Κώλυμα για τους αορίστου - Πολύ δύσκολη η μονιμοποίηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Σε συνταγματικά και νομικά κωλύματα προσκρούσει η ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΑΣΥΔΥ για μαζική μονιμοποίηση στη δημόσια υπηρεσία

Μπορεί η κυβέρνηση να βλέπει θετικά την ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΑΣΥΔΥ για μαζική μονιμοποίηση των 4,5 χιλ. περίπου εκτάκτων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, πλην όμως αυτό φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά νομικά ζητήματα.

Μάλιστα κυβερνητική πηγή που μίλησε χθες στον «Π» χαρακτήρισε τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα που προκύπτουν ανυπέρβλητα, καταγράφοντας εντούτοις τη θετική επί της αρχής θέση της κυβέρνησης για συζήτηση του θέματος.

Θέμα που έθεσε, μεταξύ άλλων, ως αίτημα η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Προεδρικό στην παρουσία και του υπουργού Οικονομικών. Η ίδια κυβερνητική πηγή, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη μονιμοποίηση των αορίστου χρόνου, διευκρίνισε πως εξηγήθηκε και στην ΠΑΣΥΔΥ πως η σύμφωνη γνώμη της εκτελεστικής εξουσίας προϋποθέτει την άρση των νομικών θεμάτων που προκύπτουν.

Όπως μας εξηγήθηκε, η μονιμοποίηση των εκτάκτων αορίστου χρόνου, οι οποίοι με μια σειρά από αποφάσεις που υπήρξαν «εξομοιώθηκαν» με το μόνιμο προσωπικό, δεν προϋποθέτει σημαντικό επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος, αλλά προσκρούει σε νομικά ζητήματα. Τα οποία εάν δεν υπερπηδηθούν, οι αορίστου χρόνου θα συνεχίζουν μεν να έχουν τα ίδια πάνω- κάτω ωφελήματα με το μόνιμο προσωπικό στη δημόσια υπηρεσία, όχι όμως οποιαδήποτε δυνατότητα ανέλιξης, αφού αποκλείονται από τις προαγωγές.

Κίνδυνος προσφυγών

Όπως μας εξηγήθηκε, σε αντίθεση με τις μαζικές μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν, η μονιμοποίηση δημοσίων υπαλλήλων προϋποθέτει συγκεκριμένες διαδικασίες βάσει νομοθεσίας, εξετάσεις και εγκρίσεις από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Εφόσον δεν ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες για μονιμοποίηση, το ενδεχόμενο προσφυγών, που ανέδειξε και ο ίδιος ο κ. Χατζηπέτρου χθες, όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά θεωρείται δεδομένο. Ήδη, πάντως, υπήρξαν «απειλές» προς αυτήν την κατεύθυνση και φωνές αντίδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού, όπως υποστηρίχθηκε, αυτό που επιχειρείται είναι να μπουν κάποιοι στο Δημόσιο από το παράθυρο.

Όπως, πάντως, ανέφερε χθες ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κανένας (σ.σ. εκ των αορίστου χρόνου) δεν μπορεί να απολυθεί ως πλεονάζων και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια στρέβλωση με το να είναι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι και οι άλλοι μισοί έκτακτοι. Εξήγησε, επίσης, πως αυτό που ζητήθηκε χθες, μετά και από απόφαση του συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, είναι «να διερευνηθεί η δυνατότητα συλλογικού διορισμού των εκτάκτων διά νόμου, δηλαδή να μπουν στις οργανικές θέσεις που κατέχουν τώρα με την ιδιότητα του αορίστου χρόνου». «Μπορώ να πω ότι ήταν θετικός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, βάζοντας ως μόνη προϋπόθεση, που είναι και δική μας απαίτηση, να γίνει με νόμιμο τρόπο, να μην υπάρχει ευχέρεια ακύρωσης μετά από προσφυγή», είπε, σημειώνοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν χθες ότι πρέπει να σταματήσει η πρόσληψη εκτάκτων.

Πρέπει, είπε, οι μόνιμες θέσεις να πληρώνονται κανονικά μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, δηλαδή μέσω της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Αυξημένοι οι έκτακτοι τον Σεπτέμβριο

Το έκτακτο προσωπικό στην κυβέρνηση κατέγραψε στο μεταξύ σημαντική αύξηση τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης στο σύνολο του τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 785 άτομα ή κατά 1,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και έφτασε τα 51.236 άτομα. Αύξηση της τάξης του 10,1% παρατηρείται και στο έκτακτο προσωπικό, σύμφωνα με τη Στατιστική, που έφτασε τις 16.109 σε σχέση με τις 14.626 άτομα τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 698 άτομα (-1,9%). Σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, εκτός του ωρομίσθιου προσωπικού, υπάρχει αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2017, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στην κατηγορία δυνάμεις ασφαλείας (5,6%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό με ποσοστό 17,4% (820 άτομα). Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018 παρατηρείται μείωση σε όλες τις κατηγορίες, εκτός της δημόσιας υπηρεσίας που παρουσιάζει αύξηση 0,2% (40 άτομα). Στην εκπαιδευτική υπηρεσία παρατηρείται μείωση -0,5% (-60 άτομα), στις δυνάμεις ασφαλείας -0,4% (-47 άτομα) και στο ωρομίσθιο προσωπικό -0,5% (-46 άτομα).

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, περιλαμβάνονται η δημόσια υπηρεσία, η εκπαιδευτική υπηρεσία, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ωρομίσθιοι κυβερνητικοί εργάτες.
Στη δημόσια υπηρεσία περιλαμβάνονται οι μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι των υπουργείων, τμημάτων και υπηρεσιών. Στην εκπαιδευτική υπηρεσία περιλαμβάνεται το μόνιμο και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες, καθώς και το προσωπικό του Κέντρου Παραγωγικότητας και του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου. Στις δυνάμεις ασφαλείας περιλαμβάνονται η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Εθνική Φρουρά.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία για το πάρκο του ΓΣΟ...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 17:33 (τελευταία ενημέρωση 17:33)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης οι Τσίπρας - Ζάεφ

Πολίτης News, 17:25 (τελευταία ενημέρωση 17:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για την ώρα ελεύθερος κατηγορούμενος για κακοποίηση ανήλικης

Πολίτης News, 17:23 (τελευταία ενημέρωση 17:23)

Επιστροφή
στην αρχή