Κων. Βελάρης: Σε πολύ χαμηλό επίπεδο η Δικαιοσύνη μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

«Επανειλημμένα ελέχθη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ότι ο Τύπος είναι εκείνος που μπορεί να ασκήσει τον έλεγχο στη διοίκηση, στην αυθαιρεσία»...

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Βελάρης ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι οι δικαστές έχουν να επιτελέσουν εξαιρετικά δύσκολο και σοβαρό έργο, γι' αυτό και πρέπει να επιλέγονται οι καλύτεροι και οι αξιότεροι που υπάρχουν στο επάγγελμα. Θα πρέπει, σημείωσε, να πάψει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να έχει το αποκλειστικό προνόμιο διορισμού, να εισαχθούν ποιοτικά μετρήσιμα κριτήρια, να αλλάξει ο τρόπος ανέλιξης/προαγωγής δικαστών, να εισαχθεί σύστημα αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον κ. Βελάρη, το μοντέλο της Δικαιοσύνης που εφαρμόζουμε στην Κύπρο σήμερα -που έχουμε την πιο αργή δικαιοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ- σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '40, ίσως και πιο πριν.

"Η Δικαιοσύνη πάσχει σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε πολύ μεγάλη έκταση, και την έχετε όλοι στο απυρόβλητο. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δικαιοσύνη έχει φθάσει σε αυτό το πολύ χαμηλό επίπεδο, είναι διότι υπάρχει λανθασμένη εντύπωση ότι η άσκηση κριτικής στη Δικαιοσύνη είναι σαν να πατά κανείς στην Αγία Τράπεζα. Η Δικαιοσύνη πρέπει να υφίσταται κριτική. Και σας λέω ότι ευρίσκεται σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο.

Τόσο από πλευράς κατάρτισης των δικαστών όσο και από πλευράς εφαρμογής του νόμου. Και πρωτίστως πάσχει ο τρόπος με τον οποίο διορίζονται, προάγονται και ανελίσσονται. Είναι εντελώς αδιαφανής και ασκείται με τρόπο ο οποίος προξενεί ντροπή στον οποιοδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο. Και κανείς δεν διαμαρτύρεται" πρόσθεσε, μιλώντας στην "Πρωινή Επιθεώρηση" του Πολίτη 107,6.

Μια μικρή κάστα

Το πρόβλημα, συνέχισε, στον τρόπο διορισμού και προαγωγής των δικαστών είναι τεράστιο.

"Διότι οι ίδιοι, μία μικρή κάστα, πίσω από κλειστές πόρτες, διορίζει όποιον θέλει, προάγει όποιον θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, παρά μόνον στον εαυτό της. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, όπου οι διορισμοί δικαστών και η ανέλιξή τους βρίσκεται υπό αδιαφανές και ανεξέλεγκτο καθεστώς. Αλλά σε αυτή τη χώρα έχετε μάθει να αποκαλείτε τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, ανεξέλεγκτους αξιωματούχους. Ε... δεν είναι έτσι τα πράγματα" συμπλήρωσε, τονίζοντας την ανάγκη ελέγχου της δικαστικής εξουσίας από τον Τύπο και την κοινωνία:

"Εσείς, οι δημοσιογράφοι, πρέπει να ελέγχετε το δικαστήριο. Η πρώτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία είχε λάβει χώραν τον 18ο αι., προστατεύει τον Τύπο. Και επανειλημμένα ελέχθη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ότι ο Τύπος είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να ασκήσει τον έλεγχο στη διοίκηση, στην αυθαιρεσία, στην αδιαφάνεια [..] Πρέπει η κοινωνία η ίδια να αντιληφθεί ποιοι είναι οι θεσμοί της, εάν τους αξίζει να ευρίσκονται σε αυτή τη θέση και εάν όχι να εξηγήσει στον κόσμο γιατί δεν τους αξίζει. Διαφορετικά θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και θα κατολισθαίνομε συνεχώς. Έχει αρρωστήσει η κοινωνία. Και οι θεσμοί είναι άρρωστοι, βαριά άρρωστοι".

Ποιος είναι ποιος

Επιπρόσθετα, ο Κωνσταντίνος Βελάρης υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξει σήμερα η συζήτηση για την ποιότητα της προσφερόμενης Δικαιοσύνης στον τόπο μας και να δούμε ποιος είναι ποιος.

"Βλέπω γενικά ένα δέος στην άσκηση και της παραμικρής κριτικής. Θεωρείται ότι είναι θανάσιμη αμαρτία το να ασκήσει κάποιος κριτική στη Δικαιοσύνη. Δεν θα βελτιωθεί ποτέ, εάν δεν ασκηθεί κριτική εναντίον της. Έχετε εξετάσει τα προσόντα των δικαστών και τις δυνατότητες τους; Έχετε αντιληφθεί ποτέ ότι οι δικαστές προάγονται και ανελίσσονται με μία επετηρίδα, βάσει ποιος έχει διορισθεί πρώτος; Και ότι έτσι καταλήγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο; Αυτά τα πράγματα είναι σοβαρά και έπρεπε να απασχολήσουν τον κόσμο, εφόσον τους ιδίους δεν τους απασχολεί" κατέληξε.

Επόμενο άρθρο:


Επιστροφή
στην αρχή