Πώς έφτιαχναν κουπέπια με φύλλα από κυκλάμινα στο Πέλλα Παΐς (βίντεο)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Τα κουπέπια με τα καντηλόφυλλα ψήνονταν συνήθως μέσα σε μια κατσαρόλα στην οποία η νοικοκυριά έφτιαχνε κολοκάσι, ώστε να ψηθούν με το ζουμί του.

Όλοι γνωρίζουν πως η οροσειρά του Πενταδακτύλου είναι μια περιοχή πλούσια σε κυκλάμινα, ανεμώνες και ματσικόριδα. Το κυπριακό κυκλάμινο είναι ίσως ο βασιλιάς των ενδημικών  λουλουδιών του Πενταδακτύλου. Φυτρώνει σαν ακροβάτης πάνω στις σκληροτράχηλες ράχες του βουνού, μέσα στις πέτρες κάτω από πεύκα και τους θάμνους και για τους εκτοπισθέντες κατοίκους των χωριών στους πρόποδες του βουνού η μυρωδιά του τέτοια περίοδο που ανθούσε γέμιζε την ψυχή τους με χρώματα και μυρωδιές.  

Για τους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν στο χωριό τους  για μια μέρα, έστω κι εάν σήμερα μοιάζουν με μουσαφίρηδες, την  Αναστασία Σώσειλου και τον Βάσο Χρίστου, το κυκλάμινο παραπέμπει σε και μία γευστική σπιτική συνταγή, μια συνταγή από την παραδοσιακή κουζίνα του Πέλλα Παΐς που μεταφέρεται για αιώνες στις νέες γενιές. Πριν από μερικά χρόνια οι εκτοπισμένοι της κοινότητας σε μία από τις συνάξεις τους έφτιαξαν κουπέπια με φύλλα από κυκλάμινα – τα ονομάζουν καντηλόφυλλα- τα οποία μαζεύουν από τον Πενταδάκτυλο. Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από βίντεο που γυρίστηκε τότε ακριβώς για να υπάρχουν ντοκουμέντα και να μην χαθούν οι μνήμες από ένα φαγητό που πλέον δεν μαγειρεύεται.

Είναι σημαντικό να πούμε πως σήμερα απαγορεύεται να κόψει κανείς κυκλάμινο, λόγω ακριβώς του ότι είναι το εθνικό μας φυτό. Λεπτομέρειες για το κυπριακό κυκλάμινο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

 

«Το φύλλο του κυκλάμινου μοιάζει πολύ με το κυπριακό λάχανο που επίσης χρησιμοποιείται για το τύλιγμα των κουπεπιών. Αλλά για όσους το δοκίμασαν είναι πολύ ανώτερο ακόμη κι από το αμπελόφυλλο», λέει στον «Π» η Αναστασία Σώσειλου, η οποία τονίζει πως οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν τόσο με κιμά, ρύζι, ντομάτα και πολλά μπαχαρικά, κυρίως δυόσμο, όσο και νηστίσιμα μόνο με ρύζι. Κάποιοι δε τα έφτιαχναν και με πλιγούρι.

Τα κουπέπια με τα καντηλόφυλλα ψήνονταν συνήθως μέσα σε μια κατσαρόλα στην οποία η νοικοκυριά έφτιαχνε κολοκάσι, τοποθετώντας τα με επιμέλεια πάνω από το κολοκάσι για να ψηθούν με το ζουμί του.

Όπως μας εξηγεί, τα κυκλάμινα του Πενταδακτύλου έχουν μεγάλο φύλλωμα (σ.σ. μπορεί κανείς να το διαπιστώσει και στο βίντεο) το οποίο εκτός από πολύ εύγευστο είναι πολύ πιο μαλακό από το αμπελόφυλλο.  Μία λεπτομέρεια σημαντική είναι πως το πίσω μέρος των φύλλων των κυκλάμινων θα πρέπει να είναι πράσινο. Αν είναι ροζ προς το κόκκινο είναι δηλητηριώδες. Έτσι την είχαν πάθει κάποιο Μπελαπαϊσιώτες, σύμφωνα με την ιστορία που μας διηγείται η Αναστασία, που δεν γνώριζαν να προσέχουν το φύλλωμα και είχαν φάει κουπέπια με ροζ καντηλόφυλλα.  Με αποτέλεσμα να οδηγηθούν άρον άρον στο νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης…

«Ήταν ένα πολύ ξεχωριστό φαγητό», μας λέει η Αναστασία, σημειώνοντας πως σε εκδήλωση πριν μερικά χρόνια του Πολιτιστικού συλλόγου του Πέλλα Παΐς είχαν φτιάξει μερικά σινιά από κουπέπια με καντηλόφυλλα τα οποία είχαν μαζέψει από τον Πενταδάκτυλο και ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τις νέες γενιές που δεν είχαν ξαναδοκιμάσει αυτή την παραδοσιακή συνταγή.  

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Έτοιμη για το επόμενο βήμα - Θα ζήσει στο Πέλλα Παΐς η Αναστασία

«Όταν ήρθα στην Πάφο το 1975, έβλεπα να αδειάζει ο Μούτταλλος. Έπαιρναν με λεωφορεία τους Τ/Κ κι έφευγαν και δεν καταλάβαινα γιατί»

03 / 04
Επιστροφή
στην αρχή