Βρήκε κλειστή την πόρτα του ΘΟΚ ο Γενικός Ελεγκτής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, έτσι ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα

Κλειστές πόρτες βρήκε το κλιμάκιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που μετέβη στα γραφεία του ΘΟΚ, με στόχο να παραλάβει στοιχεία με τις δαπάνες όλων των παραστάσεων της «Αντιγόνης». Όπως ανακοίνωσε το μέλος του κλιμακίου, Τουμάζος Γεωργίου, ο ΘΟΚ αρνήθηκε να δώσει τα έγγραφα στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης: Άντρος για Οδυσσέα: «Κάποιοι από τυπολατρία χάνουν την ουσία»

Ανέφερε παράλληλα, ότι η Υπηρεσία θα ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα, έτσι ώστε αν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Απαντώντας χθες στην απαντητική επιστολή του ΘΟΚ, με την οποία ο οργανισμός αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ελέγχου αναφορικά με την παράσταση στη Σαλαμίνα, ο γενικός ελεγκτής κατηγόρησε το δ.σ. του ΘΟΚ ότι «αποφάσισε ενσυνείδητα να περιφρονήσει νόμο της Δημοκρατίας». Ωστόσο στην απάντησή του ο ΘΟΚ υποδεικνύει ότι, σε αντίθεση με όσα αναφέρει ο γενικός ελεγκτής, το δ.σ. του ΘΟΚ εφαρμόζει απόλυτα τους νόμους, περιλαμβανομένου του Νόμου 113(Ι) του 2002. 

Σήμερα ο «Π» δημοσίευσε την απάντηση του ΘΟΚ στη χθεσινή επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην οποία επέμεινε στη νομιμότητα των ενεργειών του. 

 

Απαντώντας χθες στην απαντητική επιστολή του ΘΟΚ, με την οποία ο οργανισμός αμφισβήτησε τη νομιμότητα του ελέγχου αναφορικά με την παράσταση στη Σαλαμίνα, ο γενικός ελεγκτής κατηγόρησε το δ.σ. του ΘΟΚ ότι «αποφάσισε ενσυνείδητα να περιφρονήσει νόμο της Δημοκρατίας». Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρεται στον Νόμο 113(Ι)2002 για την κατάθεση στοιχείων στον γενικό ελεγκτή και προειδοποιεί το δ.σ. του ΘΟΚ ότι σήμερα στις 12:00 ομάδα συναδέλφων του θα μεταβεί στα γραφεία του οργανισμού για να παραλάβει στοιχεία με τις δαπάνες όλων των παραστάσεων της «Αντιγόνης», καθώς και τα πρακτικά συνεδρίασης του δ.σ. «Σε περίπτωση που λόγω των γεγονότων που θα συμβούν έχουμε την άποψη ότι ενδεχομένως να τυγχάνει εφαρμογής το άρθρο 5» του Νόμου 113(Ι)2002, «τότε θα ενημερώσουμε σχετικά τον γενικό εισαγγελέα», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης, απειλώντας δηλαδή τα μέλη του δ.σ. του ΘΟΚ ότι θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο για την άρνησή τους να παραδώσουν τα στοιχεία που ζητά.

Ωστόσο στην απάντησή του ο ΘΟΚ υποδεικνύει ότι, σε αντίθεση με όσα αναφέρει ο γενικός ελεγκτής, το δ.σ. του ΘΟΚ εφαρμόζει απόλυτα τους νόμους, περιλαμβανομένου του Νόμου 113(Ι) του 2002. «Το δ.σ. του ΘΟΚ δεν αμφισβητεί την υποχρέωσή του ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου να υποβάλλει στον γενικό ελεγκτή, ως ανώτατης ελεγκτικής αρχής, τα όποια στοιχεία δυνατόν να ζητήσει, νοουμένου ότι αυτά ζητούνται στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του». Σύμφωνα με την απάντηση του προέδρου του ΘΟΚ Γιάννη Τουμαζή στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο ΘΟΚ επιθυμεί να διευκρινίσει «ποιες ακριβώς είναι οι εξουσίες, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του γενικού ελεγκτή, σε σχέση τουλάχιστον με τον ΘΟΚ». Απορρίπτοντας τις κατηγορίες Οδυσσέα Μιχαηλίδη περί ενσυνείδητης περιφρόνησης νόμου, ο κ. Τουμαζής τονίζει εμφαντικά, όπως δηλώνει, τη θέση ότι «σε ένα κράτος δικαίου όλοι θα πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους». Ως εκ τούτου, ο ΘΟΚ ενημερώνει τον γενικό ελεγκτή ότι «δεν προτίθεται να παραχωρήσει τα στοιχεία» που αυτός ζήτησε στις 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι να παραλάβει τις γνωματεύσεις του γενικού εισαγγελέα και του νομικού του συμβούλου αναφορικά με τη νομιμότητα του ελέγχου του γενικού ελεγκτή σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/43/ΕΚ. «Αποτελεί δε δική σας απόφαση κατά πόσο θα παραπέμψετε το θέμα στον γενικό εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης», αναφέρει ο κ. Τουμαζής στην απάντησή του προς τον κ. Μιχαηλίδη.

 

Διεύρυνση και παράβαση

 

Με τη χθεσινή επιστολή του στον ΘΟΚ, ο γενικός ελεγκτής ζητά και άλλα στοιχεία για την παράσταση της «Αντιγόνης» σε σχέση με όσα είχε ζητήσει, όταν κοινοποιούσε την επιστολή Νικόλα Παπαδόπουλου στον ΘΟΚ. Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο γενικός ελεγκτής ζήτησε τα οικονομικά στοιχεία για την παράσταση στη Σαλαμίνα. Χθες, επανήλθε ζητώντας όλες τις δαπάνες όλων των παραστάσεων της «Αντιγόνης», με τον Γιάννη Τουμαζή να σχολιάζει στην απάντησή του ότι όχι μόνο το πλαίσιο νομιμότητας με το οποίο ζητούνται αυτά τα στοιχεία δεν είναι σαφές, αλλά ούτε και ποια ακριβώς στοιχεία ζητούνται, αφού με κάθε νέα επιστολή ο γενικός ελεγκτής ζητά και άλλα πράγματα, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ζητά τα επιπλέον στοιχεία. Ο λόγος της διεύρυνσης του ελέγχου στον ΘΟΚ από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ανιχνεύεται στη χθεσινή επιστολή του, όπου ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει στον οργανισμό ότι «για τα υπόλοιπα θέματα επί των οποίων ζητήσαμε τα σχόλιά σας στις 30/9 αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχετε υποχρέωση να προβείτε σε σχολιασμό πέραν αυτού που ήδη πράξατε με την προχθεσινή επιστολή σας». Δηλαδή, ο γενικός ελεγκτής συμφωνεί με τον ΘΟΚ που τον είχε παραπέμψει για τα θέματα νομιμότητας χρήσης του κατεχόμενου θεάτρου στη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, την οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει. Για το ίδιο θέμα, στη χθεσινή δεύτερη επιστολή του ΘΟΚ προς τον γενικό ελεγκτή, ο πρόεδρος του οργανισμού είναι ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της εμπλοκής του γενικού ελεγκτή σε πολιτικά θέματα. «Επιλέξατε να εμπλακείτε σε ένα εξόχως πολιτικό θέμα που άπτεται της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου, κατά παράβαση των ίδιων προτύπων και του κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να διέπει τις ανώτατες ελεγκτικές αρχές και που εσείς επικαλείστε, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχές αυτές θα πρέπει να διέπονται από πολιτική ουδετερότητα», τονίζει στον γενικό ελεγκτή ο πρόεδρος του ΘΟΚ, παραπέμποντάς τον στο άρθρο 20 του κώδικα δεοντολογίας των ανώτατων ελεγκτικών αρχών.

 

 

Παραδοχή ανεξέλεγκτου

 

Σχολιάζοντας τα νομικά επιχειρήματα του ΘΟΚ στην προχθεσινή επιστολή του προς τον ίδιο, ο γενικός ελεγκτής υποστηρίζει στη χθεσινή επιστολή του ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/43/ΕΚ, που επικαλείται ο ΘΟΚ, δεν τυγχάνει εφαρμογής στα ανώτατα ελεγκτικά όργανα των κρατών μελών, ούτε στον έλεγχο που ασκούν σε δημόσιους οργανισμούς (όπως ο ΘΟΚ) «που δεν διέπονται από το εταιρικό δίκαιο», σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη. Στην ίδια παράγραφο, ο γενικός ελεγκτής υποβάλλει ότι η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελέγχεται από οποιοδήποτε σώμα, αφού όπως αναφέρει, στον Νόμο 42(Ι) του 2009, που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2006/43/ΕΚ, διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «αφού αλλιώς θα σήμαινε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εποπτευόταν, κατά τη διενέργεια ελέγχων εκτός του δημόσιου τομέα, από την Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας». Σε αυτό ακριβώς το σημείο οπλίζονται τα νομικά επιχειρήματα του ΘΟΚ.

 

 

Επίκληση προτύπων

 

Ο γενικός ελεγκτής στην επιστολή του προς τον ΘΟΚ ενημερώνει ότι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μπορούν να εξηγήσουν σε λειτουργούς και σε μέλη του δ.σ. του ΘΟΚ «θέματα που αφορούν τις πρόνοιες προτύπων ελέγχου που έχουν εκδοθεί από τον Διεθνή Οργανισμό των Ανώτατων Ελεγκτικών Οργάνων (ΙΝΤΟSΑΙ). Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν απαντά στο θέμα που ήγειρε προχθές ο ΘΟΚ, αναφορικά με τα λογιστικά πρότυπα που χρησιμοποιεί η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με την κατάθεση στοιχείων για ένα οικονομικό έτος, τη στιγμή που ο έλεγχος για το προηγούμενο έτος δεν έχει καν ξεκινήσει. Απαντώντας στην πρόθεση του γενικού ελεγκτή να διδάξει το λογιστήριο του ΘΟΚ το INTOSAI, ο πρόεδρος του ΘΟΚ επισημαίνει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη την υποχρέωσή του να αναφέρει στον ελεγχόμενο τα συγκεκριμένα πρότυπα που εφαρμόζει, και ότι το εύρος των εξουσιών και του ελέγχου του γενικού ελεγκτή προσδιορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, «και στη βάση αυτών ο ΘΟΚ έχει ζητήσει γνωματεύσεις».

 

 

Ελεγκτής των 12.000 ευρώ

 

Τόσο ο γενικός ελεγκτής όσο και ο πρόεδρος του ΘΟΚ περιχαρακώνονται πίσω από θέσεις αρχής στη μεταξύ τους σύγκρουση. Από τη μια πλευρά, ο γενικός ελεγκτής δηλώνει ότι «το θέμα είναι για εμάς μείζονος σημασίας γιατί τυχόν αποδοχή επικράτησης τέτοιας προσέγγισης θα οδηγούσε σε παροπλισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» αναφορικά με τη δυνατότητά της να εξασφαλίζει εγκαίρως στοιχεία από ελεγχόμενους. Από την άλλη, ο Γιάννης Τουμαζής, αφού αναφέρει στην απάντησή του ότι το δ.σ. του ΘΟΚ «δεν έχει πρόθεση να αποφύγει τον οποιοδήποτε έλεγχο από το γενικό ελεγκτή και ούτε έχει να αποκρύψει οτιδήποτε», τονίζει ότι «ο ΘΟΚ ως θέμα αρχής επιθυμεί να υπόκειται στους ελέγχους που προβλέπονται διά νόμου, στο πλαίσιο και σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στους νόμους». Το γεγονός ότι ο αρχικός έλεγχος που επιδίωξε να διενεργήσει ο γενικός ελεγκτής στον ΘΟΚ αφορούσε 12.000 ευρώ, όσα δηλαδή και τα έξοδα της παράστασης της «Αντιγόνης» στη Σαλαμίνα (7.500 ευρώ τα λεωφορεία που μετέφεραν δωρεάν τον κόσμο συν 4.500 ευρώ τα έξοδα μεταφοράς σκηνικών και συντελεστών), αφήνει μάλλον εκτεθειμένο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος επέλεξε να δηλητηριάσει την πολιτική ουδετερότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για 12.000 ευρώ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ:Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία Κασόγκι

Πολίτης News, 11:53 (τελευταία ενημέρωση 11:53)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξένοι για το ΓεΣΥ: Επενδύσεις σε κλινικές

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ, 11:50 (τελευταία ενημέρωση 11:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μισθολογική αναβάθμιση Γ.Γιαννάκη - Από έτσι αλλιώς, βρέθηκε τρόπος

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ, 11:20 (τελευταία ενημέρωση 11:20)

Επιστροφή
στην αρχή