Κρίνονται όλα σήμερα στο Προεδρικό-Κρίσιμη συνάντηση ΠτΔ-εκπαιδευτικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει πλήρη στήριξη στον υπουργό Παιδείας και δε φαίνεται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις εγκριθείσες προτάσεις

Μπορεί οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να ανεβαίνουν σήμερα για δεύτερη φορά -εντός ενός μηνός- τον λόφο του Προεδρικού, ωστόσο άσπρος καπνός από τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να βγαίνει. Ο Νίκος Αναστασιάδης παρέχει πλήρη στήριξη στον υπουργό Παιδείας, σύμφωνα με πληροφόρηση που προέρχεται από το Προεδρικό, και δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις τέσσερις εγκριθείσες από το Υπουργικό προτάσεις, πλην κάποιων μικρών διαφοροποιήσεων. Στη βάση, άλλωστε, αυτών των προτάσεων έχει προσφάτως ολοκληρωθεί και η στελέχωση των σχολικών μονάδων για τη χρονιά 2018-2019, με τα σχολεία να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πέσουν οι νέες προτάσεις του υπουργού σε ό,τι αφορά τον εξωδιδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών, όπως αυτές περιγράφονται στην επιστολή-πρόσκληση στον διάλογο του Κώστα Χαμπιαούρη προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.


Να υπενθυμίσουμε ότι οι προτάσεις αφορούν παροχή επιδόματος στους εκπαιδευτικούς που διενεργούν εξωδιδακτικό έργο ή/και δημιουργία ενός συστήματος μοριοδότησης, στο γενικότερο πλαίσιο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, επίσης για εξωδιδακτικές δραστηριότητες. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη, δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος να παρουσιάσει στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ως νέα πρόταση διαφοροποιημένες μερικώς τις κυβερνητικές προτάσεις, δίδοντας πίσω σε προέδρους και γραμματείς των εκπαιδευτικών οργανώσεων τις απαλλαγές για το συνδικαλίζεσθαι. Σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές λόγω των ετών υπηρεσίας των εκπαιδευτικών, ενδέχεται να τους επιστρέψει τη μία ώρα. Δηλαδή, και σε αντίθεση με την αρχική πρόταση, εκπαιδευτικός στη δημοτική που κλείνει τα 15 χρόνια υπηρεσίας και στη μέση που κλείνει τα οκτώ χρόνια υπηρεσίας θα δικαιούται απαλλαγή δύο διδακτικών περιόδων αντί μίας. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αν και είναι πρόθυμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου αφού κρίνουν επιτακτική την ανάγκη εξορθολογισμού της παιδείας, θεωρούν πως ο διάλογος θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση με απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων.


Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει σίγουρη για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου διαμηνύει ότι τα σχολεία είναι έτοιμα από άποψης στελέχωσης να δεχθούν τους μαθητές.


Ύστερα και από την παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, οι συναντήσεις χθες των ηγεσιών των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ με τον υπουργό Παιδείας έγιναν περισσότερο για να πάρει στα χέρια ο Κώστας Χαμπιαούρης την απαντητική τους επιστολή στο πολυσέλιδο έγγραφο που τους είχε παραδώσει προ ημερών, καλώντας τες στον διάλογο. Στη 15σέλιδη κοινή τους επιστολή οι οργανώνεις απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα προς ένα τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός επικαλούμενος έρευνες και μελέτες για το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας, ενώ επιμένουν στις εναλλακτικές τους προτάσεις που αφορούν τη στελέχωση των σχολείων και τις υποβάλλουν εκ νέου ελπίζοντας ότι «θα αποτελέσουν τη βάση για αντιμετώπιση του αδιεξόδου στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης». Στην επιστολή τους αναφέρουν επιπρόσθετα ότι πουθενά στο έγγραφο του υπουργού δεν αναφέρεται η απόσυρση των τεσσάρων προτάσεων που «μονομερώς έλαβαν έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίες έχουν προκαλέσει αναταραχή στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης τους τελευταίους -σχεδόν- δύο μήνες». «Θα ανέμενε κανείς από το υπουργείο αν ενδιαφερόταν πραγματικά για την επίλυση της κρίσης στην παιδεία να προχωρήσει σε προτάσεις τέτοιες οι οποίες θα έδιναν προοπτική στον διάλογο και σε καμία περίπτωση δεν θα γινόταν προσπάθεια να αποδοθούν οι ευθύνες της κρίσης στις χιλιάδες των εκπαιδευτικών και στους εκλελεγμένους εκπροσώπους τους», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

«Παραπλανά το Υπ. Παιδείας»

Προάγγελο των προθέσεων του εκπαιδευτικού κόσμου αποτελεί η κοινή επιστολή των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ προς τον Κώστα Χαμπιαούρη.
Εκτός του ότι ζητούν επιτακτικά την απόσυρση των προτάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ευελπιστώντας, όπως αναφέρουν, ότι θα υιοθετηθούν οι δικές τους εναλλακτικές προτάσεις για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πνέουν μένεα κατά του Υπουργείου Παιδείας το οποίο κατηγορούν ότι «όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης αλλά, αντιθέτως, επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση».

Αναφερόμενες στο συνεκτικό υπόμνημα του υπουργού, που τους εστάλη πριν από μερικές μέρες με τίτλο «Τα δεδομένα στο εκπαιδευτικό σύστημα και η ανάγκη εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου» οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα του εκπαιδευτικού μας συστήματος «αλλά προσπαθεί να παρουσιάσει μια πλασματική και σαφώς αρνητική εικόνα για τους εκπαιδευτικούς».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «το υπουργείο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει αναληθή και παραπλανητικά στοιχεία, να αποκρύψει άλλα και να προβεί σε επιστημονικά ανεπίτρεπτες συγκρίσεις και συσχετίσεις». Από το περιεχόμενο του εγγράφου οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κρίνουν ότι το υπουργείο δεν έχει τη βούληση να επιλύσει την παρούσα κρίση γι’ αυτό και κωλυσιεργεί.

«Θέλει να συντηρήσει την κρίση, να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τις όποιες δυσλειτουργίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και να παρακωλύσει περαιτέρω τη διαδικασία, αναφέροντας κάποιες γενικόλογες, πρόχειρες, σκέψεις και ιδέες για το σύστημα αξιολόγησης οι οποίες προσεγγίζουν επιφανειακά το θέμα της αξιολόγησης», σημειώνουν επί λέξει.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20:57 (τελευταία ενημέρωση 20:57)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 15χρονου μαθητή

Πολίτης News, 20:40 (τελευταία ενημέρωση 20:40)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός της Interpol το Κόσοβο - Τα νέα μέλη

Πολίτης News, 20:30 (τελευταία ενημέρωση 20:30)

Επιστροφή
στην αρχή