’κουσαν προσεκτικά τον Μαυρογιάννη

ΑΠΟΨΗ /ΣΦΑΙΡΙΚΑ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολές στον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην πρώτη μετάβασή του στην τουρκική πρωτεύουσα να μην μπει σε άμεση διαπραγμάτευση αλλά να επικεντρωθεί σε δύο στόχους.

Τόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης όσο και ο Κουντρέτ Όζερσαϊ δεν μετέβησαν στην ’γκυρα και την Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολές στον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην πρώτη μετάβασή του στην τουρκική πρωτεύουσα να μην μπει σε άμεση διαπραγμάτευση αλλά να επικεντρωθεί σε δύο στόχους: Πρώτον, να μεταφέρει στις τουρκικές αρχές το όραμα των Ελληνοκυπρίων για τη νέα Κύπρο που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και δεύτερον, να διερευνήσει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων διανοίγοντας ένα κανάλι επικοινωνίας.


Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή «ο κ. Μαυρογιάννης πήρε από την ’γκυρα σαφείς διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει τεράστια βούληση για επίλυση του προβλήματος και ότι πήρε ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα τα θέματα που έθιξε ενώπιον των αρχών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά τα θέματα εγγυήσεων, τουρκικών στρατευμάτων και της ασφάλειας».

 

Οι Τ/Κ στην Αθήνα

 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η επίσκεψη Όζερσαϊ στην Αθήνα: «Είχαμε την ευκαιρία ως τ/κ αντιπροσωπεία να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον γεν. γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει στον «Πολίτη» ο Τ/Κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Όζερσαϊ. «Πήγαμε στην Αθήνα όχι με σκοπό να διαπραγματευθούμε με την Ελλάδα. Στόχος μας ήταν να ακούσουμε τις απόψεις της μιας από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο και να μεταφέρουμε κι εμείς κάποιες δικές μας σκέψεις. Επισκοπήσαμε μαζί όλες τις πτυχές του Κυπριακού και πρέπει να πω ότι μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από αυτά που ακούσαμε».

 

Ρωτήσαμε τον κ. Όζερσαϊ για τις δηλώσεις που του αποδόθηκαν περί «εκπλήξεων» στις αποσκευές του και διευκρίνισε στον «Π» τα εξής:


«Δεν μίλησα για εκπλήξεις. Με ρώτησαν κάποιοι δημοσιογράφοι τι θα μεταφέρω στην Αθήνα και απάντησα φυσιολογικά ότι ?δεν μπορώ να σας πω τι μεταφέρω?. Με ρώτησαν αν μεταφέρω κάποιες εκπλήξεις και ανταπάντησα ότι «αν έχω να πω κάτι στην ελληνική κυβέρνηση που ήδη δεν το γνωρίζει, τότε ναι ίσως να ήταν έκπληξη».


Το όραμα


Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε μια συνάντηση που κράτησε δυόμισι ώρες, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στον υφυπουργό Εξωτερικών Σινιρλίογλου τις σκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Όπως αναφέρει στον «Πολίτη» ο κ. Μαυρογιάννης, «η συνάντηση διεξήχθη σε πνεύμα υψηλής φιλοξενίας και φιλικότητας, η δε συζήτηση υπήρξε εποικοδομητική». Με βάση τις ρητές οδηγίες που είχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μαυρογιάννης μετέφερε την αμετάθετη βούληση του Προέδρου για λύση και την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια κατάληξη το συντομότερο δυνατό. Ξεδίπλωσε τέλος το όραμα μιας ομοσπονδιακής Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος και των Ε/Κ και των Τ/Κ με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.


Όπως δήλωσε στον «Πολίτη» κυβερνητική πηγή, «η αντιπροσωπεία μας μετέβη στην ’γκυρα για να πείσει και τον πιο καχύποπτο ότι είμαστε λογικοί και σοβαροί στις διεκδικήσεις μας και ότι έχουμε κι εμείς κάποια σοβαρά επιχειρήματα που πρέπει να λάβει υπόψη της η Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού. Από την άλλη η αντιπροσωπεία μας είχε ενώπιόν της μια ομάδα Τούρκων διαπραγματευτών οι οποίοι έδιναν την αίσθηση ότι ενδιαφέρονται σοβαρά για λύση του προβλήματος».


Το μήνυμα ελήφθη


Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων μετά τη συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, μάλλον το μήνυμα ελήφθη: Όπως μετέδωσε από την ’γκυρα η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ ’ννα Ανδρέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις επισκέψεις των διαπραγματευτών «μια εξέλιξη που θα επηρεάσει θετικά τις διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι βλέπει πως «είναι ωφέλιμο αυτές οι συναντήσεις να συνεχιστούν και μάλιστα να μπουν σε μεγαλύτερο βάθος». Για να καταλήξει με μια δήλωση που δεν έχει ξαναγίνει από το 1974 από Τούρκο αξιωματούχο: «Το νησί της Κύπρου ανήκει και στις δύο κοινότητες. Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε με τις συμφωνίες του 1959-60 και από τις δύο κοινότητες. Σήμερα και οι δύο κοινότητες έχουν την πολιτική θέληση ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα στηρίζουν αυτή την πολιτική βούληση».


Όπως σημειώνεται από διπλωματικούς παρατηρητές, στη δήλωση αυτή το σημαντικό στοιχείο είναι η αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις συμφωνίες του 1960. Η θέση αυτή δικαιολογεί από τη μια το αίτημα των Τ/Κ για πολιτική ισότητα, αλλά την ίδια στιγμή παραπέμπει στη νομιμότητα του Κυπριακού Κράτους από το οποίο οι δύο κοινότητες θα ξανακτίσουν τη σχέση τους.

 

Από τουρκοκυπριακής πλευράς ο επικεφαλής της τ/κ διπλωματίας Οζντίλ Ναμί δήλωσε στον «Πολίτη» ότι μετά τις συναντήσεις διακατέχεται από θετικά συναισθήματα. «Πιστεύω ότι με τις δύο συναντήσεις καταφέραμε να εμβολιάσουμε τις συνομιλίες με θετική ενέργεια». Σε ερώτηση του «Π» τι αναμένει στη συνέχεια ανέφερε: «Πιστεύω ότι τώρα θα πρέπει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες, με τους κυρίους Όζερσαϊ και Μαυρογιάννη να συναντιούνται πολύ πιο συχνά. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει πολύ σύντομα να πραγματοποιηθεί και συνάντηση μεταξύ των κυρίων Αναστασιάδη και Έρογλου».


Οι Αμερικανοί και τα συμφέροντά τους

 

Την ίδια στιγμή η αμερικανική διπλωματία δραστηριοποιείται στο Κυπριακό. Αρχές του μηνός ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Αμερικανός διπλωμάτης Φέλτμαν ήταν στην ’γκυρα για συνομιλίες, ενώ παρόμοια συνάντηση είχε και ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ με Τούρκους διπλωμάτες. Πέρα επίσης από την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Νιούλαντ στην Κύπρο, την ερχομένη Τρίτη είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Κύπρο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν αλλά η επίσκεψή του ίσως αναβληθεί για λίγες μέρες. Τέλος, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, προγραμματίζεται εδώ και καιρό επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Λευκωσία. Στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι μια λύση του Κυπριακού στη λογική του win-win στην οποία θα τεθεί σίγουρα και το φυσικό αέριο το οποίο θεωρούν ως τον νέο καταλύτη για τη λύση. Την ίδια στιγμή βεβαίως θα εξυπηρετήσει και τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ.

 

H Noble Energy

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», την εβδομάδα που πέρασε η Noble Energy με επιστολή της στο υπουργείο Ενέργειας κοινοποίησε την πρόθεσή της πολύ σύντομα να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Λεβιάθαν που αφορούν τη διάθεση περίπου 10 τρις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου από τα υφιστάμενα 22. Η πρόσκληση της Noble Energy θα στηριχθεί σε καθαρά εμπορικά κριτήρια και εδράζεται σε 4 σενάρια: 1) Αγωγός προς την Τουρκία. 2) Αγωγός προς την Αίγυπτο. 3) Κατασκευή τερματικού LNG στο Βασιλικό της Κύπρου και 4) Κατασκευή Floating LNG πάνω από το κοίτασμα. Με εξαίρεση την τέταρτη επιλογή που αφορά την Noble Energy οι πρώτες τρεις αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο και την Αίγυπτο και αναμένεται από τις χώρες αυτές να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για να κριθεί από τη Noble Energy η πιο συμφέρουσα. Εμπειρογνώμονες γύρω από το φυσικό αέριο διευκρινίζουν πάντως ότι αποκλείεται η απόφαση της εταιρείας να είναι μία, απεναντίας οι ποσότητες στο Λεβιάθαν επιτρέπουν να συνυπάρξουν δύο ή και περισσότερες επιλογές από τις τέσσερις προταθείσες. Στις τελικές αποφάσεις της Noble Energy έχει λόγο φυσικά και το Ισραήλ το οποίο δεν είναι μεν ιδιοκτήτης του κοιτάσματος αλλά η χώρα αυτή θα δώσει την άδεια εξαγωγής, η οποία βεβαίως και θα ληφθεί πέρα από τα οικονομικά και με γεωπολιτικά κριτήρια. Υπάρχουν ασφαλώς άλλες δύο ιδιομορφίες στη διαδικασία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Λεβιάθαν:


? Πρώτον, στην απόφαση που θα λάβει η Κύπρος, η Noble όπως και η Delek θα έχουν λόγο επειδή είναι συνεταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από πλευράς Κύπρου βεβαίως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πάρα πολλά πριν η κυβέρνηση υποβάλει τις σχετικές της προτάσεις με πρώτο και κύριο ερώτημα το κατά πόσον θα προχωρήσουμε σε κατασκευή τερματικού ή όχι και κυρίως μέσα από το με ποιο επιχειρηματικό μοντέλο θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία.
? Δεύτερον, σε περίπτωση που επιλεγεί η μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία από το Λεβιάθαν, πέρα από την έγκριση που πρέπει να δώσει το Ισραήλ, θα πρέπει να συγκατατεθεί και η Κύπρος αφού ο αγωγός αναγκαστικά θα περάσει μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ.

 

Από τα πιο πάνω, εν κατακλείδι, συνάγεται ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποδειχθεί ένας σημαντικός καταλύτης όχι μόνο για τη λύση του Κυπριακού αλλά και για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.
 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 12:28 (τελευταία ενημέρωση 12:28)

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή