Κόμματα: Τσέπωσαν 7+3 εκατ. Οι δόσεις που δεν ίσχυσαν ποτέ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη μερίδα του λέοντος έλαβε ο ΔΗΣΥ ως το πρώτο κόμμα. Η απόφαση για καταβολή της χορηγίας σε δύο δόσεις δεν τηρήθηκε, παρά το πάθημα με το ΕΥΡΩΚΟ

Το... λαβείν των κοινοβουλευτικών κομμάτων από το κράτος υπό τη μορφή τακτικής χορηγίας για το 2017 και μάλιστα με ακριβείς αριθμούς, αποκαλύπτει το Γενικό Λογιστήριο στην κατάσταση με τις συναλλαγές της κυβέρνησης πέραν των πέντε χιλιάδων ευρώ κατά το περσινό έτος, τις οποίες ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Συγκεκριμένα τα κόμματα μοιράστηκαν 6,66 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στον ΔΗΣΥ (1,99 εκατ. ευρώ) την ίδια ώρα που έλαβαν επιπρόσθετα συνολικά 334.101 ευρώ για τις νεολαίες τους. Σημειώνεται πως ποσοστό 15% της κρατικής χορηγίας καταβάλλεται ισόποσα στα κόμματα ενώ το υπόλοιπο μέρος καταβάλλεται κατ’ αναλογία των ποσοστών που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές.


Υπενθυμίζεται πως 2,56 εκατ. ευρώ για το 2017 αφορούσαν την έκτακτη χορηγία για τις φετινές προεδρικές εκλογές η οποία δόθηκε πέρσι βάσει νομοθεσίας που προβλέπει καταβολή της το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Η έκτακτη περσινή χορηγία κατόπιν συμφωνίας Βουλής-κυβέρνησης φέτος ενσωματώθηκε, όπως αποκάλυψε ο «Π» στις 9/2/2018 στην τακτική χρηματοδότησή τους. Έτσι όταν τους εμβάστηκαν οι χορηγίες που τους αναλογούσαν τον περασμένο Ιανουάριο τα ποσά ήταν κατά περίπου 40% μεγαλύτερα από αυτά που έλαβαν πέρσι ως τακτική χορηγία.

Η καταβολή


Η συζήτηση για το ύψος της κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα ως επίσης και πρόσθετης για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες προκύπτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μεγαλύτερο ωστόσο θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι εντός μιας πενταετίας αλλάζουν οι συσχετισμοί (αποχωρήσεις βουλευτών, δημιουργία νέων κομμάτων) ωστόσο τα ποσά παραμένουν αναλλοίωτα. Για παράδειγμα η Συμμαχία που εκπροσωπείται πλέον από έναν βουλευτή αντί τρεις θα συνεχίσει να λαμβάνει 455 χιλ. ως τακτική χορηγία μέχρι το 2021. Υπενθυμίζεται πως λόγω των όσων προηγήθηκαν με την αποχώρηση του κ. Κουτσού από το ΕΥΡΩΚΟ, για να ενταχθεί στη Συμμαχία Πολιτών και να την καταστήσει έτσι κοινοβουλευτικό κόμμα πριν αυτή δοκιμαστεί σε εκλογές, ως επίσης και τη διάλυση και προσχώρηση του ΕΥΡΩΚΟ στην Αλληλεγγύη αφότου έλαβε τα ποσά που του αναλογούσαν στην τακτική χορηγία του 2016 (επέστρεψε μόνο την έκτακτη χορηγία, με τον γεν. εισαγγελέα να σημειώνει σε επιστολή του ότι ηθικά θα έπρεπε να επιστρέψει και την τακτική) για το 2017 επιχειρήθηκε να ληφθούν μέτρα. Συγκεκριμένα αντί εφάπαξ στην αρχή της χρονιάς, το ποσό της τακτικής χορηγίας αποφασίστηκε να δίνεται στα κόμματα σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις ενώ η γενική λογίστρια είχε εισηγηθεί την καταβολή της χορηγίας σε μηνιαία βάση. Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρσι για να έρθουν οι βουλευτές τον Απρίλιο και να αφαιρέσουν τη σχετική σημείωση στον Προϋπολογισμό (που δεν μπήκε καν φέτος) για τις δύο δόσεις έτσι ώστε να πάρουν και τη 2η δόση άμεσα!

Κοινοβουλευτικοί συνεργάτες

Μόνο με αρχικά

Ένα πονεμένο κεφάλαιο το οποίο αναδεικνύει συχνά ο γενικός ελεγκτής είναι αυτό των κοινοβουλευτικών συνεργατών, η πληρωμή των οποίων γίνεται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του λογιστηρίου της Βουλής, ως να είναι υπάλληλοι του κράτους, ενώ εργοδοτούνται από τα κόμματα. Πρόκειται ουσιαστικά για μέρος της κρατικής χορηγίας που για το 2017 αφορούσε 3,75 εκατ. ευρώ. Εξ ου και οι συνεργάτες εμφανίζονται στην κατάσταση πληρωμών που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο για το 2017, ωστόσο φέτος αντί πλήρους ονόματος εμφανίζονται με τα αρχικά τους. Παρόλο που βάσει της σχετικής νομοθεσίας που επικαλείται το Γενικό Λογιστήριο αλλά και των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών «δημοσιοποιούνται για κάθε τμήμα, υπηρεσία και ειδικό ταμείο της κυβέρνησης, κατά άρθρο δαπανών, όλες οι πληρωμές πέραν των πέντε χιλιάδων ευρώ, προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα». Δεν αποκλείεται η χρήση των αρχικών που δεν ισχύει σε άλλες περιπτώσεις φυσικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων δημοσιοποιούνται, να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κόμματα δεν θέλουν να αποδειχθεί εκ νέου πόσοι από τους 101 απασχολούνται όντως στη Βουλή και όχι στα κόμματα που τους εργοδοτούν για άλλης φύσεως εργασίες ή πόσοι έχουν τα ίδια επίθετα με βουλευτές!


Πάντως σύμφωνα με το Γεν. Λογιστήριο η υψηλότερη αμοιβή για το 2017 αφορούσε τον/την Κ.Ν. με 33.171 ευρώ ενώ γενικά οι αμοιβές ποικίλλουν λόγω ετών υπηρεσίας και του σχετικού συμβολαίου που υπογράφουν οι συνεργάτες.


Τονίζεται πως εισήγηση του γεν. ελεγκτή είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου έτσι ώστε η πληρωμή από το κράτος να γίνεται απευθείας στα κόμματα και αυτά με τη σειρά τους να καταβάλλουν τους μισθούς στους συνεργάτες. Την ίδια ώρα η Ελεγκτική Υπηρεσία, που δεν θα ελέγχει το ύψος του μισθού τους ούτε την εργασία την οποία επιτελούν, θα μπορεί, βάσει του σχετικού νόμου, να ελέγχει ότι οι συνεργάτες που έχουν δηλωθεί ως τέτοιοι αμείβονται όσο πρέπει και συνακόλουθα καταβάλλουν όλες τις εισφορές που απαιτούνται.


Επιστροφή
στην αρχή