Κληρώνει για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Η κυβέρνηση αναμένεται να παραδώσει τα τελικά έγγραφα προσφορών προς την ενδιαφερόμενη ισραηλινή κοινοπραξία Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd.

Ημέρα κρίσης είναι η σημερινή (7/9) για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας. Η κυβέρνηση αναμένεται να παραδώσει τα τελικά έγγραφα προσφορών προς την ενδιαφερόμενη ισραηλινή κοινοπραξία Ampa Ltd & Israel Shipyards Ltd, οι εκπρόσωποι της οποίας αφού τα μελετήσουν, λογικά θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 5 Οκτωβρίου την προσφορά τους για το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας ήταν κάθετος χθες μιλώντας στον «Πολίτη», λέγοντας ότι έλαβε διαβεβαίωση από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών ότι σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση θα παραδώσει στους Ισραηλινούς τα τελικά έγγραφα προσφορών για το έργο, με την ελπίδα αρχές Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλουν την τελική τους προφορά.

Πάντως, το μεγάλο «αγκάθι» στην όλη διαδικασία παραμένει το πλαφόν στο εμπόριο. Ένα ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη τοποθέτηση από το κράτος για το τι θα προτείνει τελικά στους Ισραηλινούς και κατά πόσο θ’ αφαιρεθεί ή όχι από τα έγγραφα των προσφορών. Για το θέμα του πλαφόν, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία.

Επί του ζητήματος αυτού, ούτε ο Α. Βύρας είχε, μέχρι χθες, κάποια επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Λάρνακας θα αναμένει τις εξελίξεις τις αμέσως προσεχείς μέρες και ανάλογα θα πράξει. Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο, ότι οι προσεχείς 3-4 εβδομάδες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες όσον αφορά το μέλλον του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι η ισραηλινή κοινοπραξία δεν πρόκειται, σε καμιά περίπτωση, να υποβάλει προσφορά για το έργο εφόσον δεν ικανοποιηθεί με το πλαφόν. Και τούτο, διότι δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει χρήματα για το έργο, να αυξήσει τον κύκλο εργασίας του λιμανιού, αλλά ταυτόχρονα να είναι υποχρεωμένη να πληρώνει πρόστιμα στην κυβέρνηση για το πλαφόν.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που στον Δήμο Λάρνακας κάθονται κυριολεκτικά «σε αναμμένα κάρβουνα», αναμένοντας τις εξελίξεις γύρω από το πολύκροτο, όπως έχει καταντήσει, ζήτημα.


Επιστροφή
στην αρχή