Kοροϊδευόμαστε με τα χρυσά διαβατήρια;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεχειλώσαμε τα «χρυσά διαβατήρια», αργήσαμε να πάρουμε μέτρα και όταν τελικά προσπαθήσαμε να ρυθμίσουμε το θέμα, το πλαίσιο που θέσαμε άφηνε κενά

Όταν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε βάζει στη μαύρη λίστα με έναν σωρό άλλους εξωτικούς προορισμούς για τα «χρυσά διαβατήρια», τότε είσαι και επίσημα κράτος κομπιναδόρος. Οι ξένοι απλώς σε κοιτάνε περίεργα.

Τώρα τρέχουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε οι κομπιναδόροι που λέει ο ΟΟΣΑ και ότι δεν έχουμε παραχωρήσει διαβατήριο σε επενδυτές που έψαχναν τρόπο να φοροδιαφύγουν από τη χώρα τους. Αυτό ακριβώς κάναμε και τώρα καμωνόμαστε πως πέφτουμε από τα σύννεφα. Ήταν θέλετε η κακιά η ώρα και η στιγμή, ήταν η ανάγκη να κρατηθούμε μετά το «κούρεμα», είδαμε και άλλους λιγούρηδες που έβαλαν το χέρι τους στο μέλι με τα ευρωπαϊκά διαβατήρια και πέσαμε ολόκληροι μέσα στο βάζο. Ξεχειλώσαμε τα «χρυσά διαβατήρια», αργήσαμε να πάρουμε μέτρα και όταν τελικά προσπαθήσαμε να ρυθμίσουμε το θέμα, το πλαίσιο που θέσαμε άφηνε σημαντικά παραθυράκια.

Επίσημα βέβαια αρνηθήκαμε τα πάντα. Όταν μας στριμώχνουν, τους λέμε αυτά που λένε τα παιδιά στους γονείς και τους δασκάλους τους, ότι δηλαδή κι «άλλοι το κάνουν». Εκεί να δεις χαμόγελα που εισπράττουμε από τους ξένους. Και για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι, ότι και «άλλοι το κάνουν» -προφανώς σαν εμάς και τη Μάλτα-, κανένας άλλος δεν το έχει παρακάνει στην ΕΕ. Ούτε καν η Ελλάδα, η οποία πέρασε την πιο μεγάλη οικονομική κρίση και με παράδοση σε αετονύχηδες υπουργούς.

Κι αυτό, ενώ υποτίθεται πως πήραμε το μάθημά μας με τις εξυπνάδες που κάναμε πριν το 2013 και με τον χρηματοοικονομικό τομέα να χάνει εκατομμύρια σε μια προσπάθεια να μην έχει μπλεξίματα με φοροφυγάδες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Την ώρα δηλαδή που οι τράπεζες διώχνουν μερικούς από τους καλύτερούς τους πελάτες για να μην βρεθούν σε μαύρες λίστες, καταφέραμε να μπούμε σε άλλες λίστες, εξίσου μαύρες. Το κράτος οφείλει στις τράπεζες μια καλή εξήγηση και μια απολογία.

Αντί αυτού, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, απαντώντας τη Δευτέρα σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών, αναφέρθηκε στα διορθωτικά μέτρα που πήρε και θα πάρει το κράτος. Για τη δημιουργία λίστας για όσους έχουν δικαίωμα να δραστηριοποιούνται και στην οποία χώρεσαν όσοι ασχολούνται με το ζήτημα. Όλοι «fit and proper» όπως οι αξιολογήσεις των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Ρίξαμε και μια λογικοφανή οροφή για 700 διαβατήρια τον χρόνο, την οποία μόνο το κράτος θα ξέρει αν στο τέλος τηρούμε, καθώς, βλέπετε, είμεθα και ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα των πελατών…

Στα «έξυπνα» και η προσπάθεια να μειώσουμε και τη σημασία που έχει για την οικονομία της χώρας το πρόγραμμα με τα διαβατήρια, με αναφορές του τύπου ότι είναι υπερβολικά τα ποσά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Λες και τα 4,5 δισ. ευρώ που γράφτηκαν στον Τύπο είναι προϊόν φαντασίας των δημοσιογράφων και όχι ενημέρωση από τον υπουργό, όπως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι βουλευτές. Πλησιάζει η ώρα που θα πούμε ο ένας στον άλλο πως οι πύργοι που κτίζονται στη Λεμεσό είναι για… τη μεσαία τάξη και πως κάποιοι εξ αυτών θα είναι εργατικές κατοικίες. Και να δεις που θα το πιστέψουμε. Να μην περιμένουμε όμως ότι θα μας πιστέψουν και οι άλλοι. Στον δικό μας μικρόκοσμο το διαβατήριο είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν θα μας πει ο τεχνοκράτης στις Βρυξέλλες σε ποιον θα το δώσουμε. Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο να πούμε κάτι τέτοια γιατί το θέμα θα γίνει κωμικό.

Το πρόγραμμα έχει ξεφύγει και είναι κρίμα γιατί έχει και πραγματικούς επενδυτές και δημιουργεί πραγματικό πλούτο. Πολλές κατασκευαστικές εταιρείες, και ο τομέας των υπηρεσιών, παραμένουν ζωντανές χάρη στα «χρυσά διαβατήρια». Γι' αυτό και το πρόγραμμα θα έπρεπε να το είχαμε προστατέψει. Τώρα απλώς πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να βγούμε αμέσως από τη «μαύρη λίστα», διαφορετικά ίσως αναγκαστούμε ακόμη και να το διακόψουμε. Θα υιοθετήσουμε πρακτικές που εφάρμοσαν άλλα κράτη και έμειναν μακριά από «μαύρες λίστες». Θα τολμήσουμε;


Επιστροφή
στην αρχή