Κρατική μονάδα αποϋγροποίησης για φυσικό αέριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Ανεπίσημες πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν πως για την ώρα δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απόφαση ως προς τα επόμενα βήματα του κράτους.

Την αγορά και εγκατάσταση πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU), κρατικής ιδιοκτησίας, προκρίνουν ως την πιο συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία επιλογή οι σύμβουλοι (Gaffney, Cline & Associates) με τους οποίους συνεργάζεται η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).


Εν ολίγοις, αντί της ενοικίασης πλωτής μονάδας από τον ιδιωτικό τομέα για 3 έως 5 χρόνια, όπως προέβλεπαν οι προσφορές που προκηρύχθηκαν στο παρελθόν στο πλαίσιο αναζήτησης ενδιάμεσης λύσης φυσικού αερίου, οι σύμβουλοι της ΔΕΦΑ προτείνουν αγορά και χρήση της πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης από την ίδια τη ΔΕΦΑ. Αν η πρόταση των συμβούλων γίνει αποδεκτή, η κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου θα έχει επιπλέον την ευθύνη για την εξασφάλιση μέσω προσφορών και την εισαγωγή ικανών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, τις οποίες αφού αποϋγροποιήσει στην ιδιόκτητη μονάδα (FSRU) θα πωλεί στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.


Ανεπίσημες πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν πως για την ώρα δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απόφαση ως προς τα επόμενα βήματα του κράτους. Ούτε καν για το κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις των συμβούλων. Πληροφορούμαστε δε ότι ίσως οι αποφάσεις ληφθούν στο πλαίσιο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε γίνει και κατά τις προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες εξεύρεσης ενδιάμεσης λύσης εισαγωγής φυσικού αερίου.


Το βέβαιο είναι ότι παραμένει η πίεση για τη λήψη το ταχύτερο μιας απόφασης για να κινηθούν οι διαδικασίες (π.χ. ετοιμασία όρων και προκήρυξη προσφορών για τις υποδομές αλλά και για την αγορά καυσίμου) ώστε να καταστεί δυνατή η προμήθεια, μέχρι τις αρχές του 2020, φυσικού αερίου για τις τοπικές ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής αλλά και ευρύτερα για τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ωστόσο, προηγουμένως πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, οικονομικής και τεχνικής φύσης κυρίως. Αρχές του 2020 θα τεθούν σε ισχύ νέες περιοριστικές ρυθμίσεις της ΕΕ για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και οι προβλέψεις που έγιναν από την ΑΗΚ και άλλους κρατικούς φορείς προβλέπουν αύξηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής σε επίπεδο 20% ή και μεγαλύτερο αν έως τότε δεν εισαχθεί το φυσικό αέριο ως πρόσθετο καύσιμο για την ΑΗΚ ή ιδιώτες παραγωγούς. Αν οι διαδικασίες εισαγωγής φυσικού αερίου ναυαγήσουν και αυτή τη φορά, η ΑΗΚ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε εγκατάσταση δαπανηρών αντιρρυπαντικών τεχνολογιών για να μειώσει τους ρύπους που εκπέμπονται κατά την ηλεκτροπαραγωγή με τη χρήση πετρελαιοειδών.

Οι σύμβουλοι της ΔΕΦΑ «συναντούν» τη ΡΑΕΚ

Οι εισηγήσεις του συμβουλευτικού οίκου Gaffney, Cline & Associates προς τη ΔΕΦΑ και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση για ιδιόκτητη υποδομή αποϋγροποίησης (επαναεριοποίησης) φυσικού αερίου που θα εισάγεται από τη διεθνή αγορά μέσω προσφορών που θα προκηρύσσει η ΔΕΦΑ ταυτίζονται με τις αρχικές εισηγήσεις στις οποίες προέβη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) πριν από ένα χρόνο, αμέσως μετά το ναυάγιο άλλης μιας προσπαθειας για ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου. Όπως είχε γράψει στις 8/4/2016 ο «Πολίτης», η ΡΑΕΚ με επιστολή της προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη είχε επισημάνει την ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία τάχιστα να δραστηριοποιηθεί ώστε να αναπτυχθεί το συντομότερο αγορά φυσικού αερίου στη χώρα, για κάλυψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών.

Η ΡΑΕΚ τόνιζε, μέσω της επιστολής, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αρκεστεί στην εισαγωγή φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά αντίθετα πρέπει να αναπτύξει μια παράλληλη αγορά φυσικού αερίου, μέσω εισαγωγών από ξένους παραγωγούς, ώστε να υπάρξουν ασφάλεια ανεφοδιασμού αλλά και ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου. Πανομοιότυπη είναι και η εισήγηση των συμβουλων της ΔΕΦΑ, αν και δεν είναι σαφές για την ώρα αν θα επιλεγεί η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης LNG με κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΦΑ ή αν θα επιλεγεί μέθοδος χρηματοδότησης του έργου από τον ιδιωτικό τομέα και διαχείριση του FSRU από τον κατασκευαστή για κάποια χρόνια, μέχρι η μονάδα να περιέλθει στην κατοχή του κράτους (BOT).


Μετά την παραλαβή της επιστολής της ΡΑΕΚ, ο υπουργός Ενέργειας προώθησε λήψη απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάθεση στη ΔΕΦΑ της ευθύνης για πρόσληψη συμβούλου που θα ετοίμαζε μελέτη για τον προσφορότερο τρόπο εισαγωγής και επεξεργασίας φυσικού αερίου μέχρι το 2020. Η μελέτη παραδόθηκε στη ΔΕΦΑ τον περασμένο Φεβρουάριο. Θέση της ΡΑΕΚ, που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, είναι ότι η επιλογή υγροποιημένου αερίου από άλλες (μη κυπριακές) πηγές δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενδιάμεση κατάσταση αλλά ως μόνιμη και παράλληλη με εκείνην του εφοδιασμού από αέριο των εγχώριων κοιτασμάτων, για λόγους ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και για ανάπτυξη της χρήσης αερίου σε άλλους τομείς.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι όροι του Ιράν στους Ευρωπαίους για να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία

Πολίτης News, 13:02 (τελευταία ενημέρωση 13:02)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κτήμα Μακένζυ: Αγοράστηκε το τεμάχιο

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 12:50 (τελευταία ενημέρωση 12:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνητές ΜΗ17: Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 12:43 (τελευταία ενημέρωση 12:43)

Επιστροφή
στην αρχή