Κωνστ. Χριστοφίδης: «Νέα κύματα» θα μεταρρυθμίζουν τα πάντα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οραματίζομαι το μεγάλο Πανεπιστήμιο Κύπρου των 11 σχολών.Οραματίζομαι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως πόλο προσέλκυσης των Κυπρίων επιστημόνων της διασποράς

Του καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου 

Κάθε φορά που καλούμαστε να φανταστούμε το μέλλον κάνουμε αναπόφευκτα ασκήσεις επί χάρτου, τις οποίες μόνο ο χρόνος θα δείξει αν προσεγγίζουν έστω και λίγο το άγνωστο που μας περιμένει. Για να είναι όμως το φανταστικό μας σενάριο –κατά το δυνατόν– πλησιέστερα στη μελλοντική πραγματικότητα, χρειάζεται να έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις για την πραγμάτωση ενός μέλλοντος που να πλησιάζει τα όνειρα και τα οράματά μας.

Εξάλλου ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο χωρίς σχέδιο, στρατηγική και προθεσμία υλοποίησης.

Στην Κύπρο του 2018, πολλά πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να μετατραπούμε σε μια σοβαρή και υπολογίσιμη χώρα στην Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά την αξιοκρατία, την ισονομία, την εξάλειψη της διαφθοράς, αλλά και την προοδευτική κοινωνική κουλτούρα σε θέματα ισότητας, σεβασμού του διαφορετικού, και προστασίας του περιβάλλοντος.

Για την επίτευξη όλων των παραπάνω πρέπει κανείς να διερωτηθεί ειλικρινά: Έχουμε, κατ’ αρχήν, την πραγματική βούληση να τολμήσουμε ένα πιο δίκαιο αύριο;

Θέλουμε πραγματικά ως πολίτες, ως εργαζόμενοι, ως λειτουργοί του δημοσίου, ως πολιτικοί να πετύχουμε μια διαφορετική, μια ενωμένη Κύπρο, μακριά από βολέματα; Μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα; Μας ενδιαφέρει η άλλη Κύπρος;

Αδυνατώντας να δώσω απάντηση για το σύνολο της κοινωνίας μας, θα σας μιλήσω για την Κύπρο για την οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου εργάζεται, την Κύπρο του 2038. Έχουμε ήδη θέσει τα θεμέλια γι’ αυτή την Κύπρο, γι’ αυτό όσα θα σας πω εδώ δεν είναι φαντασιώσεις αλλά ρεαλιστικές επιδιώξεις.

Οραματίζομαι λοιπόν το μεγάλο Πανεπιστήμιο Κύπρου των 11 σχολών, με τη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας να λειτουργεί ήδη από το 2018 και τη Σχολή Καλών Τεχνών από το 2023. Μέχρι το 2020 θα λειτουργούν το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Επιστημών του Αθλητισμού, και το Τμήμα Γεωφυσικής, και θα δημιουργηθούν νέα ερευνητικά κέντρα και μονάδες από τα υφιστάμενα και τα νέα τμήματα.

Οραματίζομαι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως πόλο προσέλκυσης των Κυπρίων επιστημόνων της διασποράς, να δίνει το μεγάλο σύνθημα της επιστροφής όλων των νέων ανθρώπων του τόπου μας. Οραματίζομαι τη μετατροπή του Πανεπιστημίου Κύπρου σε έναν οικονομικά αυτόνομο οργανισμό, με εκσυγχρονισμένη νομοθεσία, χάρη στις επιτυχίες που σημειώνουν τα έργα των σύγχρονων ενεργειακών μονάδων, στις καινοτόμες δράσεις των Κέντρων Αριστείας και των ερευνητικών μονάδων του, καθώς και στα έργα που αφορούν την αξιοποίηση του αστείρευτου πλούτου της κύπριας γης, όπως του χαρουπόδασους.

Βλέπω το Πανεπιστήμιο Κύπρου του 2038 να έχει αξιόλογα έσοδα από την ίδρυση νεοφυών εταιρειών που τολμούν να δημιουργήσουν φοιτητές και απόφοιτοί μας εντός και εκτός πανεπιστημίου, όπως άλλωστε γίνεται στα καλύτερα πανεπιστήμια του ανεπτυγμένου κόσμου. Θα καταστεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2038 ο βασικότερος πυλώνας της νέας κυπριακής οικονομίας, της οικονομίας της γνώσης, θα γίνει ο οδηγός μιας άλλης αρχιτεκτονικής ανάπτυξης.

Προβάλλοντας τη δυναμική του πρώτου ανώτατου ακαδημαϊκού ιδρύματος του τόπου 20 χρόνια μετά, οραματίζομαι την Ιατρική Σχολή να αναπτύσσεται και να συμβάλλει καταλυτικά στην ποιοτική παροχή φροντίδας στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της χώρας, προσφέροντας επίσης προγράμματα σπουδών στην Οδοντιατρική. Η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής ως 11ης σχολής το 2024 θα είναι πια γεγονός.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική αλλαγή. Το Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» καθιερώνεται ήδη στη συνείδηση των πολιτών ως η Εθνική Βιβλιοθήκη και θα αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Τα Κέντρα Αριστείας, τα τμήματα και οι σχολές μας ερευνούν τον κόσμο, και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, στους τομείς της υγείας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Έχουν επίσης έντονο ανθρωπιστικό και πολιτιστικό χαρακτήρα: τι ποιότητας ανάπτυξη θα είχαμε χωρίς την πραγματική επένδυση στα γράμματα, την παιδεία, και τον πολιτισμό; Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καθιερωθεί ως ο φυσικός χώρος συνάντησης των λόγιων, των επιστημόνων και των διανοουμένων. Η Μονάδα Αρχαιολογίας αποκτά τη διάσταση και ονοματοδοτείται ως διεθνές κέντρο μελέτης του αρχαίου κόσμου όλης της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Δεν μπορεί κανείς να ονειρεύεται το μέλλον δίχως αισιοδοξία – το αντίθετο θα ήταν βαθιά αντιφατικό. Πιστεύω σ' ένα φωτεινό 2038, όπου οι ελπίδες μας δεν παραμένουν στη σφαίρα του ιδεατού, αλλά ανθούν, δίνοντας νόημα και προσανατολισμό στη ζωή μας.

Βαθιά μέσα μου ξέρω ότι τα αρώματα της προς το παρόν χαμένης πατρίδας μας στον Βορρά θα πλημμυρίσουν την Κύπρο ολόκληρη. 20 χρόνια μετά, ο λαός μας θα έχει κατακτήσει τη λύση, και θα έχει προκρίνει την επανένωση της πατρίδας μας. Σε αυτή την ενωμένη πατρίδα, η πανεπιστημιούπολη θα έχει μετατραπεί στην «Πόλη της Γνώσης» όλων των κοινοτήτων της Κύπρου. Τα μόνα στρατεύματα που θα εδρεύουν στο νησί μας θα είναι αυτά του ευρωπαϊκού στρατού που θα εποπτεύουν ως παρατηρητές την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι το όραμα, η ελπίδα μου, η αγωνία μου.

Για να κάνουμε όμως τα όνειρά μας πραγματικότητα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε, να τα διεκδικήσουμε, να τολμήσουμε, να δείξουμε ακριβώς ότι αυτά δεν είναι μόνο κούφιες πεποιθήσεις και εκθέσεις ιδεών αλλά ζωογόνες επιδιώξεις. Μπορεί να είμαστε μια μικρή χώρα, όμως μπορούμε, με τις σωστές πολιτικές επιλογές, να γίνουμε υπολογίσιμοι. Φτάνει να σκεφτόμαστε προορατικά και ορθολογικά, να δρούμε στρατηγικά, και να είμαστε προσανατολισμένοι στο δημόσιο συμφέρον. Το 2038 η Κύπρος θα είναι μια ελεύθερη πατρίδα, ένας τόπος κοινωνικής ευημερίας όπου «νέα κύματα» μεταρρυθμίζουν τα πάντα.

Καθένας από μας, με τη δράση του, με τη συνεισφορά του στην κοινή πατρίδα, μπορεί να θέσει το δικό του λιθαράκι για την άλλη Κύπρο του 2018, του 2028 και του 2038, γιατί ο καλύτερος τρόπος να προβλέψει κανείς το μέλλον είναι να το δημιουργήσει.

Καλή Χρονιά!

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Γιάννης Κωνσταντίνου: Προλαβαίνουμε μέχρι το 2038;

Σε 20 χρόνια από σήμερα θα πρέπει οι διαδικασίες πρόσληψης να γίνονται σωστά και με διαφάνεια, με κριτήρια τις γνώσεις, τις ικανότητες, την εντιμότητα

05 / 09
Επιστροφή
στην αρχή