Κομισιόν: Πρωτοβουλία για χορτοφαγικά προϊόντα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Το Κολέγιο των Επιτρόπων κατά τη σημερινή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να εγγράψει επισήμως την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών

Το Κολέγιο των Επιτρόπων κατά τη σημερινή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, αποφάσισε να εγγράψει επισήμως την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών με τίτλο "Υποχρεωτική επισήμανση τροφίμων ως μη χορτοφαγικά / χορτοφαγικά / vegan".

Η πρωτοβουλία αναφέρει ότι: "Οι χορτοφάγοι και οι vegan αγωνίζονται σε ολόκληρη την ΕΕ για να εντοπίσουν τα κατάλληλα τρόφιμα". Οι συντάκτες δηλώνουν ότι "πρέπει να μελετήσουμε τον κατάλογο συστατικών ενός προϊόντος διατροφής για να διαπιστώσουμε αν είναι κατάλληλο" κάνοντας λόγο για "σωρεία ασαφών συστατικών που θα μπορούσαν είτε να είναι φυτικά ζωικής προέλευσης". Οι διοργανωτές καλούν την Κομισιόν να προτείνει υποχρεωτικές εικονογραφικές ετικέτες σε όλα τα προϊόντα διατροφής, αναφέροντας εάν είναι μη χορτοφαγικά, χορτοφαγικά ή vegan.

Η απόφαση της Κομισιόν να καταχωρίσει την πρωτοβουλία αφορά μόνο το νομικό παραδεκτό της πρότασης. Η Επιτροπή δεν έχει αναλύσει την ουσία σε αυτό το στάδιο.

Η εγγραφή της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου 2018, ξεκινώντας μια μονοετή διαδικασία συλλογής υπογραφών υποστήριξης από τους διοργανωτές της. Εάν η πρωτοβουλία λάβει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός ενός έτους, από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Κομισιόν θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει είτε να ακολουθήσει την αίτηση είτε όχι, και σε αμφότερες τις περιπτώσεις θα πρέπει να εξηγήσει τη συλλογιστική της.

ΚΥΠΕ


Επιστροφή
στην αρχή