Κοτζιάς: Κλειδί για λύση να καταστεί η Κύπρος κανονικό σύγχρονο κράτος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Το κλειδί για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση είναι να καταστεί το επανενωμένο κράτος ένα κανονικό σύγχρονο κράτος δηλώνει ο Κοτζιάς.

«Το κλειδί για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι να καταστεί το επανενωμένο κράτος της Κύπρου ένα κανονικό σύγχρονο κράτος, προς όφελος της ευημερίας όλου του κυπριακού λαού. Ένα κράτος με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, απαλλαγμένο από ξένα κατοχικά στρατεύματα, ξένες εξαρτήσεις και μονομερείς δυνατότητες επέμβασης τρίτων χωρών στα εσωτερικά του», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι αυτές οι προϋποθέσεις αποτυπώθηκαν και στις προτάσεις που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Crans Montana της Ελβετίας.  Με αυτές τις προτάσεις, συμπληρώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, διαφώνησαν μόνο η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα «που επιμένουν στις αναχρονιστικές και αδιάλλακτες θέσεις τους για διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και του « δικαιώματος” μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου».

Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την ελπίδα ότι ο πρόσφατος διορισμός απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργήσει μια νέα κινητικότητα στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης στο πλευρό της Κύπρου, του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, με σκοπό την επανένωσή του σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος.


Επιστροφή
στην αρχή