρώσει το 60ο και 58ο έτος της ηλικίας τους.

Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορείται το politis.com.cy, το Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ συνεδρίασε σήμερα το πρωί, συζητώντας εναλλακτικές επιλογές, μετά και την κινητικότητα που παρατηρείται παρασκηνιακά για την κρίση στην Παιδεία.

Στη σύσκεψη, η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις αναφορικά με την μία ώρα υπευθύνου τμήματος για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ενώ είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις για εξοικονόμηση κάποιων αποσπάσεων μελών της στο υπουργείο Παιδείας.


Επιστροφή
στην αρχή